Annonce

Berlingske plasker i den grad i vandet i sag om fyring af direktør for hotel- og restaurantskole

Avisen har kastet sig ud i et hæsblæsende forsvar for Anne-Birgitte Agger, der er fyret som direktør for Hotel- og Restaurantskolen - Berlingske gør sig blind på det ene øje i et gennemskueligt forsøg på at skade 3F
Foto: Hotel- og Restaurantskolen
Anne-Birgitte Agger, fyret direktør for Hotel- og Restaurantskolen i Valby
Berlingske har i en artikelserie gjort sig blind på det ene øje i et let gennemskueligt forsøg på at skade fagforbundet 3F mest muligt i en ellers ret banal sag om fyringen af direktør for Hotel- og Restaurantskolen Valby i København, Anne-Birgitte Agger.

Det sker hver eneste dag, at en virksomhedsbestyrelse fyrer en direktør, man har været glad for gennem en årrække, men som af forskellige årsager må lade pladsen, fordi virksomheden nu lægger strategien om, ønsker et generationsskifte, ønsker et forstærket fokus på økonomien. Eller noget helt fjerde.

Antyder ren ondskab

I dette tilfælde antyder artikelserien i Berlingske, at det er formanden for bestyrelsen, forhandlingssekretær i 3F PSHR, Peter Lykke Nielsen, der egenhændigt og på et forkert grundlag har fyret en dygtig, visionær og meget afholdt direktør. Og gjort det nærmest i ondskab, fordi Anne-Birgitte Agger sideløbende med fyringen er blevet alvorligt syg.

Og gjort det nærmest i ondskab

Helt efter bogen (Forvaltningsloven) har bestyrelsen, herunder formanden, ikke kommenteret fyringen nærmere, herunder den nærmere begrundelse.

Anne-Birgitte Agger har skrevet i et opslag på Facebook, at hun er vred over og ked af fyringen. I samme opslag har hun nævnt, at hun fik besked om fyringen i netop de minutter, hvor hun skulle CT-scannes for alvorlig sygdom. Men heller ikke hun oplyser noget om årsagen til bestyrelsens fyring af hende.

placeholder

 

I det landskab har Berlingske så forsøgt at afdække, hvorfor mon Anne-Birgitte Agger er blevet fyret. Kan det mon skyldes, at Agger har ønsket at sætte fokus på de dårlige arbejdsmiljøforhold for elever i hotel- og restaurationsbranchen?

Kan det mon skyldes, at Anne-Birgitte Agger er en tand for visionær? Så visionær at de gumpetunge - mænd - i bestyrelsen ikke kan følge med?

Kan det mon skyldes, at Anne-Birgitte Agger har sat fokus på den finere gastronomi og kæmpet for at få vegetariske retter på skolens menukort?

Berlingskes gætterier er mange. Og avisen lader mange - som ikke har nærmere indsigt i sagen - komme til orde med deres gætterier, som blafrer uimodsagt i vinden.

Men på forunderlig vis undgår Berlingske i sine artikler helt at omtale de to årsager, som oftest indgår, når en bestyrelse vinker farvel til en direktør: Et ønske om strammere økonomistyring og/eller en ny strategi for virksomheden.

Milliardbyggeri

Hotel- og Restaurantskolen står foran et gigantisk byggeri af en helt ny bæredygtig Hotel- og Restaurantskole og en gastronomisk campus i samarbejde med PensionDanmark. Et prestigeprojekt til mindst en milliard kroner. Og et flagskib på erhvervsskoleområdet.

Det er nærliggende at antage, at bestyrelsen for Hotel- og Restaurantskolen har ønsket en helt ny profil

Det er nærliggende at antage, at bestyrelsen for Hotel- og Restaurantskolen har ønsket en helt ny profil, der i de kommende år skal stå i spidsen for gennemførelsen af det gigantiske og komplicerede byggeprojekt.

Et projekt, der kræver en direktør med spidskompetencer i stram økonomistyring og solid erfaring med byggeprojekt-styring.

Set i det lys giver fyringen af Anne-Birgitte Agger pludselig mening. For hverken kompliceret byggeprojekt-styring eller stram økonomistyring hører til Anne-Birgitte Aggers spidskompetencer.

Forlod en synkende skude

Se bare til Københavns Madhus, som Anne-Birgitte Agger var direktør for fra starten i 2007 til 2018. Husets økonomi haltede fælt i årene inden hendes afgang.

Anne-Birgitte Aggers ankomst til Hotel- og Restaurantskolen i 2018 kan ses som en flugt fra en synkende skude. For året efter Aggers hastige retræte fra madhuset gik Københavns Madhus på røven. Madhuset gik slet og ret konkurs.

Det blev bestyrelsesformanden for Københavns Madhus, Rasmus Kjeldahl, der måtte tage skraldet for Københavns Madhus’ nedtur og konkurs. Anne-Birgitte Agger var tavs om konkursen og godt videre.

Berlingske nævner ikke Københavns Madhus’ konkurs i sine artikler

Berlingske nævner ikke Københavns Madhus’ konkurs i sine artikler. Berlingske nævner heller ikke, at det var Anne-Birgitte Aggers veninde, daværende overborgmester Ritt Bjerregaard (S), der i sin tid håndplukkede Anne-Birgitte Agger til stillingen som direktør for Københavns Madhus.

Ritt Bjerregaards “veninde”

Tidligere borgmester på Københavns Rådhus under Ritt-æraen, der også var hendes nære politiske allierede på rådhuset, den radikale Klaus Bondam, skriver i et aktuelt opslag på Facebook, at Agger netop blev “håndplukket” af Ritt Bjerregaard til direktør-stillingen.

I samme opslag omtaler Bondam Ritt Bjerregaard som sin og Anne-Birgitte Aggers “fælles veninde”.

Klaus Bondam har mandag aften slettet sit Facebook-opslag. Men ovenstående er et skærmfoto af opslaget. Bemærk især fjerde afsnit

 

Den slags oplysninger kan være relevante til bedømmelsen af, om bestyrelsens for Hotel- og Restaurantskolen i Valby har begået en fadæse ved at fyre Anne-Birgitte Agger - eller om bestyrelsen tværtimod har udvist rettidig omhu.

Men oplysningerne indgår ikke i Berlingskes ellers fyldige artikler om fyringen af hotel- og restaurantskolens direktør.  

Overser fuldstændig næstformanden i bestyrelsen

Berlingske fremstiller det i sine artikler som om bestyrelsen for Hotel- og Restaurantskolen er lig med formanden, Peter Lykke Nielsen, der som nævnt arbejder som forhandlingschef hos 3F’s hotel- og restaurantgruppe, 3F PSHR.

Berlingske nævner ikke at arbejdsgiverforeningen HORESTA sidder tungt på næstformandsposten i bestyrelsen for Hotel- og Restaurantskolen.

Næstformanden hedder Henrik Thomas Larsen. Han er økonomi- og administrationschef hos Horesta.

Han har gennem en lang karriere haft fokus på netop økonomi og økonomikontrol.

Næstformanden for bestyrelsen har således været budget- og regnskabschef fra 2009 til 2019. I Statsministeriet.

Derfør var bestyrelsesnæstformanden specialkonsulent i 16 år og syv måneder. Hos Rigsrevisionen, som netop har som sin fornemste opgave at kontrollere muligt økonomisk rod hos ministerier, styrelser og direktorater.

Udefra bedømt tegner der sig et tydeligt billede af, at ikke mindst arbejdsgiver-siden i bestyrelsen for Hotel- og Restaurantskolen har ønsket Anne-Birgitte Agger udskiftet med en profil, som har langt tungere kompetencer på det økonomiske område.

Henrik Thomas Larsens eksistens nævnes ikke i en eneste af Berlingskes artikler

Men Henrik Thomas Larsens eksistens nævnes ikke i en eneste af Berlingskes artikler om fyringen af Anne-Birgitte Agger.

Eller sagt på en anden måde: Berlingskes artikel-serie om fyringen af Anne-Birgitte Agger er tendentiøs og langt under niveau.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Godt Jan. Endnu en Pio artikel man faktisk bliver klogere af.

Enig, Keld. Men jeg bliver alligevel noget træt, for selv om der åbenbart foregår en hel del her i verden, der er gået hen over mit hoved, så virker Jans ganske detaljerede artikel også til at være mikrofonholderi, blot for en anden part. Og mens det selvfølgelig kan bidrage til at give et samlet overblik, hvis Berlingskes dækning er så tendentiøs som beskrevet, så er jeg i dagens anledning puritansk nok til at tænke, at two wrongs does not make a right, og hvor kan man mon så gå hen for at læse en både oplyst og balanceret beskrivelse af sagen.

Hvis Berlingskes dækning er tende ntiøs - hvad jeg ikke kan udtale mig om, så er denne artikel/leder eller hvad det nu er, da ikke mindre tendentiøs.
Et partsindlæg med en del udokumenterede påstande og gammelt skrammel. Hvorfor er forbindelsen til Ritt fx problematisk?

Så blev man lidt klogere . Der var mange der fik noget ud af Next Stop bevægelsen. Et job , En bar , en kokkeskole . Som så meget andet så skvatter fagforeningen over sine egne fødder .kunne man ikke vente med en fyring ind til. Patienten var tilbage på pinden. HR bliver aldrig et speciale for arbejderbevægelsen.