Venstre vil åbne op for billig udenlandsk arbejdskraft

Nyt udspil: Venstre foreslår endnu gang at sænke beløbsgrænsen for udenlandske arbejdstagere. Forslaget er på et halvt år afvist to gange af DF og S
Med en uge til at danskerne skal til stemmeurnerne, kaster Venstre spørgsmålet om udenlandsk arbejdskraft ind i valgkampen.

I et nyt udspil, der med 17 initiativer har til formål at forbedre vilkårene for dansk erhvervsliv, foreslår partiet skal åbne op for, at flere udenlandske medarbejdere kan komme til Danmark for at arbejde.

Forslag om at sænke beløbsgrænsen er allerede to gange på et halvt år blevet afvist

Partiet vil sænke den såkaldte beløbsgrænse - der fastsætter, hvor meget en ikke-EU borger skal tjene for at arbejde i Danmark - fra 427.000 kroner til 350.000 kroner om året.

Forslag om at sænke beløbsgrænsen er allerede to gange på et halvt år blevet afvist af blandt andet Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
 

“Helt nødvendigt”

Ifølge Venstres uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, er det “helt nødvendigt” at få mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark:

“Du skal ikke være længe i en dansk virksomhed, uden at de nævner det her som en central udfordring, og vi vil gerne gøre det, der skal til, for at de kan blive ved med at vokse. Virksomheder befinder sig i en global konkurrence – og det kræver adgang til globalt talent,” siger han til Berlingske.

Venstre vil desuden sænke erhvervslivets afgifter for 300 millioner

“Globalt talent” som altså skal nøjes med 350.000 kroner om året i løn - inklusiv pension.

Venstre vil desuden sænke erhvervslivets afgifter for 300 millioner, samt lave en ordning, som gør det muligt for nye virksomheder at ansætte 50 velbetalte udenlandske ansatte, der kun skal betale 20 procent i bruttoskat de første tre år.

Forslag bremset  to gange

Regeringen har af to omgange forsøgt at sænke barren for, hvornår udenlandske lønarbejdere kan komme til Danmark - begge gange er forslagene blevet stoppet af blandt andre Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.  

Første gang var i efteråret 2018, hvor regering forsøgte at få beløbsgrænsen ned på 330.000 kroner. Hvorefter man i februar i år igen fik nej, da man stillede et lovforslag om at sænke grænsen til en årsløn på 350.000 kroner.


Venstre-minister: “Stædigt og ærgerligt”

De to partiers modvilje mod en lavere beløbsgrænse, mener Tommy Ahlers er “stædigt” og et “ærgerligt signal”:   

“Det er skuffende, stædigt og skadeligt for dansk erhvervsliv, hvis vi ikke kan gøre noget ved det her. Det sender et meget ærgerligt signal. Men vi må ikke være bange. Vi lever i en global verden,” siger han til Berlingske.

Forslaget er en måde at få social dumping ind af bagdøren på det danske arbejdsmarked

Fagforbundene 3F og HK/privat advarer imod en sænkelse af beløbsgrænsen, fordi man mener, at forslaget er en måde at få social dumping ind af bagdøren på det danske arbejdsmarked.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce