Annonce

“Venstre er i en afgrundsdyb krise, og regeringsdeltagelsen er den oprindelige synd”

Venstre høster historisk lavt i meningsmålingerne: Men partiet henter ingen trøst hos Venstre-kendere, valgforskere og politiske analytikere
Foto: Netavisen/Jan Kjærgaard
Troels Lund Poulsen (V), forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), tidligere økonomiminister, tidligere formand for Venstre
“Venstre er i en afgrundsdyb krise, og regeringsdeltagelsen er den oprindelige synd.”

Sådan lyder vurderingen fra tidligere særlig rådgiver for daværende Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen, tidligere mangeårig leder af Venstres kommunikationsafdeling, Jacob Bruun, over for dagbladet Børsen.

Den alt andet end optimistiske vurdering kommer på et bagtæppe af meningsmålinger, hvor Venstre høster historisk lavt: 8,4 procent hos Voxmeter,og kun 6,5 procent hos både Megafon og Epinion.

De historisk lave meningsmålinger betyder, at presset på Venstre for at forlade SVM-regeringen stiger dag for dag.

V-nedturen har ingen bund

Den officielle melding fra Venstres formand, Troels Lund Poulsen, er dog fortsat, at Venstre ikke har planer om at forlade regeringen. Hans og Venstres klare udgangspunkt er, at Venstre fortsætter i regeringen indtil “vi møder vælgerne igen”.

Han vil dog på den anden side ikke udstede ultimative garantier:

Jeg tror, at man skal passe på med at give ultimative garantier

“Jeg tror, at man skal passe på med at give ultimative garantier, for jeg ved ikke, hvad der sker om et halvt år. Men jeg kan i hvert fald bare sige, at vi er glade for det samarbejde, vi har,” siger Troels Lund Poulsen i et større interview med Jyllands-Posten tirsdag - et interview som partiets næstformand, økonomiminister Stephanie Lose, også deltager i.

Der er dog ikke megen trøst at hente for Venstre blandt valgforskere, Venstre-kendere og politiske analytikere. Snarere tværtimod.

De vurderer alle over en bred kam, at det ser meget svært ud for Venstre, fordi vælgerflugten fra Venstre først og fremmest skyldes, at vælgere i stort tal mener, at Venstre i bund og grund har begået løftebrud ved at gå i regering med Socialdemokratiet og gjort Mette Frederiksen til statsminister.

I Børsen advarer professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, Venstre mod at tro, at V-nedturen har en bund.

Jacob Bruun er enig. Også han advarer om, at Venstre meget muligt endnu ikke har set de værste meningsmålinger. Han mener ligefrem, at Venstres troværdighedstab risikerer at “udradere” Venstre.

V-kender: Venstre kan håbe på at Mette F. forlader dansk politik

Politisk kommentator, Hans Engell, vurderer over for P1 Orientering, at Venstre ikke har planer om at forlade SVM-regeringen.

For hvad skulle Venstre så træde ud til? Der er ikke, lyder Engells analyse, noget politisk flertal at komme hjem til.

Steffen Hjaltelin, tidligere toprådgiver og valgstrateg for Venstre, finder også situationen for Venstre særdeles vanskelig.

Han vurderer over for P1 Orientering, at Venstre kan håbe på to ting.

For det første, at der landes en aftale om CO2-afgift på landbruget inden sommerferien. Sagen har længe plaget Venstre, og en aftale, mener han, vil nok skabe surhed i dele af Venstre. Men på den anden side får Venstre lukket sagen på et tidspunkt, hvor der stadig er to år til næste valg.

For det andet kan Venstre håbe på, at Mette Frederiksen lander et nyt job på den internationale scene:

Det er også, at Venstre har gjort Mette Frederiksen til statsminister

“En del af den aggression og enorme utilfredshed, der har været fra Venstre-vælgere, handler ikke kun om, at Venstre er gået sammen med Socialdemokratiet. Det er også, at Venstre har gjort Mette Frederiksen til statsminister.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"regeringsdeltagelsen er den oprindelige synd”

Men præcis det samme kan jo siges mht. Socialdemokratiet. Det er en regering, som vælgerne aldrig har ønsket, og som kun skete i kraft af det kaos, RV skabte ved at trække tæppet væk under den tidligere regering.

Og så kan det godt være, RV selv blev straffet af vælgerne, men det er jo intet sammenlignet med det, der har rant S og V. Så kan vi i det mindste blive enige om, at RV aldrig igen skal med i nogen regering?

Korrekt!

At partiet Venstre er i dyb krise er vel ikke et samfundsproblem men selvskabt og savnet efter det parti og deres indflydelse i folketinget vil ikke blive savnet. Venstres angreb på velfærdssamfundet under først Anders Fogh Rasmussen fra 2001 til 2009 og derefter under hans afløser, Lars Løkke Rasmussen ledelse er ikke glemt.

Mon ikke Venstre snart forlader regeringen? Det er lidt udfordrende at være i regering og blå opposition på en gang.

Der er et gammelt mundheld der siger man ligger som man redt, og det er vel venstre i en nøddeskal.

Når CO2 - afgifterne på landbruget bliver præsenteret, vil alle sige:

Nå sådan!

Nå derfor!

Så vil alle politiske kommentatorer endelig forstå!

Og Venstres vælgere vil langsomt men sikkert sive tilbage.

Danmark er et landbrugsland!

De ved enhver turist og udlænding!

Nu mangler vi blot at få vælgerne tilbage til fornuft!

Når CO2 afgifterne på landbruget kommer vil alle være lettede!

En god dansk løsning i morgen!

For landmænd, for forbrugere, for vælgere, for partiledere, for Danmarks fremtid!

Parisaftalerne med danske forbehold!

Danske politiske løsninger!

Det som en SVM regering kan!

Danskerne vil måbe!

Men forstå!

Biologi er biologi!

Menneskeskabt er menneskeskabt!

Den gyldne balance!

Vent blot og se!

Politiske analytikere må endnu engang skrive historien om!

Danskerne ville det anderledes!

Nu kender vi igen vores eget bedste!

Værnepligtige med hakker og skovl!

. Det haver så nyligen regnet,
det har stormet og pisket i vor lund.
Frø af ugræs er føget over hegnet,
åg på nakke og lås for vor mund.
Årets løb har sin lov,
der blev lyst i vor skov,
ak, hvor kort, indtil alt er stormens rov.

Til kamp imod ukrudt, pesticider, co2 og Putin i en og samme krig!

Danmark er en Brugsforening - før det er et et landbrugsland - Det er fællesskabstanken og andelsbevægelserne der har præget vores land og skabt samhørighed - Det ved enhver turist og udlænding der besøger vor land - Det er det som virker så tiltrækkende at det skal opleves på egen hånd -