Annonce

“Vigtigt, at der bliver fokuseret på fastholdelse af sundhedspersonalet”

Coronavinterpakken: Dansk Sygeplejeråd understreger, at akutpakken kun er en midlertidig løsning - tilfredshed hos Fagbevægelsens Hovedorganisation
Fagbevægelsen roser gennemgående den politiske aftale om en særlig vinterpakke, som skal forhindre, at hospitalerne kollapser under vægten af en corona-vinter med stigende antalt indlæggelser og aflysninger af planlagte behandlinger og operationer. Hos Dansk Sygeplejeråd (DSR) er tilfredsheden dog - en smule - mere afmålt.

iDen særlige orona-vinterpakke er forhandlet på plads af S-regeringen sammen med  de radikale, SF, Enhedslisten, Kristendemokraterne og Alternativet som en del af finansloven for næste år.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, siger ifølge en pressemeddelelse, at hun især er tilfreds med at vinterpakken kommer til at gælde for alle personalegrupper i sundhedsvæsenet:

”Medarbejderne i sygehusvæsenet oplever et meget stort pres. Derfor er det godt, at det er lykkedes at lande en aftale, som helt ekstraordinært sikrer flere midler til særlige midlertidige indsatser og til alle personalegrupper, som yder en ekstra indsats. På den måde kan vi forhåbentligt holde samfundet åbent og sikre, at sygehusene kan klare sig godt gennem vinteren 2021/22,” siger FH-formanden.

Medarbejderne i sygehusvæsenet oplever et meget stort pres

Lizette Risgaard mener, at det er klogt, at det praktiske arbejde med at fordele pengene er overladt til regionerne i samarbejde med de relevante organisationer, og at midlertidige tillæg bliver holdt ude af den overenskomstbestemte reguleringsordningen og den danske forhandlingsmodel.

FOA: Godt alle faggrupper tilgodeses

FOA’s forbundsformand Mona Striib glæder sig over, at den midlertidige pakke på en milliard kroner vil komme mange faggrupper i sygehusvæsenet til gode.

”Alle faggrupper er vigtige i kampen mod corona. Jeg er meget tilfreds med, at vinterpakken gives på tværs af de mange faggrupper, der i fællesskab skal løfte opgaven i vores sygehusvæsen,” siger Mona Striib, der fortsætter:

Alle faggrupper er vigtige i kampen mod corona

”Krisen på sygehusene er yderst alvorlig, og det er nødvendigt at finde løsninger på det akutte problem, som corona-epidemien skaber,” siger Mona Striib, som dog understreger, at corona-vinterpakken ikke løser alle problemer i sundshedssektoren:

”Vi har enorme rekrutteringsvanskeligheder inden for blandt andet sundheds- og omsorgs-sektorerne, hvor mange FOA-medlemmer oplever en dyb uretfærdighed med værdien af deres arbejde over for det ansvar og de vigtige opgaver, de løser for vores velfærdssamfund.”

FOA-formanden understreger vigtigheden af det arbejde, der er sat i gang i lønstrukturkomiteen, og især at komiteen skal levere varige løsninger.

Dansk Sygeplejeråd: Vinterpakke gør ingen sommer

Hos Dansk Sygeplejeråd (DSR) peger man på, at den ekstra milliard til sygehusene kun er en midlertidig løsning, som ikke løser de strukturelle problemer i sundhedsvæsenet eller for den sags skyld sygeplejerskernes store lønefterslæb:

”Det er vigtigt, at der bliver fokuseret på fastholdelse af sundhedspersonalet. Sygeplejerskerne står i en svær situation og der er stort brug for, at man kan fastholde medarbejdere og tiltrække nogle af dem, som har forladt området. Det vil vi gå ind i forhandlinger med regionerne om,” siger DSRs formand, Grete Christensen.

Det er vigtigt, at der bliver fokuseret på fastholdelse af sundhedspersonalet

”Vi har endnu til gode at løse de grundlæggende problemer med mange års underfinansiering og alt for stor travlhed. Og det løser ikke det historiske lønefterslæb for sygeplejersker og andre kvindedominerede faggrupper,” understreger Grete Christensen.

Også ros fra 3F og Dansk Metal

I 3F roser forbundsformand Per Christensen roser i et Facebook-opslag regeringens handlekraft.

 

placeholder

Hos Dansk Metal hæfter forbundsformand Claus Jensen sig ved, at vinterpakken betyder ens styrkelse af sundhedsvæsenet, samtidig med, at den danske arbejdsmarkedsmodel bliver respekteret. Det er flot politisk håndværk, mener han.

 

placeholder

 

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet