Annonce

Klima-topmødet: DK annoncerer bidrag på 100 millioner til udfasning af kulkraft

Pengene skal gå til opkøb og lukning af kulkraftværker i kultunge lande som Sydafrika, Indien, Indonesien og Filippinerne
Danmark vil donere 100 millioner kroner til arbejdet med at opkøbe og lukke kulkraftværker og investere i nye energikilder. Det annoncerer udenrigsminister Jeppe Kofod (S) torsdag i forbindelse med klimatopmødet, COP26, i Glasgow i Skotland.

”Klimaforandringerne er vor tids største udfordring og udfasningen af fossile brændstoffer er afgørende for, at vi kommer i mål i kampen for at stoppe dem. Regeringen ønsker at gå på to ben i vores klimaindsats, så vi både arbejder for at udfase kul, men også samtidig investerer massivt i nye grønne energikilder,” siger Jeppe Kofod.

Kul udgør den største enkeltstående kilde til de globale temperaturstigninger.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen understreger, at det haster med at udfase kulkraft:

vil hjælpe kultunge lande med at reducere deres kulforbrug

”Det haster – mere end nogensinde - med at skifte kul ud med grøn energi, hvis vi skal holde Paris-aftalens 1,5 grads målsætning inden for rækkevidde. Den nye danske finansiering vil hjælpe kultunge lande med at reducere deres kulforbrug og skabe nye indkomstmuligheder i deres lokalsamfund – en helt afgørende forudsætning for, at vi lykkes med at accelerere energiomstillingen.”

Fokus på Sydafrika, Indien, Indonesien og Filippinerne

Konkret går det danske bidrag til Climate Investment Funds nye program Accelerating Coal Transition. Fokus vil i første omgang særligt ligge på Sydafrika, Indien, Indonesien og Filippinerne og arbejdet omfatter planer for alternativ beskæftigelse af lokalbefolkningen, de steder der bliver berørt.

Jeppe Kofod understreger, at alle skal med i den grønne omstilling:

For eksempel skal lokalbefolkningen sikres alternativ beskæftigelse

”Vi skal have bæredygtige planer for, hvordan kulkraftværkerne bliver nedlagt. For eksempel skal lokalbefolkningen sikres alternativ beskæftigelse eventuelt gennem omskoling. Det er vigtigt for mig som udenrigsminister, at vise vi kan få alle med i den grønne omstilling. Jeg tror, Danmark kan gå forrest og vise det gode eksempel,” siger Jeppe Kofod.

For at kunne fastholde målsætningen i Parisaftalen om 1,5 grad temperaturstigning opfordrer FN til, at kul udfases i alle OECD-lande senest i 2030 og i resten af verden inden 2040.

De fire primære modtagerlande Sydafrika, Indonesien, Indien og Filippinerne er udvalgt, idet der her forventes at kunne opnås størst CO2-reduktionseffekt.

Danmark har i forvejen et betydeligt myndighedssamarbejde inden for energi med Sydafrika, Indonesien og Indien.

Det nye program vil således supplere den danske indsats for vedvarende energi og energieffektivitet i landene.

Også bidrag fra UK, USA, Canada og Tyskland

UK, USA, Canada og Tyskland har også givet tilsagn om støtte til Climate Investment Funds kuludfasningsprogram.

Den danske donation er del af regeringens forslag til finansloven for 2022.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Indien er verdens 6. største økonomi. Alligevel skal danske skatteydere hoste op, imens skoler og sygehuse herhjemme lukkes. De griner hele vejen til banken. Vi er simpelthen for dumme.

"Klima" er nu blevet et trumfkort til alverdens masochisme og selvhad.

I jordens historie har der altid været klimaforandringer; jeg ved det, jeg har altid været interesseret i geologi.
I 1980'erne fandt nogle - formentlig velfinansierede, jeg gætter på en Soros-fond - maltesiske politikere så på at man burde bevare klimaet som en slags FN's verdensarv - ligesom Kronborg, klostrene i Luang Prabang, Laos, Great Barrier Reef, Australien, og mange andre steder.
FN syntes godt om ideen i 1988, og den menneskeskabte klimapåvirkning blev herefter en realitet i visse politikeres og videnskabsfolks hoveder, ikke mindst fordi der var penge i en menneskeskabt klimapåvirkning. IPCC blev oprettet.
Mennesket har godt nok kun eksisteret i en uhyre beskeden del af jordens historie, og menneskeskabt klimapåvirkning var der aldrig tidligere tale om. Der var istider og varmere mellemistider. Der var varme perioder i 1920'erne og 1930'erne. Det kaldte man dengang klimaforbedringer. Så var der nogle kolde vintre i 1940'erne og 1950'erne, så glemte man det med forbedringerne for en stund.
Men siden 1988 har IPCC nu fyldt os med ubrugelige klimamodeller og en klippefast tro på at CO2 er den store synder. Prøver man at sige noget andet, bliver man beskyldt for at være idiot. Klimaet er blevet til en økonomisk omfordelingsmaskine som kun tilsyneladende har noget med klimaet at gøre.
Lad mig afslutte med følgende faktum: Uden solen har vi slet ikke noget klima! Men det taler vi ikke om.

Ikke en krone til Indien!

Inderne må lære at beskatte de rige fx.
https://www.avisen.dk/indiens-rigeste-mand-bygger-60-etagers-privatbolig...

Sverige-Danmark 0-3. Det är kul!

Fridag for future Sverige ser helt anderledes på den sag:

Sverige ser nu upptakten på en grön industriell revolution, menar Magdalena Andersson och nämnder bland annat koldioxidfri stålproduktion och batterifabriker.

– Jag vill se en kraftfull utbyggnad av statliga gröna kreditgarantier de kommande åren, säger Magdalena Andersson och lägger till att hon vill se satsningar på omkring 80-100 miljarder kronor under nästa mandatperiod.

I dagens tale på partikongressen hvor SPD formanden fra Tyskland var til stede, mente den kommende statsminister i Sverige at Sverige er blandt førerlandene i den globale klimakamp.

Hvorfor Mette Frederiksen ikke var til stede hos sine partikammerater i Sverige under den store tale der skal gøre Sverige til et grønt folkhemmet ledet af en kvindelig socialdemokrat, er uden mit vidende.

Men Magdalena vigtigste budskab ud over klimaspørgsmålet var at

“ Hon säger att sig redo att vända varje sten för att bryta segregationen och menar att alla socialdemokrater, oavsett om man är minister eller ersättare i en politisk nämnd, måste ställa sig samma fråga.

– Partivänner, jag sa att vi ska vända varje sten för att bryta segregationen. Jag ska vända på en redan nu. Det handlar om det ekonomiska biståndet, säger hon och fortsätter:

– Jag vill att alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd också ska möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan. Det ska samhället erbjuda dig som individ.”

En politik som statsminister Mette Frederiksen allerede har sat på sin dagsorden her i Danmark.

Hvis Mette Frederiksen havde været til stede kunne Magdalena svært have ført sine afvisninger mod Sverigesdemokraterne, hvis politik er tyvstjålet fra DF og efterfølgende de danske socialdemokrater.

Selv en dansk socialdemokrat er ikke stueren i Sverige. Derimod er en SPDer fra fru Merkels “Wir schaffen das”-borgerlige Tyskland velkommen.

At svenske Thunberg og TV2 news bragte de grønne socialdemokrater til magten i Danmark, er kun lånte fjer.

I øvrigt ønskede Magdalena ikke mere atomkraft i Sverige. Den omstilling går for langsomt. Danske vindmøller er fremtiden i Sverige. Som så meget andet dansk.

Nu skal bandekriminaliteten fjernes med tiltag som DF fik igennem for allerede 10 år siden

Sverige er et herligt langstrakt land, der vågner lige så langsomt op som en vinterbjørn!

I Danmark er der fart over feltet! At Danmarks anden kvindelige socialdemokratiske statsminister skulle være til stede i Göteborg, ville have været en underkendelse af svensk ligestilling og integration og klimaomstilling!

I Norden trives statsministrene i deres egen lille klokke. Og vi er altid verdensførende!

Magdalena sluttede af med at sige at “fremtiden har valgt socialdemokraterne”.

Ikke vælgerne, ikke svenskerne, men selve fremtiden!

Sverige er et skønt land! Et grønt folkhemmet!

Og Thunberg taler i dag i Glasgow! Verden indtager Sverige!

Præcist som Mette Frederiksen reddede 10.000 danskere fra coronaen.

- Det vil være en god idé at indføre coronapas igen ved eksempelvis caféer og natteliv, mener Søren Brostrøm.

"Danmarks Tegnell": Återinför covidpass
Danmark bör gå tillbaka till att använda så kallade covidpass, anser den danska Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm, vars roll motsvarar den svenske statsepidemiologen Anders Tegnells.
Min uppmaning går till politiker och folketinget, för det är politiska beslut, säger Brostrøm till danska TV2.Ur vårdens synpunkt ser jag det som en möjlighet för kaféer, restauranger, konserter och nattliv. Det skulle vara en bra idé i det här läget.
Danmark använde covidpass, som beredde vaccinerade danskar större åtkomst till offentliga tillställningar, fram till den 1 september.
På torsdagen redovisades 2 598 nya smittofall i landet, vilket är det högsta antalet som redovisats i landet från ett dygn till ett annat hittills i år.

Sverige-Danmark 1-3.

Gunna, jeg synes ikke du er en idiot. Og du har fuldkommen ret. Klimaet har altid forandret sig. Det er faktisk en væsentlig grund til vi, menneskeligheden, overhovedet er her, ja at liv overhovedet er opstået på jorden. Men klimaforandring kan også føre til liv udslettes. 5 gange, indtil nu, har der været begivenheder på Jorden, som stort set udslettede alt liv. Hvilket også er en væsentlig del af, at vi mennesker overhovedet eksitere. Sammen med en nærmest uendelige andre rækker af begivenheder siden big bang.

Men, for der er et men som menneskeligeheden nu må tage stilling til. De begivenheder der indtil nu har skabt verden, som vi kender den er skabt gennem uundgåelige naturlige begivenheder. Begivenheder, som har skabt en utrolig stabil tilstand på Jorden gennem årtusinde, hvor blandt andet civilsationen har kunnet udvikle sig. Denne her gang er det anderledes. Menneskelig aktivitet. En aktivitet, som har påvirket de naturlige kræfter så voldsomt, at det kommer til at påvirke livet på Jorden betydeligt. En massiv afbrænding af fossile brændstoffer og dermed udslip af opmagasineret CO2 fra undergrunden. En CO2 som har været opmagasineret i gennem millioner af år er blevet frigivet på omkring 100 år gennem menneskelig aktivitet og sat en klimaforandring i værk, som ødelægger de 10 tusinde af år med stabilitet og som vil ændre livet på Jorden afgørende.

Det kunne selvfølgelig også være skabt af naturen gennem mega store vulkanudbrud eller endnu et mega stort meteor nedslag. Men det er det ikke denne gang. Denne gang skyldes det menneskelig aktivitet. Helt og aldeles uden tvivl.

Men selvfølgelig. Det kunne vi da bare ignorer og køre videre. For enden kommer jo alligevel en gang. Ingenting varer evigt. Det ved vi jo godt gennem vores viden og bevisthed. Det er så det valg menneskeligheden lige nu står over for.

Tak for det lange svar. Jeg har spurgt mange om de dog ikke kunne henvise mig til hvorfra "vi" synes at vide at CO2-udledningen fører til øgede temperaturer. CO2 er jo trods alt en mindre potent drivhusgas end vanddamp, og jeg ser mange skyer udenfor. Tidsserier over temperatur og atmosfærens CO2-indhold giver ikke entydige beviser. Solaktiviteten spiller også en rolle i temperaturdannelsen på jorden, men det interesserer ikke de kloge hoveder i IPCC. Det er nu min mening.

Kald mig bare idiot- men kan i også kalde mig idiot om 10 år,jeg tror det ikke

Og mit budskab= stop turist-flyvning i 3-5 år og opfinde et andet driv-middel, måske el-flyvning
som betales af olie-selskaberne for de har tjent milliarder på co2 udledningen
Og stop turist-krydstogtskibe til de er overgået til el
Og helst mere af den slags i de næste 3-5 år

Og det er med garenti noget der vil sætte fuld drøn på udvikligen af ander drivmidler

som der også bliver sagt.
Det går alt for langsomt,med at stoppe co2 udledningen

Hilsen Jens Kamp .Vi snakkes ved om 10 år,2031