V-minister i ny bog: Flere spindoktorer vil øge politikernes troværdighed

Nedlæggelse af blandt andet Det Økonomiske Råd skal sikre, at man kan bruge 45 millioner på folketingsgrupperne, lyder det fra erfaren Venstre-minister.
Eva Kjer Hansen, Venstre

Folketinget skal tage magten tilbage fra eksperter, som kommer med politiske forslag. Det vil styrke politikernes anseelse i befolkningen og gøre op med politikerleden.

Det mener folketingsmedlem og minister Eva Kjer Hansen (V), som sammen med sin særlige rådgiver Morten Flint har skrevet bogen ”Det forsømte folketing”, der udkom tirsdag. Det skriver Jyllands-Posten.

Konkret foreslår de at nedlægge Det Etiske Råd, Det Økonomiske Råd (Vismændene, red.) og Klimarådet, som ifølge forfatterne bedriver ”skattefinansieret lobbyisme”.

Vi burde hellere bruge de ressourcer på at lade Folketinget arbejde med de politiske forslag

Flere rådgivere vil styrke politikernes troværdighed

Besparelsen på cirka 45 millioner kroner bør gå til, at folketingsmedlemmer kan ansætte flere medarbejdere, der kan hjælpe med det politiske arbejde.

”Vi bruger mange penge på de råd, som selv udvider deres mandat til at udtale sig om alt mellem himmel og jord. Vi burde hellere bruge de ressourcer på at lade Folketinget arbejde med de politiske forslag,” siger Eva Kjer Hansen, der i dag er minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, til avisen.

I bogen fremhæver ministeren og hendes rådgiver, at Det Etiske Råd blandt andet har foreslået en klimaskat på oksekød, og at de økonomiske vismænd har anbefalet en afgift på brændeovne.

”Det er politiske diskussioner, som vi godt kan tage selv frem for at uddelegere til såkaldte faglige folk,” lyder det fra Eva Kjer Hansen.

Både Etisk Råd og Det Økonomiske Råd besvarer kritikken med, at det er folketinget selv, der har bedt dem om at lave analyser og indspark, der kunne kvalificere blandt andet klimadebatten.

De ekstra penge skal, ifølge Kjer Hansen og hendes særlige rådgiver, styrke folketingsmedlemmernes anseelse og troværdighed i befolkningen.

Den økonomiske bistand til folketingsmedlemmerne er steget markant siden 1994, hvor Folketinget, under Erling Olsens ledelse, vedtog en plan der udvidede antallet af ansatte til partierne. Partierne lavede så sent som i 2017 en aftale, der styrkede folketingsgrupperne med 52 millioner kroner.

Finansminister afviser: Ikke regeringens politik

Eva Kjer Hansens forslag, om at nedlægge de rådgivende institutioner, førte til en skarp diskussion mellem Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht og finansminister Kristian Jensen (V) på Twitter.

”Et medlem af regeringen ønsker at nedlægge den uafhængige vagthund der holder øje med Finansministeriet på centrale områder som finanspolitisk holdbarhed, udgiftslofter og offentlige saldo. Er det seriøst regeringens politik,” spurgte Benny Engelbrecht, finansminister Kristian Jensen.

Det spørgsmål brugte finansministeren som anledning til at henlede opmærksomheden på, at den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Sass Larsen i hans bog ”Exodus”, havde foreslået at legalisere narko.

”Spændende debat. Er alt hvad Henrik Sass foreslår i sin bog S-politik? Også legalisering af narkotika? Eller skal vi acceptere at nogle politikere skriver bøger uden at de dermed ændre deres partiers politik. Jeg er for det sidste,” lød hans svar.

Det mente den socialdemokratiske ordfører ikke rigtigt var et svar på om Eva Kjer Hansens forslag var regeringens politik.

”Er regeringen - uanset om det er en spændende debat eller ej - eng i at Det Økonomiske Råd skal nedlægges?,” spurgte han igen.

Det var det så ikke, kunne finansministeren herefter oplyse.

I bogen anbefaler Eva Kjer Hansen og hendes rådgiver også, at man skal lukke folketingets samråd for offentligheden: ”Samråd er blevet til TV-shows hvor det handler om at levere den bedste one-liner eller fange ministeren på det forkerte retoriske ben”.

En erfaren Venstre-stemme

54-årige Eva Kjer Hansen kan efterhånden trække på en omfattende erfaring i folkestyrets tjeneste, hun har siddet i folketinget siden 1990 og har været minister af fire omgange.

Hun er på nuværende tidspunkt det medlem med femtelængst anciennitet efter Bertel Haarder (V), Mogens Lykketoft (S), Pia Kjærsgaard (DF) og Holger K. Nielsen (SF).

Uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet

Hun blev for alvor landskendt med bemærkningen om, at ulighed var godt for samfundet: "Vi står midt i et opgør med årtiers socialdemokratisk inspireret lighedsmageri. Det er slut nu. Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet,” sagde hun til Jyllands-Posten i 2005.

37-årige Morten Flindt har af flere omgange været rådgiver for Eva Kjer Hansen, både i ministerier og i Venstre. Han har desuden været lobbyist hos TDC og British American Tobacco Denmark. Han er uddannet cand.mag. i historie og retorik og er derudover premierløjtnant af reserven.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook