Annonce

Sygeplejersker: Tal sygeplejerfaget op

Der mangler sygeplejersker, og alt for mange vælger faget fra, fordi vi som sygeplejersker selv er med til at tale det ned.
Der mangler sygeplejersker, og alt for mange vælger faget fra, fordi vi som sygeplejersker selv er med til at tale det ned.

Vi sygeplejersker skal tale vores fag op, og vi må tale højere nu mere end nogensinde før.

Forleden kom tallene for kvote 2 ansøgningerne til sygeplejeuddannelsen, som viser et fald på 36 procent sammenlignet med 2021.

Det er et problem, og jeg tror det hænger sammen med, at mange unge har fået det indtryk, at man ikke kan gøre karriere som sygeplejerske. Et udsagn der bør udfordres.

Karriere handler ikke altid om at avancere opad, men også om at dygtiggøre sig i ens nuværende funktion.

Som sygeplejerske er der et væld af muligheder for at dygtiggøre sig og avancere i trin. Det har sygeplejeteoretiker Patricia Benner allerede beskrevet for en del år siden i sygeplejeteorien "Fra Novice til Ekspert". Sygepleje er et fag i evig udvikling. Der er altid nye ting at forholde sig til - også uden at ændre stillingsbetegnelse.

Desuden er det paradoksalt nok ofte sygeplejersker selv, der udtaler sig om, at de ikke kan gøre karriere som sygeplejerske, medmindre de vil læse videre eller blive ledere. Dette er jeg uenig i.

Sygepleje giver mening

At mange sygeplejersker er af denne holdning, kan måske tilskrives den tilbagevendende samfundsretorik om “de varme hænder”. Vi - og vores fag - skal ikke blot reduceres til et par hænder.

Så lad os alle blive bedre til at tale karriere inden for sygepleje.

For ja, du kan gøre karriere i sygepleje - også på et sengeafsnit, plejecenter, i en lægepraksis og alle andre steder hvor sygeplejersker findes.

Det skal vi minde de nye generationer af “studievælgere” om. Den unge generation vil gerne kendetegnes ved, at de er noget særligt.

Derfor skal vi alle i faget være med til at vise de unge, at en uddannelse som sygeplejerske er en karrierevej - og endda én af de helt gode og meningsfulde af slagsen.

For at være sygeplejerske er nemlig noget særligt.

Nanna Vendelboe Gregersen er sygeplejerske og cand.cur. (kandidat i sygepleje).


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Netop, lærerne gjorde det samme, da de var sure, det gavner ingen, og løser slet ikke nogen problemer, negativitet er selvforstærkende, så væk med det.

Hvis man arbejder positivt for en sag, er det utrolig hvordan man kan rykke det. Prøv det😄

vrøvl. De har alle grunde til at være sure og bør kæmpe for deres arbejdsvilkår. Hvis nogen tisser på din sukkermad og du bare smiler så gør han det samme igen om 2 dage. Stop med at træde på sygeplejerskerne så skal de nok begynde at tale arnbejdet op.

Enig sygepleje-faget bør anerkendes og "tales op"-måske tilbage til og lade det være et "kald"🌼..Alle sygeplejersker gør et nødvendigt arbejde der bør være positivt og hjælpe andre ..og give håb&"yde faglig kompetence..nogen går for højt op i karriere..det vigtigste må være og være noget for sine medmennesker det er det en sygeplejerske Kan..🙂og det bør vi støtte..sygeplejersker giver&har værdi🔅

En arbejdsplads med et overtal af kvinder kan være en udfordring har jeg hørt noget om.