Annonce

Danmark gør klar til hash på recept

1. januar vil Danmark tillade forsøg med medicinsk cannabis. S-ordfører vil have styr på patientsikkerheden før produkterne sendes på markedet.
Fra begyndelsen af det nye år vil en lang række patienter, der lider af smerter, enten kroniske eller som følge af anden behandling, få muligheden for at få behandling med medicinsk cannabis.

Det sker som følge af en bred politisk aftale som Venstre-regeringen (dengang den stadig bare var alene), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti indgik sidste år og som nu træder i kraft.

Det drejer sig i første omgang om patienter med sklerose, rygmarvsskade og patienter i kemobehandling.

Samtidig vil lægerne dog ligeledes have muligheden for at ordinere cannabisprodukter til patienter med andre sygdomme, hvis lægen fagligt kan stå inde for det.

”Det er afgørende, at lægen informerer patienten om eventuelle risici ved behandlingen. Men også at lægen lytter til de patienter, der efterspørger medicinsk cannabis til at lindre deres stærke smerter efter at have prøvet al mulig anden medicin uden effekt. Jeg forventer, at mange læger gerne vil hjælpe deres patienter og gøre brug af muligheden, så vi kan blive klogere, inden for en forsvarlig ramme, på hvor meget medicinsk cannabis kan hjælpe danske patienter”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Der er i første omgang tale om en forsøgsordning på fire år, hvor der er afsat 22 millioner kroner til projektet.

Tilskud eller ej
Da ordningen oprindeligt blev vedtaget, var det ikke tiltænkt at patienterne skulle få tilskud til medicinsk cannabis, men efter pres fra flere patientorganisationer, åbnede Liselott Blixt (DF) mandag op for, at det måske godt kunne ske alligevel.

Det afhænger dog i første omgang af hvor meget den importede cannabis kommer til at koste. Tidligere har det været fremme, at egenbetalingen kunne blive på omkring 1500 kroner om måneden.

"Men det kan blive mindre, fordi det tyder på, at vi kan få cannabis fra Canada, hvor den er billigere end forventet. Men jeg vil ikke lægge mig fast på et beløb endnu," siger Liselott Blixt til DR.

Sundhedsministeren i Israel
Den forsøgsordning starter 1. januar 2018 og i den forbindelse var sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tidligere på måneden på besøg i Israel, som er en verdens førende lande inden for medicinsk cannabis.

”Danmark er meget grøn på det her område, og derfor skal vi selvfølgelig lære af andre lande som Israel, der har gjort sig erfaringer om muligheder og udfordringer ved fremstilling af medicinsk cannabis, om udvikling af regler og om hospitalernes rolle,” sagde Ellen Trane Nørby i forbindelse med besøget.

Ministeren besøgte både en producent af medicinsk cannabis, et hospital og mødtes med det israelske sundhedsministerium.

At netop Israel er førende i medicinsk cannabis, er fordi det har været lovligt siden starten af 90’erne og i år behandles mere end 25.000 israelske patienter med medicinsk cannabis. Udover smertelindring, har israelerne også brugt medicinsk cannabis til behandling af PTSD-ramte soldater.

S frygtede for patientsikkerhed
Sideløbende med forsøgsordningen åbnes der op for at private aktører får lov til at dyrke medicinsk cannabis i Danmark til medicinsk brug. Det betyder ikke, at alle bare kan sætte varmelamper op ude i skuret og slå sig ned cannabis-producenter. Det er der godt et dusin virksomheder der allerede har søgt om og 11 har fået muligheden for at blive cannabis-dyrkere.

Cannabis-dyrkerne skal have en tilladelse fra myndighederne, som kræver rene og standardiserede produkter.

Og særligt det sidste, manglen rene og standardiserede produkter, har været en af hovedankerne mod forslaget fra Socialdemokratiet. Her har man frygtet for patientsikkerheden, fordi der kan være forskel på hvor meget THC, som er det aktive stof i cannabis, som man får, for eksempel når man ryger det.

”Vi kan ikke acceptere, at vi går på kompromis med patientsikkerheden. I dag er der ingen firmaer, der producerer produkterne ordenligt, og det skal vi have styr på. Vi føler ikke, at vi er klædt på endnu, men vi sidder til de her møder for netop at blive klædt på, så vi kan arbejde videre med forslaget,” sagde sundhedsordfører hos Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen, til Ekstra Bladet i forbindelse med vedtagelsen af forsøgsordningen.

Der er stadigvæk lommer af modstand mod medicinsk cannabis. Den konservative folketingspolitiker Rasmus Jarlov, kaldte loven for ”populisme mod bedre vidende”. Han sammenlignede blandt andet brugen af medicinsk cannabis med homøopati og healing.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet