Annonce

Det er på tide, at landbruget giver noget tilbage til samfundet

Alt for længe har landbruget hævet milliarder i støtte - uden at give noget tilbage til den grønne omstilling. Det skal slutte nu, skriver kandidat til Europa-Parlamentet for SF Villy Søvndal i dette debatindlæg.
Foto: SF Kolding
Villy Søvndal, kandidat til Europa-Parlamentet for SF, medlem af Kolding Byråd og tidligere udenrigsminister.
Landbruget kan ikke blive ved med at stille sig i skyggen i kampen mod klimaforandringerne.

Det blev igen gjort tydeligt, da EU´s klimaråd for nylig påpegede, at landbrugets gratis CO2-udledninger udgør en stor trussel for, om vi overhovedet når vores klimamål. Vi skal lytte til klimarådet, når de siger, at landmænd i hele EU skal betale for deres CO2-udledninger.

I 2023 blev der skrevet historie. Året blev det varmeste, der nogensinde er målt på Jorden. Faktisk overgik temperaturen i 2023 ikke blot marginalt andre år, men den totalsmadrede den tidligere varmerekord fra 2016.

Der er brug for et landbrug, der følger med tiden

Den høje temperatur medførte hedebølger, oversvømmelser, skovbrande og gjorde steder ubeboelige. Flere analyser viser, at disse vejrforhold havde været umulige uden den menneskeskabte globale opvarmning. Det står derfor mejslet i sten, at vi skal handle nu – især i EU skal de folkevalgte være sit ansvar voksent.

Omstilling - ikke afvikling

Lad mig slå fast, at jeg ikke taler om en afvikling af dansk landbrug, jeg taler om en omstilling. Siden 2005 har udledningen fra landbruget nærmest været konstant, hvilket står i stor modsætning til andre sektorer. Der er brug for et landbrug, der følger med tiden.

Dansk landbrug bidrager med knap en tredjedel af Danmarks CO2-udledning, og det vil på nuværende tidspunkt kun stige i fremtiden. Landbruget skal derfor pålægges en CO2-afgift, der er omfattet af EU’s kvotesystem. Det vil betyde en ens CO2-afgift i alle EU-lande. Desuden vil det også helt fjerne incitamentet til at flytte sin landbrugsproduktion til udlandet.

Vi skal gøre op med forventningen om, at landmænd kan hente landbrugsstøtte uden at give noget igen til klimakravene og miljøet

Et incitament, vi også kan gøre brug af i omstillingen af landbruget, er ved at kigge på landbrugsstøtten. Kødproducenter får nu en støtte, der er 1200 gange højere end de plantebaserede fødevarevirksomheder. Det er helt ude af trit med de klimamæssige udfordringer, vi står overfor.

Alene i 2022 blev der brugt lige knap 300 milliarder kroner på landbrugsstøtte. Landbrugsstøtten skal omlægges, så den for alvor fremskynder til at bidrage til den grønne omstilling.

Vi skal gøre op med forventningen om, at landmænd kan hente landbrugsstøtte uden at give noget igen til klimakravene og miljøet – den tid er forbi.

Kandidat til Europa-Parlamentet for SF og medlem af Kolding Byråd. Tidligere udenrigsminister og formand for SF.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"... Villy Søvndal, kandidat til Europa-Parlamentet ..."

hvad vil Villy Søvndal give tilbage til samfundet for de +30.000kr. han månedligt vil modtage skattefrit i form af 'blyantspenge' hvis han han bliver MEP???
.

Villy Søvndal blev født d. 4. april 1952 i byen Linde i Struer Kommune[7] som søn af husmand Peter Søvndal og dennes kone Agnes.[1] Han gik i Linde Skole 1959-1966 og fortsatte sin skolegang på Nørrelandsskolen i Holstebro de følgende tre år, som han afsluttede med en realeksamen i 1969. Søvndal opnåede hf-eksamen på Nørre Nissum Seminarium i 1971 og gik 1971-1973 på Vestbirk Musikhøjskole.

I 1976 begyndte Søvndal læreruddannelsen på Kolding Seminarium. Han blev færdig i 1980 og var 1980-1992 ansat som folkeskolelærer ved Kolding skolevæsen.

Alene i 2022 blev der brugt lige knap 300 milliarder kroner på landbrugsstøtte. Landbrugsstøtten skal omlægges, så den for alvor fremskynder til at bidrage til den grønne omstilling.

Vi skal gøre op med forventningen om, at landmænd kan hente landbrugsstøtte uden at give noget igen til klimakravene og miljøet – den tid er forbi.

Kødproducenter får nu en støtte, der er 1200 gange højere end de plantebaserede fødevarevirksomheder. Det er helt ude af trit med de klimamæssige udfordringer, vi står overfor.

Vi må forstå at Villy Søvndal var for “fin” til at blive ved landbruget. Hakke roer er ikke sjovt. Samle roer er ikke sjovt! Køer og gruse lugter! Nej, så hellere på seminariet og få en sikker indkomst!

Ingen af børnene ville sikkert være ved landbruget så forældrene solgte til naboen, der med tiden endte som storbonde, thi de andre børn i Struer og omegn tjente mere på B &O.

Villy Søvndal endte som udenrigsminister i to år og fløj verden rundt og så regn og storm og tørke og alverdens klimabælter alt imens co2 fra flymotorerne endte i alle forskernes klimaregnskaber.

Jo, den lille Villy fra Linde ved Struer har gjort det godt!

Nu kræver han at den forældrene gård og forældrene står til ansvar!

Hvem betalte SUen, hvem betalte læreruddannelsen, hvem betalte al flybenzinen til alle udenrigsministerens flyture!

Og hvordan kom kødet på bordet til hvert et Søvndal måltid!

Billigt fra Brugsen eller REMA 1000 eller IRMA i alle Københavner-årene!

Jo, Villy Søvndal har så meget at give tilbage til det danske samfund!

Nu vil den gæve Villy så til at flyve til Bruxelles flere gange om ugen!

C02 til ingen verdens nytte!

Kun Villy redder verden!

Her har danske landmænd reddet millioner og atter millioner af mennesker med mad på bordet i hele Villy Søvndals 71 år!

Ingen tak!

Ingen taknemmelighed!

Landmændenes statsstøtte er endt i lommen på hr. Søvndal hver gang han handlede ind!

Og tænk måske er manden storforbruger af kæd!

Altså har Villy Søvndal fået 1200 gange højere støtte end danske vegetarer!

Vi foreslår at Villy Søvndal sætter sig ned og udregner sit kødforbrug i de 71 år og fortæller hvor meget ekstra tilskud som han personligt har fået igennem årene!

1200 gange højere ved kødforbrug!

Den gode Villy Søvndal har givetvis en meget dårlig samvittighed!

Men kære, kære Villy fra Linde!

Enhver bestemmer selv hvad han eller hun putter i munden!

Især nær man så tideligt forlod landbruget som du gjorde!

Fri som fuglen med ny læring fra seminariet!

Synd og skam at viden om landbruget og dets betydning for undervisningen i Danmark røg hen over hovedet på seminaristen!

Der nu hellere end gerne skider i egen rede!

End kigge ned i sin egen indkøbskurv!

Alt imens han snart står ugentlig i transithallen på vej til Bruxelles, hvor hans kamp imod franske vine og oste, tysk pølser og italiensk parmesan går hånd i hånd imod danske mælkebønder.

I Danmark ville vi ikke have Villy som udenrigsminister!
I Kolding ville de ikke have Villy som borgmester!
I Europa vil de ikke have Villy som europæer!

Hvornår Villy nogensinde giver noget tilbage til samfundet er tvivlsomt!

Alt for længe har Villy Søvndal hævet milliarder i støtte uden at give noget tilbage til den grønne omstilling og Danmark i almindelighed!

“Citat Netop beherskelsen af den hurtige og veltimede one-liner er med tv-mediets dominans af enorm betydning. Den evne var der ikke rigtig nogle, der havde tiltroet Villy Søvndal, da han overtog ledelsen i SF, men det viste sig at være helt forkert”

Villy er og bliver en one-liner!

Desværre går linjen direkte tilbage til barndomshjemmet i Linde ved Struer!

At skide i egen rede er venstrefløjs-seminaristens eneste bidrag!

Roehakning er og bliver kedeligt!

Det tør manden ikke fortælle sine politiske røde venner!

Så hellere hakke på nabolandmanden, der købte barndomsgården og gjorde Danmark rigt og fyldt med universitetsstuderende og klimaforskere!

Send hellere Villy Søvndal tilbage i roerne og det plantebaserede danske landbrug!

Så sparer vi soja-importen fra Sydamerika hvor regnskoven forsvinder hurtigere end SFs medlemstal!

I december 2011 var Søvndal på besøg hos sin amerikanske kollega Hillaryn Clinton.

Det satte et fedt C02 aftryk på klimaet, men det danske landbrug kørte ufortrødent videre!

Villy kan så meget!

One-liner til USA!

Online er nok for dansk landbrug og danskerne!

Debatindlæg!

Vælgerne ved nok hvem der kan gøre noget for Danmark i EU!

Gå aldrig tilbage til en C02-fuser!

Tænk hvis Villy Søvndal blot var blevet husmand!

Sikke en omstilling af dansk landbrug!

Og manden kunne have opnået Hilmar Baunsgaard status!

Nytårstale 1969 ( Villy Søvndal 17 år)
Løser vi denne opgave rigtigt, kan vi se frem mod stigende velstand med voksende muligheder for at tilfredsstille både vore ma-terielle og kulturelle behov og vore behov for social tryghed.
Så har vi lov til at drømme om, hvordan den stigende vel-stand skal anvendes. Ja - vi har ikke blot lov til det - vi har en pligt til at tænke tingene igennem og tage stilling til, hvad vi først og fremmest vil bruge den større produktion til.
I de overvejelser må hensynet til ungdommen indtage en cen-tral plads. Det stiller os over for store problemer, som berører he-le samfundet. Vi støder på dem ved universiteterne og de andre højere læreanstalter, og vi træffer dem hos de unge, som skal dygtiggøre sig fagligt og ikke mindst hos landbruget, som står midt i en gennemgribende strukturomlægning.
Vi former i disse år det samfund, vore børn skal leve i. Derfor er det væsentligt, at det dannes på en sådan måde, at de vil kendes ved det.
Men vi har samtidig lov til at pege på, at i en lang årrække endnu skal det også være vort samfund. Derfor kan det ikke være andet, end at vi må finde et kompromis mellem generationernes behov og øn-sker.
Samfundet har altid været et samfund på vej mod en ny tid, på vej til næste generation.
Derfor må vi lære at lytte, når ungdommen taler alvorlig tale. Og vi må forstå og acceptere, at meget af det, som vor genera-tion har bygget op, og som vi måske selv føler, vi har lov til at være stolte af, det vil den opvoksende generation ikke kendes ved som hø-rende til deres samfund.
Ungdommen må på sin side forstå, at vi andre til gengæld ikke uden videre kan acceptere, at der med ét slag skal vendes op og ned på det, vi har bygget op.
Afdøde statsminister H.C. Hansen skrev i sine unge år om dette problem:

Lær, at det, som før du håned
kun er led i tidens gang,
at hver slægt, som hastigt gråned
ejed ungdoms ild engang.

Det er mit håb, at det nye år må åbne op for en alvorlig og redelig dialog mellem generationerne. Det er nødvendigt, hvis det skal lykkes at forme et samfund, hvor vi alle kan føle os hjemme.
Det er mit håb, at vi i 1969 må være dygtige nok til at styrke grundlaget for fortsatte fremskridt både på det økonomiske, det sociale og det kulturelle område, ligesom det er mit håb, at de kræfter, der arbejder for at mindske modsætningerne i verden og for mere med-menneskelighed må vinde øget styrke og voksende indflydelse.

Dansk landbrug har brug for nogen til at hakke roer som aldrig før!

Desværre valgte Villy Søvndal seminariet og siden er den grønne omstilling endt i Europa-Parlamentet!

Og der flyves fra hovedstad til hovedstad og fra Fur til København!

One-linerne fyger igennem luften!

Og SF erne hygger sig på caféer og McDo!

Helligbrøde!

Giv os i dag vort daglige brød!

Kig i indkøbskurven og vi ved om du giver noget tilbage til den grønne omstilling!

Alt andet er at skide i egen rede!

Især når man hedder Villy Søvndal fra Linde! Husmandssønnen der hellere ville være noget ved musikken!

Præcist som alle de andre!

Ud og flyve!

20.000 gange højere støtte end det plantebaserede landbrug!

Aksel, der er ikke mange der gider læse dine lange meningsløse remser. Jeg gør i hvert fald ikke.
Fatter ikke du fortsætter.

Det er ikke noget nyt at Villy Sørensen er trofast medlem af Klimakirken. Det er de fleste politikere, og det er helt uforståeligt at de mænd og kvinder der skal forestille at regere landet, er hoppet på den limpind.
For det første hed det sig for 40-50 år siden at vi var på vej ind i en ny istid, så skiftede det til katastrofal opvarmning, og nu hedder det vist nok bare klimaforandringer - hvilket vi altid har haft her på jorden.
For det andet er NOAA's mange målestationer rundt om i USA temmelig upålidelige efterhånden som byudviklingen har taget fart. De står simpelthen i for varme omgivelser.'
For det tredje er CO2 ikke skyld i nogen særlig opvarmning, slet ikke i de små mængder der er tale om, og for det fjerde var allerede de gamle grækere ganske klar over mennesker ikke skulle tro de var guder. De kaldte det hybris, og det er hvad målene i Parisaftalen er.
Samtlige såkaldte "modelberegninger" over temperaturudviklingen har i øvrigt skudt totalt forbi. Jorden er på ingen måde ved at gå under.
Og vi vil gerne fortsat have en hakkedreng til middag, Villy.

Annonce