Annonce

Nye afsløringer om fyret direktør: “Man føler sig udstillet, latterliggjort og nedværdiget”

Anne-Birgitte Agger fremstilles af kendis-restauratører som visionær, fremsynet og vellidt. En rapport fra Arbejdstilsynet fortæller en helt anden historie
Foto: Hotel- og Restaurantskolen
Anne-Birgitte Agger, fyret direktør for Hotel- og Restaurantskolen i Valby i København
Kendis- og Michelin-restauratører har i især Berlingske stået i kø for at prise den nu fyrede direktør for Hotel- og Restaurantskolen i Valby i København, Anne-Birgitte Agger, for at være visionær, fremsynet og vellidt. Af samme grund står de helt uforstående over for, hvorfor bestyrelsen for skolen har fyret hende.

Kendis-restauratørerne betegner fyringen som fejlagtig og også direkte ondsindet, fordi Anne-Birgitte Agger sideløbende med fyringen er ramt af alvorlig sygdom.

Restauratørerne har især rettet deres vrede mod formanden for bestyrelsen, forhandlingssekretær hos 3F hotel- og restaurantgruppe, Peter Lykke Nielsen, som beskyldes for egenhændigt og mod al sund fornuft at stå bag fyringen.

Berlingske har i flere artikler givet læserne indtryk af, at fyringen af Agger netop har været fejlagtig og et kæmpe tab for den københavnske madscene. Men nu skriver avisen, at der også er en helt anden side af den nu forhenværende direktør.

“Det er mig, der er direktøren”

Berlingske kan således fremlægge indholdet af en rapport fra Arbejdstilsynet fra september 2019.

Heri beskrives arbejdsmiljøet på skolen som så belastende, at der er risiko for, at medarbejderne lider psykisk og fysisk overlast på grund af “krænkende handlinger”. Rapporten konkluderer, at arbejdsmiljøreglerne er “overtrådt”.

Jeg vil ikke høre på dig

Ifølge Berlingske har ansatte sagt følgende om Anne-Birgitte Agger til Arbejdstilsynet:

  • I flere situationer har Anne-Birgitte Agger stampet i gulvet og råbt i hovedet på ansatte: “Det er mig, der er direktøren, det er mig, der bestemmer.”

  • På fællesmøder har Anne-Birgitte Agger rullet med øjnene, sukket dybt, hvisket til lederkollegaer, mens ansatte talte. Mens ansatte havde ordet, kunne Agger finde på at sige: “Jeg vil ikke høre på dig.”

  • Flere ansatte har gentagne gange oplevet, at Anne-Birgitte Agger har talt nedladende og hånligt til – og om – ansatte på skolen.

  • En ansat beskriver sin kontakt med direktøren som psykisk belastende: “Man føler sig udstillet, latterliggjort og nedværdiget. Hun viser med sit kropssprog, at man er uønsket, og at de holdninger, man har, ikke er anerkendelsesværdige.”

  • Andre ansatte beskriver, at deres kontakt med Agger fik dem til at føle usikkerhed og utryghed.

Netavisen Pio har bedt Anne-Birgitte Agger kommentere kritikken i rapporten, men hun er ikke vendt tilbage før den fastsatte tidsfrist.

Over for Berlingske vedgår Agger skriftligt, at der var “mange kampe” på skolen i forbindelse med de forandringer, som hun ønskede at igangsætte efter sin ansættelse i 2018.

Hun vedgår, at kampene skabte dårlig trivsel og arbejdsmiljø. Men kun “forbigående”, fordi man på skolen fandt hinanden igen.

“Voksne arbejdsgivere, stop jer selv”

Netavisen Pio beskrev onsdag i sidste uge, hvordan en gruppe tidligere og nuværende elever ikke kan genkende de mange pæne ting, der har stået om Anne-Birgitte Agger i pressen i forbindelse med fyringen af hende:

“Men, voksne arbejdsgivere, stop jer selv. I ved ingenting. Vi ved ingenting. Vi har en udlægning fra den person, der føler sig dårligt behandlet. Vi har fulgt med i alle de pæne ord, der bliver sagt om Gigger (Kælenavn for Anne-Birgitte Agger, red.). Og vi medgiver at hun har mange gode ideer. Men,“ skrev Alma Bomann Larsen-Lindén i et opslag på Facebook tidligere på måneden.

Alma har de sidste tre et halvt år været tjenerelev på Hotel- og Restaurantskolen, hvorfra hun blev udlært i sidste måned. Alma er fagligt aktiv og skrev opslaget på vegne af en gruppe tidligere og nuværende elever.

Alma og gruppen af elever/tidligere elever oplever at den hidtidige presseomtale af fyringen af Anne-Birgitte Agger har været forfejlet og skæv:

“Hele snakken handler lige nu om hvor dumme 3F er, og hvor dygtig Gigger er. Så vi har brug for at dele vores tanker.”

Hun svarer i øst, når vi spørger i vest

“Vi føler ikke at Gigger har gjort alle de ting hun får æren for. Gigger er for langt væk fra os, hun forstår os ikke. Hun svarer i øst, når vi spørger i vest.”

Giver talerstol til de forkerte arbejdsgivere

Alma - og gruppen af elever/tidligere elever bag hende - kritiserede, at Anne-Birgitte Agger som direktør ikke har været lydhør, når elever har fortalt om problemer med sexchikane på praktikstederne:

“Når vi fortæller om sexchikane får vi besked om at hun ikke kan gøre noget, at vi skal kontakte 3F. I sommers da den helt store debat kørte efter de 2 dokumentarer fra TV2 blev vist, sad hun i Go’ Morgen Danmark og fortalte, hvordan det ikke var hendes ansvar.”

Alma & Co. er især vrede over, at Anne-Birgitte Agger har givet taletid til Michelin-restauratører, som i branchen og i TV 2-dokumentaren ‘Den bitre smag’ er afsløret som nogle, der opfører sig rigtig dårligt over for elever.

Eksempelvis medejer af restaurant Geranium, Rasmus Kofoed. En kokkeelev fortæller i  TV-dokumentaren, hvordan han - mens han anrettede en tallerken - fik en syngende lussing af Kofoed.

Rasmus Kofoed er sammen med manden bag den verdenskendte Michelin-restaurant Noma, René Redzepi, blandt de kendis-restauratører, som den fyrede Anne-Birgitte Agger har bedt optræde for skolens elever som såkaldte gæstelærere.

Den trafik kritiserede Alma Bomann Larsen-Lindén og elev-gruppen bag hende:

“Hun (Anne-Birgitte Agger, red.) inviterede de arbejdsgivere ind på skolen, til at tale om problemet, som er en del af problemet.”

udnytter elever som gratis arbejdskraft

“Hun inviterer arbejdsgivere ind på skolen for at fortælle om den gode læreplads. Arbejdsgivere, som alle os elever ved, udnytter elever som gratis arbejdskraft og som har haft sag efter sag hos 3F med store efterbetalingskrav.”

3F er “mere på vores hold”

Alma og elevgruppen omkring hende opfordrede i Facebook-opslaget til, at man holder op med at angribe 3F på baggrund af fyringen af Anne-Birgitte Agger:

“Lad være med at angribe vores fagforening. De kæmper for os, og vi er mange der føler at 3F er mere på vores hold end Gigger nogensinde har været.”

Netavisen Pio har bedt Anne-Birgitte Agger kommentere kritikken fra gruppen af tidligere og nuværende elever. Men Agger er ikke vendt tilbage før tidsfristens udløb.

Det har tidligere været fremme, at Anne-Birgitte Agger på et tidspunkt ønskede at italesætte elevernes dårlige arbejdsforhold på stormøder på Hotel- og Restaurantskolen, men at det ønske angiveligt mødte modstand i bestyrelsen, der er sammensat af især repræsentanter for arbejdsgiverorganisationen Horesta og fagforbundet 3F.

I en pressemeddelelse udsendt af Hotel- og Restaurantskolen 8. september 2023 understreger den daværende direktør, Anne-Birgitte Agger, at arbejdsgiverne skal behandle deres elever ordentligt.

Bestyrelsesformand: Jeg har tavshedspligt

Bestyrelsesformand Peter Lykke Nielsen ønsker ikke at oplyse den egentlige baggrund for fyringen af Anne-Birgitte Agger. Han henviser til forvaltningslovens bestemmelser om tavshedspligt i afskedigelsessager.

Anne-Birgitte Agger har indtil nu heller ikke oplyst noget om årsagen til fyringen af hende. For knap tre uger siden skrev hun i et opslag på Facebook, at hun er både vred over og ked af fyringen.

Et kommende jobopslag om det nu ledige direktør-job vil sandsynligvis indikere årsagerne til fyringen af Anne-Birgitte Agger.

Opdateret


Flere artikler om emnet