Annonce

Alternativet har ikke ligefrem fået en flyvende start

Først var der usikkerhed om partiets holdning til advokatvurdering af minkforløbet, og nu er partiets ledelse gået i flyverskjul i sagen om klimaordførers brug af fly og taxa
Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Franciska Rosenkilde, forperson for Alternativet
Alternativet, der var så godt som dømt ude, fik et overraskende fint valg og opnåede seks mandater. Men efter valget har partiet ikke haft en alt for heldig hånd.

Først var der slingrekursen omkring partiets hidtidige krav om at minkforløbet skal vurderes af advokater.

Ovenpå kanonvalget meldte partiets forperson, Franciska Rosenkilde, ud, at hun ikke længere så det store behov for en advokatundersøgelse af mink-forløbet.

Men hendes folketingsgruppe var af en ganske anden opfattelse, viste det sig, da gruppen havde holdt sit første gruppemøde:

der er ikke opbakning fra de fem andre til den beslutning

“Nu har vi haft lejlighed til at mødes i den nye folketingsgruppe, og der er ikke opbakning fra de fem andre til den beslutning. Og det lytter jeg selvfølgelig til. Derfor er Alternativets officielle holdning, som før valget, at vi er for en advokatvurdering,” lød det nu fra Franciska Rosenkilde.

Flyture: Jeg er ikke rollemodel

Onlinemediet Frihedsbrevet skrev tidligere på ugen, at partiets klimaordfører, Theresa Scavenius, i forbindelse med sit job som klimaforsker på Aalborg Universitet siden 2017 har fløjet 24 gange.

Det viste aktindsigt i klimaordførerens transportudgifter.

Scavenius reagerede ved på de sociale medier at understrege, at hun "meget gerne vil måles på, hvad jeg siger og gør", men at politikere ikke skal være "rollemodeller".

Scavenius-melodien er, at klimakampen ikke udkæmpes af individer, men er et strukturelt problem, der skal løses politisk:

"Jeg mener ikke, at jeg skal være nogen foregangsperson," sagde hun til Frihedsbrevet.

Op til valgkampen i 2019 var meldingen en noget andet i Scavenius' kampagnevideoer:

“Det er os politikere, der skal gå forrest,” lød det, ifølge TV 2.

Taxa-kørsel: Politikere er almindelige mennesker

Samme medie kan fredag oplyse, at Theresa Scavenius også har hang til taxakørsel. Ikke mindst i Københavns-området, hvor den kollektive trafik er ganske pænt udbygget.

TV 2 kan fortælle - igen med baggrund i aktindsigt -, at hun i perioden 2019 og frem til folketingsvalget 1. november 2022 har fået refunderet udgifter til taxa for 12.093 kroner af Aalborg Universitet.

Theresa Scavenius har ingen kommentarer. I nye opslag på de sociale medier fastholder Scavenius sin hidtidige linje: 

politikere godt må være almindelige mennesker og ikke søjlehelgener

“Det stopper aldrig. Selvom jeg aldrig havde fløjet, så havde medierne fundet noget andet at udskamme. Taxature, plastikstrips til valgplakater, kød, bil, bolig, børn osv. Det er derfor, jeg har insisteret på at hæve niveauet og at politikere godt må være almindelige mennesker og ikke søjlehelgener.” 

I flyverskjul

Men hvad mener Alternativets ledelse om hele affæren? Det vides ikke for partiets ledelse er gået i flyverskjul.

Det vides ikke for partiets ledelse er gået i flyverskjul

Netavisen Pio har bedt partiets gruppeformand, Torsten Gejl, svare på, om Alternativets folketingsgruppe mener, at man som folketingspolitiker for Alternativet har et personligt, moralsk ansvar for at gå forrest for at løse klimakrisen.

Og i bekræftende fald om det personlige, moralske ansvar også gælder Alternativets klimaordfører.

Vi har også spurgt, om Alternativet har fastsat regler for folketingsmedlemmernes brug af fly og taxa med mere. Og om det grønne parti i øvrigt har kommentarer til Theresa Scavenius-affæren.

Men Torsten Gejl er ikke inden for den fastsatte tidsfrist vendt tilbage.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Den dag Alternativet indtager statsministerkontoret er klima udfordringen løst.

Og Alternativet kommer aldrig til at indtage statsministerkontoret.

God fremtid.

Danskerne udgør kun godt en halv promille af klodens befolkning, så hvordan i alverden forestiller du dig helt konkret, at dette famlende og fumlende parti skulle kunne løse klimaudfordringen, hvis de blot fik regeringsmagten i Danmark?

Jeg ville ikke engang være tryg ved at betro dem at binde deres egne snørebånd.

Kære Rasmus Hansen
Du ved godt, at CO2-udledningen ville falde med 0,11%, hvis alle i Danmark begik kollektivt selvmord for klimaet, ikke?

Så længe storby-pigerne vil have CO2 afgifter på hver en lille prut fra Jylland samtidig med at de skal på dating events med snorkelling efter eksotiske fisk og pattedyr ved Maldiverne, ja, så smiler solen glad og lystig over hele jordkloden.

At flest muligt skal flyves til månen for at man kan se at jordboerne alle sejler i samme sø ja, det gør det svært for den gode politiker Torsten Gejl at blive taget alvorligt.

Kun sommerhusejerne i Lønstrup ved at alvoren rammer deres/vores fælles uforudseende.

Havet tager, men i Århus bygger de sig længere og længere ud imod katastrofen!

Og forventer at skatteyderne betaler!

Ligesom CO2 afgifterne bliver den endeløse inflation for enhver forbruger!

Din adfærd bestemmer alt!

Dansk landbrug eller charterturene?

Der er ikke råd til det hele mere!

Fru Scavenius foretrækker givet det sidste!

Nye sygdomme venter selv for børn:

Osteoporose er en udbredt folkesygdom, der rammer knoglerne. Ifølge Sundhedsstyrelsen rammes årligt knap hver 3. kvinde og hver 6-8. mand over 50 år. Videnscenter for knoglesundhed vurderer, at omkring 175.000 dansker lever med sygdommen, men udbredelsen anses for at være kraftigt undervurderet. Formentlig er det reelle tal på over 600.000, hvoraf langt størstedelen (over en 1/2 mio mennesker) lever med sygdommen uden at vide det.

Aksel Jensen - hvad mener du om at Rosa Lund, på grund af sygdommen sklerose, bliver nødt til at at tage sygeorlov fra folketinget, da hun skal behandling med en ny medicin der giver bivirkninger???

Du springer jo let hen over emnet i denne artikel:

https://piopio.dk/efter-sygemelding-stor-stoette-fra-baade-roede-og-blaa

https://piopio.dk/comment/31456#comment-31456

Aksel Jensen - har du nogen menneskelige egenskaber eller er du bare ude på at se dit eget navn på tryk???

Aksel Jensen -
Apropos storbypigerne og ditto drenge Så var der forleden et Tv indslag fra Søerne i København , hvor der blev spurgt ind til en evt bekymring for den stigende luftforurening i området - der var målt tal langt over de grænseværdier som WHO anbefaler - Svaret var fra de fleste - ‘ at det var ikke noget de tænkte så meget over i hverdagen at det kunne få dem til at ændre adfærd -

Der var også en som dyrkede motion ved at løbe langs Søerne - hun løste sit personlige problem med luftforureningen -ved at løbe på den side af Søerne der var længst væk fra de trafikerede veje - Alene i København døde der i 2019 440 mennesker af luftforurening -

Ak ja - Det bibelske citat - om at se splinten i din broders øje - men ikke bjælken i dit eget - er evigt aktuelt .

Nielsen - ved du
1) om Kbh's kommune har forbudt brugen af brændeovne?
2) hvor mange af dødsfaldene der skyldes røg fra brændeovne?
.

Kurt Jensen -
Nej det har jeg ingen tal på - men jeg er selvfølgelig bekendt med at brændeovne også kan bidrage til den øget luftforurening - Men personen som brugte Søerne til at dyrke motionsløb kunne tydelig mærke en forskel når hun var på den side af Søerne der vendte ud mod de stærkt trafikerede gader -
I øvrigt var der en tilsvarende undersøgelse i Kbhn/ Frb for nogle år tilbage- der udpegede gaderne Falkoner alle og Nordre og Sønder Fasanvej som nogle af de største bidragsydere til byens luftforurening bla pga den megen trafik med motorkøretøjer -