Annonce

Ærlig talt årets bedste borgerlige debatbog

Venstres nordjyske stemmesluger, Preben Bang Henriksen, gør sig ingen forhåbninger om at frelse borgerligheden. Måske derfor er hans bog værd at læse.
Foto: People's Press/Grafisk Afdeling
Venstremanden Preben Bang Henriksen(tv) har skrevet årets bedste borgerlige debatbog, ifølge Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen.
Det har krævet en ihærdig indsats at bringe blå blok i sin nuværende situation. For selv om det samlede mandattal måske ikke er så ringe endda, så er tilstanden internt i de blå partier og partierne imellem dårlig.

Overbudspolitik og parti-egoisme, manglende evne og vilje til at tage ansvar, gør det borgerlige alternativ til et lidet appetitligt valg.

Den hovedansvarlige hedder Lars Løkke Rasmussen. Men nederlaget har mange fædre og bogens egen forfatter er heller ikke uden medansvar.

Alt det kan man læse i ‘Ærlig talt’ af venstremanden Preben Bang Henriksen, der med en blanding af erindringer og små essays gør læseren klog og til tider sig selv munter på både egne og andres vegne.

Lunefulde Løkke

Den modne erhvervsmand Preben Bang Henriksen blev valgt ind første gang i 2011 kort tid efter, at Anders Fogh Rasmussen overlod tøjlerne i Venstre til Lars Løkke Rasmussen.

Således har den nordjyske stemmesluger siddet på første parket til Venstres utallige op- og nedture under lunefulde Løkke.

Bang Henriksen har haft fast plads på det, som i Venstres gruppe kaldes “vinduesrækken”

Den legendariske “underbukse-sag” om Løkkes parti-indkøbte boxershorts, blev for mange danskere uden for Nordjylland første gang de stiftede bekendtskab med bogens forfatter.

Fast plads på “vinduesrækken” 

Bang Henriksen har haft fast plads på det, som i Venstres gruppe kaldes “vinduesrækken”. Her har man parkeret en række midaldrende MF'ere, der deres imponerende stemmetal til trods, traditionelt er blevet overhalet af yngre kræfter, når der skulle uddeles ministerposter.

Måske derfor er der også herfra udgået stor skepsis mod skiftende partiledelsers efterhånden mange kovendinger og smarte påfund.

Den nuværende formand, Troels Lund Poulsen, omtales næsten ikke

Bang Henriksen har ingen tålmodighed med dyrt “konsulent-nonsens”.

Han gør sig lystig over, hvordan partiets højtlønnede konsulenter har 

"forsøgt sig med totalt intetsigende PowerPoint-kommunikation i form af pejlemærker, fyrtårne, arenaer, missioner, visioner, prioriteter og allersenest "markører".

Nej til nyt

Bang Henriksen fremstiller sig selv og fremstår også som en helt traditionel borgerlig nordjysk mand. Det er muligvis også derfor, man fornemmer, at hans mange gode råd og analyser ikke har været velkomne i partiledelsen.

Der findes et sted, hvor sund skepsis forvandles til automatisk “nej til nyt” og forfatteren fremstår ikke altid konstruktiv i sin kritik. Løkke får mange ord med på vejen. Ellemann: færre og pænere ord.

Den nuværende formand, Troels Lund Poulsen, omtales næsten ikke.

Bang Henriksen har meget lidt tålmodighed med ideologisk bragesnak

Forfatteren erkender også sine egne fejlanalyser, som når det kommer til eksempelvis stemmen mod rigsretssagen mod partifællen Inger Støjberg. Her vejede Bang Henriksens vurdering med sin baggrund som jurist og formand for retsudvalget tungt.

Pragmatisk og snusfornuftigt

Bogen er demonstrativt ikke et indspark i den verserende borgerlige idedebat.

Man fornemmer, at Bang Henriksen har meget lidt tålmodighed med ideologisk bragesnak og lange filosofiske udredninger.

Alligevel indeholder hans bog en lang række interessante betragtninger især om den måde, vores juridiske system fungerer på.

Det er muligvis ikke entydigt borgerligt

Bang Henriksen er forarget over, hvordan systemet lader ihærdige skruppelløse seriesvindlere slippe afsted med komplicerede forbrydelser, samtidig med at staten nådesløst forfølger borgere for de simpleste overtrædelser.

Han spørger også med undren, hvad meningen med strafferammer er, hvis domstolene ikke udnytter dem til at straffe hårdt i de groveste sager.

Det er muligvis ikke entydigt borgerligt, men det er ofte snusfornuftigt og pragmatisk, og hvis flere borgerlige lød som Bang Henriksen, så ville flere danskere nok stemme på dem.

 

Preben Bang Henriksen. 'Ærlig talt'. 300 sider. People's Press. 2024.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I forbindelse med mit arbejde deltog jeg for en del år siden i et Jura kursus på skovriderkroen i Charlottenlund. Det gav ikke det store udbytte, men efterfølgende fik jeg på mit arbejde i flere år tilsendt div. opfordringer til deltagelse i nye kurser. Kursus arrangør var advokat Preben Bang Henriksen.

Annonce