Annonce

SVM-regeringen vil sætte ældreplejen fri - Fagforbund advarer mod a- og b-hold

Nyt ældreudspil skal mindske krav til dokumentation og give mere selvbestemmelse til borgere på plejehjem.
Foto: Colourbox
Ældrepleje
Det skal være slut med tungt bureaukrati, som forhindrer de ansatte på landets plejehjem i at udføre deres arbejde.

I hvert fald hvis man skal tro SVM-regeringen, som har offentliggjort sit ældreudspil tirsdag.

Står det til regeringen træder ældrereformen i kraft 1. juli 2025.

Slut på 30 års overstyring 

Statsminister Mette Frederiksen (S) slog ambitionen fast til lanceringen af den nye reform: 

“Det er et opgør med new public management og 30 års overstyring af den nære velfærd, vi har set,” sagde hun på plejehjemmet Bertram Knudsens Have i Kolding, hvor pressemødet fandt sted.

Ifølge regeringen byder den nye ældrereform på mere selvbestemmelse til de ældre og mindre dokumentation for de ansatte.

Der skal være færre tilsyn og kommunerne skal have mulighed for at oprette lokalplejehjem. Sådanne plejehjem vil have samme frihed som private plejehjem til selv at finde ud af, hvordan de ønsker at tilrettelægge plejen til de ældre.

Derudover vil regeringen afsætte en ekstra milliard kroner årligt fra 2027, når reformen er fuldt udfaset.

Kan ikke se hvordan det skaber mindre bureaukrati 

Budskabet om mindre dokumentation for de ansatte og mere frihed til plejehjemmene er sød musik i FOA-fagforbundsformand Mona Stribs ører.

Der er dog ét enkelt aber dabei.

” Vi synes ideen med at skabe større frihedsgrader for det enkelte plejehjem er god, og det er en god ide at give lov til tilkøbsydelser, hvis man undgår, at det skaber et a og b hold blandt borgerne, men jeg kan ikke se, hvordan det skaber mindre bureaukrati at begynde at opfinde nye kategorier af institutioner med nye ledelser. Det rejser også en række spørgsmål om overenskomstforhold, og hvordan vi sikrer de rigtige kompetencer på plejehjemmene,” udtaler Mona Striib i en pressemeddelelse.  

jeg kan ikke se, hvordan det skaber mindre bureaukrati at begynde at opfinde nye kategorier af institutioner med nye ledelser.

Det fremgik af en pressemeddelelse fra Social, Bolig - og Ældreministeriet fra den 19. januar, at regeringen vil give mulighed for at etablere lokalplejehjem, hvor det vil være muligt at tilkøbe flere ydelser som for eksempel ekstra rengøring.

Ordningen træder i kraft 1. januar 2025.

FOA-formanden understreger desuden, at regeringens gode intentioner forudsætter, at man kan fastholde og rekruttere dygtige medarbejdere, og at økonomien på ældreområdet følger med udviklingen af antal ældre og plejetrængende borgere.

Opgør med dokumentationskrav

For Faglige Seniorer, som er fagbevægelsens ældreorganisation, er man glad for de grundlæggende elementer om frisættelser og mindre bureaukrati.

To elementer er vigtige for at reformen bliver en succes.

”Det ene er opgøret med dokumentationskravene, som igennem flere år har været ved at kvæle ældreplejen i kontrol, og fået medarbejderne til at flygte eller miste lysten til at fortsætte i arbejde, lige så snart der var en mulighed for at trække sig tilbage. Derfor er frisættelsen helt afgørende for at vi får vendt udviklingen, ” udtaler direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed på organisationens hjemmeside.

Derudover understreger Palle Smed vigtigheden af at styrke borgernes frie valg, så de har mulighed for at prioritere og tilkøbe ekstra services. Det er dog vigtigt at sikre, at “de basale behov ikke bliver undergravet,” tilføjer Palle Smed.

Advarer mod for meget frivillighed 

Også hos Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er man overordnet positiv over for regeringens udspil.

FH er dog bekymret, når det kommer til regeringens ambition om at inddrage frivillige i højere grad på landets plejehjem: 

”Frivillige gør allerede en enorm indsats for de ældre i dag. Hvis der skal endnu flere frivillige ind side om side med medarbejderne i de ældres hjem, er det afgørende, at vi får en ansvarlig frivillighedspolitik. Den skal have klare spilleregler for, hvilke opgaver der kan udføres på frivillig og ulønnet basis, og hvordan vi sikrer patientsikkerheden, kvaliteten og arbejdsmiljøet,” siger formand Morten Skov Christiansen i en pressemeddelelse.

 

Det indeholder ældreudspillet 

Ældreudspillet vil gøre op med unødigt bureaukrati på følgende måder:

  • Et nyt tværkommunalt ældretilsyn skal erstatte de 98 kommunale tilsyn samt statslige tilsyn. Alle tilsyn skal i fremtiden som udgangspunkt kunne afvikles samme de, som de bliver sat igang.

  • Ældreplejen skal have et kvalitetsløft ved at få tilført en ekstra milliard om året fra 2027 og frem. Allerede fra 2024 begynder indfasningen med 0,3 milliarder kroner.

  • Ældre skal i større grad selv bestemme, hvad de vil have hjælp til

  • Hjemmehjælp gives i små faste teams, så den ældre kender personalet bedre

  • Den ældre skal kunne vælge om det er kommunen eller en privat aktør, der står for genoptræning eller rehabilitering

  • Kommunen skal have mulighed for at etablere lokalplejehjem, som er lige så frisatte som de private, selvom det er kommunen, der ejer dem 

  • Der skal ikke være krav til medarbejdernes dokumentation af personlig pleje og omsorg. Generelt skal der luges ud i dokumentationskravene, så tiden bruges på borgernær omsorg

  • Civilsamfundet skal spille en større rolle på plejehjem, og der skal være flere frivillige

  • En ny model skal sikre en ensartet sats i alle kommuner for private leverandører, når de byder på velfærdsopgaver i ældreplejen. En central enhed skal sikre at afregningen foregår korrekt.

Kilde: Regeringen.dk og Social, Bolig og Ældreministeriet

 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det var meget spændende og et meget fint ældreudspil der kom fra regeringens top, og ældreministeren er trådt i karakter, leverede flot tale. Mette F solgte sit udspil fint godt bakket Troels og Løkke på en lidt mere tør måde.
Også klogt med et stormøde bagefter for 2000 personer fra ældresektoren, som var tilstede. Flot tale af statsministeren, og tror hun går lige ind, hos dem der lytter, hun virker ægte og troværdig. Det samme gjorde ældreministeren fra Moderaterne. Tror det bliver godt.

KÆMPE NARRESUT TIL ÆLDRE !!!!!

DEM DER HAR SKAL MERE GIVES.

DE ANDRE DER IKKE HAR - SKAL IKKE MERE GIVES.

HVOR DUMME TRO METTE DE ÆLDRE ER ??????

Det kan kun gå galt når fadbamsen har indflydelse.

Det ved vi alt om - se bare til supersygehusene
.

Vi har allerede et og op til flere grader af A og B hold på snart sagt alle områder. Hele sundhedsvæsnet og ældreplejen er et kaos. Flere og flere borgere render panden imod en total, uigennemtrængelig MUR af offentlige kontorer med personer der drejer rundt på en kontorstol,så det skal se ud som om de drejer for at "hjælpe dig". I virkeligheden sidder de der kun for at TJENE penge.STATENS LAKAJER. Styret og kodet til at sende et problem fra kontor til kontor. Det eneste DET "gavner" er statskassen.Hvor det KUN drejer sig om en ting,at SPARE mest muligt på enhver fra klassen "SAMFUNDETS ALLERSVAGESTE BORGERE". Ældre,psykisk syge,udviklingshæmmede,og enhver der ikke kan klare sig selv eller forsørge sig selv.Af en eller anden grund.
Ved du godt at så snart du bliver regulær og alvorlig SYG,"plejekrævende",så skal der være mulighed for at du har plads til en "hospitalsseng" i hjemmet,og et "palads" af et badeværelse,så der kan stå to personer omkring dig ved toiletbesøg,og når du skal "puttes" i seng med ble klokken 2o,oo, indtil næste dag,når nogen fra hjemmeplejen får tid til at tage dig op af sengen igen.Såfremt din bolig ikke lever op til standarden for ydelse af hjemmepleje,da må du enten flytte til bolig der kan opfylde hjemmeplejekravene,eller hvis det ikke er muligt at flytte undvære pleje. På den måde får man reguleret og dirigeret ældre m.m direkte på PLEJEHJEM. Og husk,dit elskede INDBO bliver der ikke plads til. Det må du skam bare SKROTTE. Det vil sige at der ikke bliver andet end en stolog et bord og en hospitalsseng tilbage til dig. Den VIGTIGE VIGTIGE SENG,som du der kan ligge og DØ hen i,når AL livskvalitet og dit hjem brutalt er blevet taget fra dig. HVOR LÆNGE VIL FOLKET DA FINDE SIG I DEN SLAGS TILSTANDE !!!!! Imens den styrende regering sender Fregat og andet militærudstyr til andre landes KRIG,for dine skattepenge.

Ika, med hele den kraftige kritik du har af det danske sundhedsvæsen, ældrepleje og af de offentlige ansatte (statens lakajer) kunne du måske delagtiggøre vi andre i hvad du selv har ydet til det offentlige til gavn for samfundets allersvageste borgere? jeg vil gætte på et stort nul.
Kravet til hospitalseng i eget hjem når man får brug for hjemmepleje, er stillet af arbejdstilsynet og sygeplejernes fagforening (det er jo ikke alle plejere som har et BMI mindre end 30 og dem skal der også være plads til)
At man kun kan have en stol, et bord og en hospitalsseng i en bolig på et plejehjem er direkte usandt. Boligerne er indrettet med et soveværelse på min. 14m2, en stue/tekøkken på ca. 18-20m2 og et badeværelse på min. 8m2.
Med mit kendskab til plejehjem er der i stuen både plads til sofa, sofabord og et par stole plus et lille spisebord og 2-3 stole. Desuden er stuen indrettet med et lille køkkenskab med vask og kogeplader samt et køle/fryseskab.
Men selvfølgelig kan man ikke have alle sine møbler med på plejehjemmet og man har nok heller ikke brug for det, så mange pårørende kommer der sjældent på besøg når man har den alder og desuden er der en fælles opholds- og spisestue man kan være i sammen med de andre beboere.
Man bliver nødt til at indse at en plejehjemsbolig er sidste stop i livet så længe det evige liv ikke er opfundet.

BLA BLA BLA BLA....Sæt dog streng KONTROL på landets kommuner og opklar de mange ting der sker derude. Der sidder borgmestre og visitatorer og styrer det hele som diktatorer. Så kan det da være helt underordnet hvad der bliver lavet love og regler for på Christiansborg. Derude i kommunerne styrer man selv "skuden" efter princippet..."man må sno sig".

Ældre skal i større grad selv bestemme
Den ældre skal kunne vælge

Så er der bare et enkelt, lille problem, vi mangler at forholde os til, hvis man spørger den amerikanske professor i neurobiologi Robert Sapolsky, som i sin nye bog ’Determined – A Science of Life Without Free Will’, bladrer baglæns gennem de lange kæder af årsag og virkning, der går forud for hver eneste af de beslutninger, vi mener, at vi selv træffer.

Fra den elektriske impuls, en hjernecelle afgiver, millisekunder før vi selv bliver klar over, at vi har truffet et valg. Videre tilbage til den impuls, den samme hjernecelle øjeblikket forinden modtog fra andre. Og baglæns gennem hele vores personlige historie, sociale baggrund, tidens kulturelle normer og artens genetiske udvikling.

Alt udspringer af noget, der er gået forud, siger Robert Sapolsky. Og regner man efter, er der hverken brug for eller plads til en uafhængig instans i det regnestykke. Et punkt uden for de lange kæder af årsag og virkning, hvor vi kan træffe beslutninger, som ikke bare er en følge af noget andet. Et vægtløst helle, man kan slå kontra fra for så at udstikke sin egen, uafhængige kurs.

»Der er ikke noget spøgelse i maskinen. Intet hemmeligt hjørne af psyken, hvor en fri vilje kan ligge på lur og træffe sine egne beslutninger. Det er en myte«, siger den amerikanske professor.

- Hvordan har du det i dag, fru Jensen?

- Øh, ingen støvsugning, ingen tøjvask, ingen påklædning, ingen neglelak, bare sidde her i sengen og nyde fuglene og måske en enkelt snaps…føle mig som en fri fugl. Bare bestemme selv. Åh, tak, vi ses igen i morgen! Hils endelig fru Nielsen! Hun elsker støvsugning! De bredeste skuldre må jo bære det tungeste læs. Nu kan jeg rigtig føle mig som en socialdemokrat igen! Skål! See you tomorrow!

- sikke et humør i dag, fru Jensen! Vi ses senere! Og jeg giver fru Nielsen et lille klem fra Dem! Hej, hej!

- Skål! Sikke en frihed!

Samlet set er det at føre ældreplejen tilbage, hvor den kom fra i 70'erne og 80'erne. Her var der også tid til en snak om det nyeste over en kop kaffe på lokale plejehjem i nærmiljøet som der var over alt før de blev nedlagt til fordel for store centrale ældreplejecentre. Den gang var det ikke nødvendigt at vælge selv - Her kunne man få det hele. Både snakken og hjælpen til at komme i bad.

Med det her nye SVM initiativ har den ældre frihed til at nøjes. Enten til en kaffe snak eller et bad. I sandheden frihed til at vælge.

Det er i det hele taget sådan en "frihed" de borgerlige partier forsøger at sælge til de danske borgere - De glemmer bare at fortælle det kun gælder dem, som har råd. Resten må nøjes med at sejle sin egen sø for fremtiden. For dem er alle døre lukket og ingen hjælp at hente - De 25% overflødige.

Sådan noget fantes ikke i mit Danmark.

De ordentlige, de anstændige, de ansvarlige - Men hvad mener det blå svindlerhold egentlig med det? Hvilke værdier ligger der bag? Det bliver aldrig omtalt. Men du kan være 100% sikker på de tre ord har en helt helt anden betydning på venstrefløjen end den har på højrefløjen - En helt anden.

Nu var alt i 70`erne og 80`serne ikke ren "idyl". Jeg kender en som var ansat på Odenses største (nu nedlagte) plejehjem i den periode. Hun har fortalt at nogen af beboerne mod deres vilje blev tvangsflyttet til Nakkebølle ved Fåborg. De skreg og råbte hvad de dog havde gjort siden de skulle flyttes. Noget sådan sker vist ikke i dag, her er det kun at ældre bliver anvist til plejehjem langt fra deres nuværende bopæl og deres familie, hvis der ikke er plads på det nærmeste plejehjem.

Det er i hvert fald dejligt at se, at de rige har mulighed for at få bedre forhold. Det ville trods alt være umenneskeligt, hvis de skulle bydes samme vilkår som pøbelen. Det er de jo slet ikke vant til.

Ja, man ser det jo for sig: Om føje år sidder Mette Frederiksen sammen SoSu-hjælperen og drikker kaffe. Hun har valgt at blive siddende i lortebleen til gengæld for lidt nærvær.

Men det sker ikke for Mette Frederiksen, der sikret sig selv nogle klækkelige topskattelettelser og gedigne pensioner.
Det afdækker til gengæld det forkvaklede menneskesyn, hun har tilført Socialdemokratiet .

Ifølge Den-Lille-Svindler og Moderaterne vil moderne ældre stille langt større krav til kvaliteten i ældreplejen fremadrettet. Og som Moderaterne siget, så kan flere penge til den offentlige ældrepleje ikke gører det. Ældreplejen skal sættes fri og det private involveres. Men flere hænder kommer der samlet set ikke ud af det. Så hvor skal den langt bedre kvalitet i ældreplejen komme fra og alle de frie valgmuligheder?

Det er sådan set simpelt nok. Helt uden ekstra varme hænder. Og helt uden de ældre skal give afkald på noget. Det skal fremover få al den hjælp de orker - Hvis de vel at mærke er velhavende eller rige. Så vil der for fremtiden i det "moderne" Nye Danmark være frit valg på alle hylder. Og det helt uden personale manglen. For det bliver markedet som kommer til at bestemme efter reglerne om udbud og efterspørgelse, samt inflation. Dem der har penge nok kommer ganske enkelt til at overbyde dem der har få penge eller slet ingen. Et A og B hold. Dem der har råd til alt og dem der ikke har. De 50% kan se frem til en alderdom og ældrepleje i absolut luksusklassen. De 25% kan se frem til et ugentligt bad eller en kaffe snak. Og den absolutte økonomiske bund, de sidste 25%, er skrevet helt ud af det "moderne" Nye Danmark. De kan kun håbe på hjælp fr familie, venner, naboer eller klare sig selv mod alle ods.

På den måde får Mette Frederiksen løst personale udfordringen i ældreplejen. De 25% fattigste får ingen hjælp i nær fremtid i det "moderne" Nye Danmark. De er de overflødige uden værdi, da de ingen penge har.