Annonce

Au-pair feminisme eller ordentlige arbejdsforhold?

Centrum-venstre er blevet fanget af en falsk værdipolitik importret fra den øvre middelklasse. Socialdemorkatiets opgør med au pair sætter den rigtige kurs.
“Socialdemokratiet nøler endnu engang, når det handler om ligestilling,” såsan sagde den kvindelige chefredaktør Mette Østergaard i DR Deadline. Au-pair ordningen har før, under og efter jul været i vælten og ifølge chefredaktøren fremmer au pair-ordningen ligestilling, fordi danske kvinder i topledelse får mulighed for hjælp i hjemmet.

Au-pair ordningen har før, under og efter jul været i vælten

Også erhvervskvinden Stine Bosse støtter Østergaard. Hun ønsker at ordningen bliver udvidet, så folk uden børn også kunne få en au pair. Modsat vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der vil have et opgør med au pair-ordningen.

Centrum venstres værdipolitik smuldrer

Debatten om brug af au pairs – ofte filippinsk hushjælp – er kommet til at handle om danske kvinders muligheder for at gøre karriere. Diskussionen stikker dybt. Den er endnu et eksempel på den nye politiske kamparena, hvor højrefløjen sætter feminismen op imod traditionelle socialdemokratiske værdier som ordentlige arbejdsvilkår. Den feminisme der ligges for dagen vil løfte den øvre middelklasse vilkår og privilegier, ved at fattige filippinske kvinder skal forlade egne børn og familie for at tage underbetalt husarbejde i danske hjem.

Feminisme sættes op mod traditionelle socialdemokratiske værdier som ordentlige arbejdsvilkår

Her kan det være interessant at læse budskabet fra den tyske forsker Yascha Mounk, der som Netavisen Pio beskriver, giver en vigtig indsigt i hvorfor det tyske socialdemokrati taber igen og igen. Han skriver at spørgsmålet om ”indvandring og ligestilling” har splittet den gamle vælgeralliance mellem akademikere og arbejdere.

Før i tiden havde fordelingspolitiske spørgsmål forrang nu ligner det tyske socialdemokrati parti mest det danske radikale venstre. Det samme vælgertab er lige sket for det engelske Labour i det netop overståede valg. Dele af middel- og arbejderklassen vandrede væk pga værdipolitikken særligt kombinationen af større national selvbestemmelse og indvandring. Og når Trump i det største vestlige demokrati sandsynligvis vinder næste valg over demokraterne er det samme mekaniske: centrum venstres ringe værdipolitik tiltaler kun et segment der svarer til de radikale plus det løse.

Import fra den øvrige middelklasse

Og selvom vi åbenlyst er fanget i værdikamp om feminisme og udlændinge overrasker Trump og Boris Johnson valgsuccer mange. De kom begge ud af intet fra de bagerste rækker i deres partier og har succes med at få flere og flere middel- og arbejderklasse vælgere i tale.

Centrum-venstre er blevet fanget af en falsk værdipolitik importret fra den øvre middelklasse


Centrum-venstre er blevet fanget af en falsk værdipolitik importret fra den øvre middelklasse. Den øvre middelklasse som er de langtuddannede i storbyerne ligner værdipolitisk det radikale venstre. Mens det store befolkningsflertal herunder den socialdemokratiske vælgerbase er glade for deres lande og for familien og har en almindelig livsform de ikke ønsker skal grundlæggende opsplittes eller ændres.

Socialdemokratiet i Danmark er allerede foran andre socialdemokratier i realiseringen af en ny værdipolitik væk fra det radikale venstre, eksempelvis med vores udlændingepolitik. Og i fortsættelsen af omlægningen af vores værdipolitik skal au-pair ordningen helt afskaffes. Au pair ordningen handler om at give de rige billig og underbetalt hushjælp og handler slet ikke om at give au pair pigerne kvalifikationer de efterfølgende kan bruge i deres hjemland.

Au pair ordningen handler om at give de rige billig og underbetalt hushjælp

Hvis man har et top job med tilhørende top løn må man også kunne betale overenskomstmæssig løn.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Simon Simonsen er medlem af Borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Godt brølt, Simon.