Annonce

Analyse: Arbejdsgivere stejler over dårlig hygiejne

Det danske arbejdsmarked er generelt blevet mere rummeligt, men har du dårlig hygiejne eller sprogproblemer, kan det være svært at få en jobsamtale.
Foto: Pexels/Mart Productions
Arbejdsgivere er blevet mere åbne for at ansætte medarbejdere, som ikke lige umiddelbart passer ind i de gængse kasser.

Men i forhold til hygiejne og sprogbarrierer er mange arbejdsgivere mere kritiske.

Det viser en analyse fra fonden Incita, som arbejder for at gøre arbejdsmarkedet mere rummeligt.

Sprog og hygiejne 

Den målgruppe, som flest arbejdsgivere ikke vil tilbyde en jobsamtale, er dem, som ikke taler og forstår dansk og engelsk.

Her siger 74,3 procent af arbejdsgiverne, at de vil afvise at tage en kandidat fra den gruppe.

Lige bagefter kommer gruppen “kandidater, der har udfordringer med hygiejne”. Her vil 60,5 procent af arbejdsgiverne afvise disse ansøgere.

I forhold til dårlig lugt skal arbejdsgiverne være varsomme med, hvordan de forholder sig til ansatte.

Kohberg blev tidligere i år dømt til at betale 85.000 kroner i erstatning til en medarbejder, som blev fyret på grund af kraftig svedlugt. https://fagbladet3f.dk/artikel/han-lugtede-kraftigt-af-sved

Rummeligt på andre områder 

Selvom det kan blive svært at få foden indenfor i en virksomhed, hvis man som arbejdstager har problemer med sproget eller hygiejnen, så er der større rummelighed på andre områder.

I forhold til hørehandicap og psykiatriske diagnoser er tolerancen blev større i 2023. 12,5 procent af arbejdsgiverne siger i undersøgelse, at de vil afvise en ansøger med autisme før en jobsamtale sammenlignet med 17,5 procent i 2022.

Nogenlunde samme tendens ser man i forhold til diagnoser som for eksempel bipolar. Her ville 21,7 procent af arbejdsgiverne sige nej tak til en person fra denne gruppe i 2023 sammenlinget med 30 procent i 2022.

Det er meget positivt, at analysen viser, at det danske arbejdsmarked generelt er blevet mere rummeligt

“Det er meget positivt, at analysen viser, at det danske arbejdsmarked generelt er blevet mere rummeligt og inkluderende over for mennesker med forskellige udfordringer. Mange virksomheder har medarbejdere ansat, der har et handicap eller et længerevarende helbredsproblem, også på helt almindelige vilkår,” skriver chefkonsulent for beskæftigelse og arbejdskraft i Dansk Industri, Maria Bille Høeg til Netavisen Pio i en skriftligt kommentar.

Incitas analyse er baseret på 554 svar fra virksomheder med under 200 ansatte i Region Hovedstaden og Region Midtjylland.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg har i dag besøgt to supermarkeder med rummelige chefer. I et af dem ved jeg at der er mere end 60 ansatte. To af kassemedarbejderne er ekstremt overvægtige, men meget velfungerende og effektive medarbejdere; stor ros til dem, butikken og chefen.
I det andet tilfælde var kassemedarbejderen helt tydeligt ikke velfungerende. Han sad for lavt til at kunne scanne varerne ordentligt, han kunne ikke håndtere kassestrimlen endsige kasseapparatet og måtte to gange inden for tre minutter hidkalde hjælp. Jeg fik ondt af chefen. Medarbejderen var en ung spinkel fyr, og egentlig fik jeg ikke ondt af ham, men jeg tænkte han var sendt i arbejde - et arbejde han hverken ønskede eller kunne overskue. Det tog ham eksempelvis flere minutter at scanne fem bananer. Et par kunder lagde varerne tilbage og forlod butikken.
Livet er svært, også arbejdslivet, men der findes lyspunkter. Heldigvis.