Chefer beder plejepersonale med symptomer om at gå på arbejde

Formanden for FOA's social- og sundhedssektor slår alarm: “I værste fald så tager vore medlemmer smitten med ind på et plejecenter”
Foto: Coulorbox
Plejehjem
Flere sosu-assistenter og sosu-hjælpere bliver bedt om at møde på arbejde, selvom de har enten symptomer på covid-19 eller er blevet konstateret nære kontakter til en smittet.

“Jeg er meget bekymret og meget ærgerlig over, at mine medlemmer bliver sat i den situation,” siger Torben Klitmøller Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i fagforeningen FOA, til TV 2 Lorry.

Eller de tager smitten med ind på et hospital og smitter patienter eller kolleger

“I værste fald så tager vores medlemmer smitten med ind på et plejecenter, hvor folk kan dø af det. Eller de tager smitten med ind på et hospital og smitter patienter eller kolleger,” siger han.

Henvendelser hver eneste uge

Torben Klitmøller Hollmann bliver et par gange om ugen kontaktet af medlemmer, der bliver presset af deres chefer til at møde på job - selv om de har symptomer på covid-19 - eller har været i nær kontakt med en smittet:

“Antallet af den slags henvendelser til mig er steget i de sidste par måneder, og det er jo et udtryk for, at der mangler hænder,” siger Torben Klitmøller Hollmann.

Han tror, at der er langt flere af den type sager, men at de typisk løses lokalt ved, at medarbejderen får hjælp fra sin tillidsmand.

Han betegner henvendelserne som et symptom på, at arbejdsmarkedet er presset. At der mangler faglige hænder i kommuner og regioner. Flere arbejdspladser inden for social- og sundhedssektoren har haft problemer med personalemangel, fordi mange medarbejdere har været enten smittede eller hjemsendt på grund af frygt for smitte.

Virolog er overrasket: "Meget uhensigtsmæssigt"

Oplysningerne fra FOA ryster professor i eksperimental virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen:

De her brud på retningslinjerne er meget uhensigtsmæssige

“De her brud på retningslinjerne er meget uhensigtsmæssige set fra et smittemæssigt synspunkt,” siger han til TV 2 Lorry.

Han finder det særlig uheldigt, at sosu-assistenter udsættes for pres, fordi de “i betydeligt omfang” omgås de mest udsatte grupper, ikke mindst beboerne på plejehjemmene.

Han understreger, at det er vigtigt, at man straks isolerer sig, når man får at vide, at man har været i nær kontakt med en smittet. Det er nemlig i de første dage efter at være blevet smittet, at man især giver virussen videre til andre.

KL: Ingen skal møde på arbejde med corona-symptomer

Hos Kommunernes Landsforening (KL) afviser man at kende til konkrete eksempler på, at medarbejdere presses til at møde på arbejde - selvom de faktisk ikke må i henhold til sundhedsmyndighedernes corona-retningslinjer.

Vores medarbejdere skal ikke møde op på arbejde med symptomer

“Det er utroligt vigtigt, at alle kender og overholder de gældende retningslinjer. Vores medarbejdere skal ikke møde op på arbejde med symptomer, og jeg vil på det kraftigste opfordre til, at man er meget opmærksom på dette på de kommunale arbejdspladser,” skriver direktør i KL, Christian Harsløf, i et mail-svar til TV 2 Lorry.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce