Tilbage i 2015 havde Venstre tilmed et markant bedre økonomisk udgangspunkt, fordi partiet ved valget i 2011 fik 47 mandater. Hele 13 flere end hvad Venstre opnåede ved valget i 2015, hvor Venstre kun fik 34 mandater. Dermed har Venstre i offentlige midler et langt svagere udgangspunkt nu - end op til valget i 2015. Alligevel er Venstre altså klar til at fyre mindst 30 millioner kroner af i den kommende valgkamp.
Pengestrøm fra private til V
"Det er meget tidligt i valgkampen, så det er svært at sige, hvor det hele ender. Man må ikke tage partisekretærens udtalelser for pålydende. Den slags udtalelser er typisk lidt spil for galleriet, men hans udtalelser tyder dog på, at det er lykkedes Venstre at samle store midler ind fra private donorer," siger professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, til Netavisen Pio.
hans udtalelser tyder dog på, at det er lykkedes Venstre at samle store midler ind fra private donorer
"Venstre gik gevaldigt tilbage ved valget i 2015, så det er klart, at netop Venstre vil yde en ekstra indsats denne gang," siger Kasper Møller Hansen, der forventer, at den kommende valgkamp for partierne generelt bliver "den dyreste nogensinde":
"Valgkampe er blevet dyrere. Plakater og pjecer er kun toppen af isbjerget. Valgkamps-midlerne bruges i stigende grad bag facaden. Og hos partierne centralt. Til analytikere, til fokusgrupper, til udarbejdelse af slogans, til geomapping (data om vælgere i bestemte områder, red.) osv. Men vores undersøgelser viser, at penge kan hjælpe et parti frem et vist stykke, men man når meget hurtigt et mætningspunkt."
Så hvad er det gode råd til partierne?
"Mit råd vil være, at partierne bør sprede ressourcerne ud til de lokale kandidater. Brug flere ressourcer lokalt - færre nationalt."
Brug flere ressourcer lokalt - færre nationalt
Socialdemokratiet brugte, ifølge partiregnskabet, 26,7 millioner kroner på valgkampen i 2015.