Annonce

Politikerne skruer yderligere op for varmehjælp

Varmechecken bliver større og indtægtsgrænsen for varmehjælp hæves
De fortsat stigende priser på gas og elektricitet i kølvandet på den russiske invasion i Ukraine får nu regeringen og en række af Folketingets partier til at smide en ekstra milliard på bordet.

Pengene skal blandt andet gå til at hæve den såkaldte varmecheck fra 3.750 til 6.000 skattefri kroner.

Samtidig hæves indtægtsgrænsen for, hvem der får varmecheck fra en husstandsindkomst på 550.000 til 650.000 kroner om året..

Varmechecken skal efter planen udbetales til august og september.

419.000 husstande kan nu se frem til at modtage en varmecheck

Checken vil være forbeholdt husstande, der enten benytter gasfyr, eller som bruger fjernvarme, hvor varmen produceres med to tredjedele naturgas eller mere.

Desuden går varmechecken til husstande, hvor den vigtigste energikilde er el-radiatorer eller varmepumper.

Aftalen betyder ifølge Klima- og Energiministeriet, at 419.000 husstande nu kan se frem til at modtage en varmecheck. I den oprindelige aftale om varmehjælp fra februar var kun 320.000 husstande omfattet.

Samtidig fordobles den særlige pulje, som er afsat til at dække kommunernes øgede udgifter til for eksempel personligt tillæg til pensionister, kontanthjælpsmodtagere og andre økonomisk vanskeligt stillede, der bliver ramt at prisstigningerne.

Puljen er nu på 200 millioner kroner, som skal strække frem til april næste år.

Udvider aftale fra februar

Udover den socialdemokratisk regering bakkes aftalen op af SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne - de samme partier som i begyndelsen af februar indgik den første aftale om varmehjælp.

Ruslands invasion af Ukraine har skabt endnu større usikkerhed

Siden har Rusland invaderet Ukraine og sanktionerne mod russerne har sendt energipriserne på himmelflugt:

”Ruslands invasion af Ukraine har skabt endnu større usikkerhed omkring varmeregningerne og rigtig mange danskere er hårdt ramt på pengepungen. Vi øger derfor varmehjælpen, så flere danskere kan få en check, og vi sætter beløbet markant op.”

“Samtidig hjælper vi kommunerne med at holde hånden under blandt andet pensionister, som ikke kan betale varmeregningen,” lyder det blandt andet i en kommentar fra klimaminister Dan Jørgensen (S).

Partier presser på for mere grøn omstilling

Flere af aftalepartierne ville gerne have penge til klimaomstilling som en del af aftalen for at sætte skub i den grønne omstilling.

Den del er parkeret med et løfte om, at partierne mødes i næste uge for at fordele en pulje på 250 millioner kroner, som skal gå til at udbygge anvendelsen af klimavenlige energikilder.

”Næste skridt er nu at få sat mere skub i den grønne omstilling af varmen,” siger eksempelvis klima- og energiordfører for SF, Signe Munk.

Fra De Radikale siger klimaordfører Rasmus Helveg Petersen, at han har ”en klar forventning om, at vi med forhandlingerne i næste uge kan få en konkret plan for udfasning af naturgas og olie i opvarmning. Det har hele vejen igennem været Radikale Venstres hovedprioritet”.

Den holdbare løsning er et farvel til sort gas

En tilsvarende melding kommer fra Enhedslisten, hvor energiordfører Søren Egge Rasmussen ”ser meget frem til, at vi snart skal mødes igen og forhandle, hvordan vi hurtigst muligt slipper af med fossil gas til opvarmning,” som han udtrykker det.

Klimaminister Dan Jørgensen vil også gerne slippe for fossile brændstoffer, men understreger, at den her aftale handler om at hjælpe dem, der kæmper med at betale deres regninger her og nu:

”Den holdbare løsning er et farvel til sort gas, men på den korte bane er der brug for hjælp til dem, der er kommet i klemme,” siger han..

Venstre kritiserer rød blokpolitik

Hos Venstre, som sammen med resten af blå blok står uden for aftalen, var Venstres klimaordfører, Marie Bjerre allerede i går kritisk over for aftalen.

I har jo nægtet at høre på os

I en twitter-diskussion med den socialdemokratiske klimaordfører Anne Paulin skrev V-ordføreren, at regeringen i stedet både skulle have sænket afgifterne på elektricitet og direkte have nedsat energiregningerne for de danskere, der er hårdest ramt.

“I har jo nægtet at høre på os. I kunne jo have inviteret os med til forhandlingerne i stedet for at lave rød blokpolitik. Som jeg allerede har sagt, vil vi lempe elafgifterne. Og vi har foreslåede direkte nedsættelse af regningen for de danskere, der er hårdest ramt,” skriver Marie Bjerre på Twitter.

placeholder

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg får ondt i mine ører når Venstres Marie Bjerre speedsnakker energi løsninger.

Dernæst har regeringer tænkt på husstande i ejerforeninger. Der har man ikke husstandsindkomst er over 650.000 men under.og fået megahøje varmeregninget fra naturgasselskabet.