S-ordfører om Thornings skattely: Tidligere politikere skal ses over skuldrene

Thorning kritiseres for at have selskaber i skattely. Minister afviser at have opfordret FN til at sætte den tidligere statsminister i spidsen for nyt udvalg.
Forleden kom det frem, at den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er blevet udset til at lede et FN-arbejde om at bekæmpe skattely og skatteunddragelse, men hun har selv selskaber i skattely.

"Efter anmodning fra formanden for FN’s Generalforsamling og formanden for FN’s Økonomiske og Sociale Råd har tidligere statsminister, Helle Thorning Schmidt, sagt ja til at blive én af to formænd for et nyetableret højniveau-panel om ”Financial Accountability, Transparency & Integrity for Achieving the 2030 Agenda"," lød det forleden i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) uddybede udnævnelsen:

"Jeg er meget stolt over, at FN rækker ud efter dansk lederskab, når der skal findes løsninger på store globale problemstillinger som den grønne omstilling og kampen mod skatteunddragelse og skattely. Vi skal gribe aktivt ind overfor den korrupte globale økonomiske elite, der profiterer på international skattefusk, korruption og skattely."

Helle Thorning-Schmidt skal dele formandskabet i FN-panelet med Nigers tidligere premierminister Ibrahim Hassane Mayaki.

Har selskaber i kendte skattely

Efter udnævnelsen af Helle Thorning-Schmidt til formandskabet for panelet, har Ekstra Bladet bragt en række artikler, der kæder den tidligere statsminister sammen med to selskaber, som er placeret på den britiske kanalø Jersey, der udover at være hjemsted for politimanden Bergerac i en tv-serie fra 80’erne, mest er kendt som en yndet destination for folk med ondt i skatten.

Ifølge en opgørelse fra Tax Justice Network, en international organisation, der arbejder for at bekæmpe skattely, så er Jersey det syvende mest aggressive skattely på kloden.

Minister: Vi har ikke været involveret

Efter at oplysningerne om de to skattely-selskaber kommer frem, oplyser Jeppe Kofod til Politiken, at hverken han eller Udenrigsministeriet har spillet en aktiv rolle i forhold til at udpege Helle Thorning-Schmidt til formandskabet.

Udenrigsministeriet blev orienteret om, at FN ville udpege Helle Thorning-Schmidt

Man er i Udenrigsministeriet kun blevet orienteret om beslutningen:

"Udenrigsministeriet blev orienteret om, at FN ville udpege Helle Thorning-Schmidt og har på den baggrund formidlet kontakt mellem parterne. Udenrigsministeriet har således ikke været involveret i de nærmere udvælgelsesprocesser," skriver Jeppe Kofod i et skriftligt svar til Politiken.

En noget anden og mere distanceret tone end den, der var i den første pressemeddelelse.

S-ordfører: Politikere skal gå forrest

I Socialdemokratiet er man ikke meget for at indgå i en konkret diskussion om den tidligere statsminister og partiformands nye rolle, men partiets skatteordfører Troels Ravn fastholder, at Helle Thorning-Schmidt ikke har gjort noget ulovligt.

Mette Frederiksen sagde i forbindelse med lanceringen af jeres udspil om skattely, at det største problem i den her diskussion er, at en række mennesker, som har deres på det tørre, vælger at bryde samfundskontrakten, når de vælger at benytte sig af skattely og ikke bidrager til velfærdssamfundet.

Synes du at Helle Thorning bryder med samfundskontrakten?

"Jeg er selvfølgelig helt enig med statsministeren i at det er et problem, og derfor er bekæmpelse af skattely og det at sikre skattebasen og dermed finansieringen af velfærdssamfundet også et meget højt prioriteret område for regeringen," siger skatteordfører Troels Ravn til Netavisen Pio og fortsætter:

"Det er derfor at vi også har sat ekstra penge af på finansloven til øget skattekontrol og flere medarbejdere i SKAT og vi vil arbejde for, at der bliver afsat flere penge i de kommende år. Regeringen vil desuden arbejde aktivt i EU i forhold til at stramme reglerne for skattespekulation," fortæller han.

Helle Thorning-Schmidt har et stort navn internationalt og et stærkt netværk,

Har politikere og tidligere politikere, ikke en særlig forpligtelse til at gå forrest og ikke selv benytte sig af skattely, når de begiver sig ud i det private erhvervsliv?

"Det mener jeg, at vi i særlig grad skal gøre. Vi er som politikere offentlige personer, og derfor skal vi lade folk kigge os over skuldrene og vi skal være åbne om det vi gør," siger han og understreger, at Helle Thorning-Schmidt efter alt at dømme, jo ikke har gjort noget ulovligt.

Men der er vel også et moralsk aspekt, og set i det lys, synes du så det sender et godt signal at sætte Thorning i spidsen for sådan et arbejde?

"Helle Thorning-Schmidt har et stort navn internationalt og et stærkt netværk, og det er sikkert også derfor at hun har fået muligheden for at stå i spidsen for det her arbejde," slutter han.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Helle Thorning-Schmidt og Mette Fup Fredriksen var jo også tætte sidste gang de røde havde magten.
Fantastisk moral Socialdemokraterne har!

Thomas: Er du stadig ude med riven? Fatter du ikke, at hvis du vil have ret må du henvende dig til blå sider. Med kammeratlig hilsen Arne

Det kan vel ikke undre i betragtning af hendes og mandens tidligere manøvreren med skat.

Annonce