Klimaminister Dan Jørgensen (S) oplyste i weekenden, at den politisk aftalte varmehjælp først kan komme til udbetaling august-september.
vil det først kunne ske til august og september
“Udbetalingen af varmechecken skal ske så hurtigt som muligt. Men selv om vi gør det, så hurtigt vi kan - og er ved at lave de it-systemer og datasammenkørsler, der skal til, vil det først kunne ske til august og september,” siger Dan Jørgensen til Ritzau ifølge Ekstra Bladet.
Dan Jørgensen føjer til, at “august-september” endda forudsætter, at Folketinget hastebehandler sagen om varmehjælpen - ellers kommer varmehjælpen først til udbetaling endnu senere.
Dan Jørgensen begrunder den sene udbetaling med, at operationen har vist sig vanskeligere og mere kompliceret end først antaget.
Varmehjælpen blev aftalt tilbage i februar mellem S-regeringen, de tre støttepartier De Radikale, SF og Enhedslisten, samt Kristendemokraterne, De Frie Grønne og Alternativet.
Hjælpen betyder, at cirka 320.000 husstande med en husstandsindkomst på under 550.000 kroner tilgodeses med en skattefri check på 3.750 kroner. Hjælpen vil gå til familier og husstande, som opvarmer med naturgas, el-paneller og fjernvarme med høj gasandel.
I februar oplyste Dan Jørgensen at varmehjælpen ville blive udbetalt “hurtigst muligt”.
Dan Jørgensens nye melding afføder udtalt blå vrede. Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, betegner forløbet som “Total amatørisme”:
“Vi er kommet i den barokke situation, at folk får deres hjælp til højere varmeudgifter i årets varmeste måned. Jeg har ikke ord for, hvor skandaløst det er. Man skulle jo tro, det var en aprilsnar,” siger Lund Poulsen til TV 2.
Forløbet får heller ikke ligefrem ros fra Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt:
Det her er selvsagt helt uacceptabelt
“Det her er selvsagt helt uacceptabelt. Vi fremsætter forslag, der pålægger regeringen at udbetale pengene inden sommer..!!,” skriver han på Twitter.
De Konservatives klima- og miljøordfører, Mona Juul, skriver på Twitter, at der ikke er meget “akut” over en varmehjælp, der kommer til udbetaling om seks-syv måneder:
“En akutpakker. En håndsrækning. En varmecheck. Altså om 6-7 måneder.”
På et pressemøde mandag beklager klimaminister-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen den sene udbetaling:
Det vil jeg også godt beklage
"Det er meget sent og også senere, end vi havde håbet på. Det vil jeg også godt beklage."
Dan Jørgensen oplyser samtidig, at S-regeringen nu “genbesøger” aftalen om varmehjælp. Uden dog at sætte beløb på eller oplyse nærmere om regeringens planer.
Kommentarer
De kommende år vil Danmarks og EU's økonomi komme underpres. I første omgang afledt af den tragiske krig i Ukraine og de deraf følgende sanktioner mod Rusland. Men den største økonomiske hovedpine for dansk og EU'sk økonomi kommer først. For med krigen mod Ukraine har Rusland endeligt vendt sig væk fra vesten og banket på døren mod øst. Rettere Kina, og på sigt sikkert også Indien. Uden en aftale med Kina om fremtidig aftagning af russisk gas, olie, hvede, samt vigtige råstoffer, som Rusland har nogle af de største forekomster i verden af, ville Putin ikke være gået ind i Ukraine og dermed se sit land i økonomisk ruin. Rusland har sikret sig en vis økonomisk fremtidig garanti før de tog det skridt.
Og det er så her de store økonomiske udfordringer for Danmark og EU kommer ind i billedet. Godt nok er eksporten af færdigvare til Rusland ikke særlig stor. Men det er til gengæld importen af gas, olie, hvede og ikke mindst nødvendige råvarer. Rusland og Ukraine står for en betydelig del af verdens råvare og landbrugsproduktion. Dem vil vi for fremtiden være afskåret fra. Og dem skal vi så forsøge at skaffe os andre steder fra. Hvis vi kan.
Såvel Kina og på sigt Indien kan sagtens, med lethed, opveje det økonomiske tab Rusland til en start lider. Og det ved Putin's Rusland godt. Der er 1.400.000.000 kinesere og 1.400.000.000 indere i stor økonomisk, teknologisk og velstandsmæssig vækst. Deres behov vil nærmest være uendelig for fremtiden sat op mod tabet af 500.000 EU'er.
Vi har indtil kunnet nyde en overlegen velstand i verden. Men det behøver ikke nødvendigvis være den fremtid vi er på vej ind i - Og det er den sande langsigtede økonomiske udfordring for Danmark, EU og Vesten.
Nu er jeg jo ikke en højtuddannet økonom med en god velbetalt hævesænkebords stilling, hvorfra jeg kan styre verdens finanser :-) Bare en ydmyg og beskeden pensionist fra et ydmyg arbejdsliv med en beskeden løn, der lige rækker, der kan se det komme i midt hoved. Så forhåbentlig er det bare opspind. Men alligevel... Tankevækkende.
Lund Poulsens kommentar er en af dem, der gør, at man bliver så uendelig træt af politikere som ham: det er vel ikke regeringens skyld, at ting tager tid? Hvis Venstre vil have ansat endnu flere i den offentlige sektor, skulle de tage og sige det lige ud og pege på finansieringen.
Minimalstat V-principper er stadig eksisterende her og der endnu. Derfor længere ekspeditionstid end normalt, desværre, for førstehjælp til visse borgeres energiarter, mener jeg.
Vi risikerer faktisk at blive ligegyldige i den fremtidige verden. Vi ved ikke mere og kan ikke producere andet, ind hvad resten af den fremtidige verden ved og kan. Der går ikke særlig mange år, så har resten af verden ikke nødvendigvis behov for vores viden og produkter.
Og hvem husker ikke, vis man er gammel nok, en kæk Ander Fogh Rasmussen i starten af 00'erne med "moderne" opsmøgede ærme og headset fortælle om sine vision for Danmark som et videnssamfund, som for fremtiden kun skal tjene penge på vores klogskab. Produktionen overlader vi til de lande, som bedst kan gøre dette - Underforstået billigst.
Det er så 20 år siden. Gad vist hvilke visioner Anders har for Danmark nu. Turisme er jo f.eks. godt på vej.
De borgerlige har godt nok svært ved at skjule begejstringen over nu at have denne sag at angribe regeringen for. Endda uden at de selv skal være kreative og bringe løsningsforslag på bordet, hvilket nok også ville have taget mere end bare toppen af glæden.
For mig handler det ikke om rød eller blå side, problemet er alt for alvorligt til at havne i mudderkastning. For mig er et af problemerne at der mangler forståelse for hvilken økonomisk klemme dem med dårligst økonomi havner i. Et system kan ikke være så langsomt. Imens slås nogle med regninger der vælter læsset, så kunne man ikke opfordrer elselskaber, fjernvarme o.l. til at fordele smerten lidt lempeligere, indtil folketinget kan få udbetalt varmechecken, og gerne en større varmecheck.
Hvis V havde vist forståelse for “varmecheckens” betydning for de berørte, kunne de jo havde stemt for den og samtidig anvist en måde, hvor en hurtig udbetaling kunne ske. Men de magter intet udover stedse at klandre de politikere, der arbejder for løsninger!!!
Helt forståeligt at V’ s tilslutning er i frit fald.!
Sonja, nu 'klandrer' jeg dig for bare at plapre løs!
Kan du ikke venligst kommentere på de reaktioner du har fået på
Sonja Harder - 19 marts, 2022 - 01:09 - #21423
om den 'politisk begavede' Nikoline Linnemann Prehn?
På forhånd tak!
.
Det er rigtigt Dan Jørgensen, vi kan jo bare skrue ned for temperaturen, et par grader eller tre.
Dan Jørgensen, du er ikke den mest tillidsvækkende blandt de socialdemokratiske ministre!
.