Annonce

Sorte karakterer, hvide stemmer: Minister går ind i debat om animationsfilm

Helt i filmens ånd at danske stemmer også er valgt på baggrund af evner og ikke hudfarve, mener integrationsminister i debat om ny animationsfilm.
1. juledag var der premiere på Pixars animationsfilm Sjæl. En film om en jazzmusiker, Joe, der efter en ulykke, rent bogstaveligt, skal genfinde sin sjæl.

Filmen er blevet rost af anmelderne, men i Danmark er der opstået en debat om hvorvidt hovedpersonen Joe, der er den første sorte hovedperson i en Pixar-film, og som i den originale udgave får stemme af skuespilleren Jamie Foxx, i den danske version kan blive spillet af Nikolaj Lie Kaas, der som bekendt er hvid.

Dermed er endnu et kapitel i den store saga om den identitetspolitiske debat åbnet. På den ene side er der nogle, der mener, at det sender et forkert signal, at man vælger hvide til at spille sorte, mens man på den anden side mener, at skuespillere jo netop spiller en rolle, som er en anden end deres egen person, og derfor er deres etnicitet og hudfarve underordnet.

Og nu blander politikerne på Christiansborg sig også i debatten om rollebesætningen i filmen.

"Man ser utrolig sjældent en film med sorte hovedpersoner uden at hudfarve har nogen betydning i historien. Det er sand frigørelse. Derfor helt i filmens ånd at danske stemmer også er valgt på baggrund af evner og ikke hudfarve. Tak," skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på Twitter.

placeholder

Sorte skuespillere henvist til biroller

Asta Sekamane, der bestyrelsesforperson i Danmarks Intersektionelle Højskole og bestyrelsesmedlem i organisationen Afro Danish Collective, siger derimod til Berlingske, at det er påfaldende, at de danske castere ikke har valgt en sort person til at lægge stemme til hovedrollen.

"Hovedpersonen Joe er jo en sort mand, men man vælger simpelthen ikke at stemmelægge i forhold til hudfarve. Det finder jeg især interessant, fordi de faktisk har tre danske sorte skuespillere, der lægger stemme til birollerne. Men to ud af de tre biroller er kun med i én scene," siger hun til avisen og understreger:

“Det viser jo, at de kan sagtens finde sorte personer i Danmark til at lægge stemme til, og at det ikke er, fordi der har været mangel på personer."

placeholder

Diskussionen om rollebesætningen i Sjæl kommer efter en større diskussion, særligt i USA, hvor flere har kritiseret Hollywoods praksis med at lade hvide skuespillere lægge stemmer til animerede karakterer med minoritetsbaggrund.

En anden diskussion har handlet om hvorvidt skuespillere, der selv er heteroseksuelle, kan spille karakterer som er LBTGQ+.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Alt det identitetspolitiske bavl og intersektionelle ævl skal bare afvises og på ingen måde tages alvorligt. Vi er ikke USA, og vi skal ikke importere deres problemer og den generelt dystopiske stemning, der hviler over stadigt mere deres splittede samfund.

deres stadigt mere splittede samfund, skulle der have stået.

Som amatør-skuespiller mener jeg som udgangspunkt, at alle mennesker kan spille alle roller. Men det er ikke ensbetydende med at de bør.

Det her er ikke kun et spørgsmål om identitetspolitik, men ligeså meget arbejdsmarkedspolitik.

Denne type debat overser ofte det reelle problem, ved at minoritets-roller bliver spillet af ikke minoriteter.
Nemlig at langt de fleste store roller i film og tv er hvide, heteroseksuelle og ofte mandlige personer. Det betyder at de fleste (og bedst betalte) skuespils jobs går til hvide, heteroseksuelle mænd.
Og det er det et problem, når en rolle, som kunne være gået til en minoritets person, som ofte har sværere ved at få skuespils-arbejde, går til en person, som har (relativt) let ved at finde jobs.

Jeg har ikke indtryk af, at Nikolaj Lie Kaas mangler arbejde. Men det kunne der let være mange sorte skuespillere, der gør.

"Jeg har ikke indtryk af, at Nikolaj Lie Kaas mangler arbejde. Men det kunne der let være mange sorte skuespillere, der gør"

Og set er der med garanti endnu flere hvide skuespillere, der gør. I hvert fald i Danmark.