Danmark lod USA spionere mod toppolitikere

"Er danske efterretningstjenester blot ukritisk USA’s forlængede arm," lyder det efter afsløring af samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og NSA.
Både venstre og højre side i Folketinget kræver nu en forklaring fra regeringen på, om den amerikanske efterretningstjeneste NSA har udnyttet et samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om aflytning af danske internetkabler til at spionere mod statsledere, toppolitikere og højtplacerede embedsmænd i Tyskland, Sverige, Norge og Frankrig.

Kravet kommer, efter at DR har afsløret, at spionagen blandt andet er gået ud over Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og den daværende tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.

Afsløringen har også fremkaldt skarpe reaktioner fra blandt andre Norge og Sverige, som også har bedt om en forklaring og en nærmere undersøgelse af sagen

Ministre kaldes i samråd

Venstre, SF og Enhedslisten vil således indkalde forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd i Folketinget.

"Venner spionerer ikke mod venner," skriver Venstres udenrigsordfører, Michael Aaastrup Jensen, på Twitter.

"Sådan bør det altid være, og derfor skal regeringen også følge op på afsløringen om NSA’s påstået spionage mod vores naboers toppolitikere via Danmark. Vil rejse sagen i Det Udenrigspolitiske Nævn hurtigt muligt."

placeholder

"Spionage mod politikere hos vores allierede - med Danmarks hjælp?," skriver SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, på Twitter.

"Er danske efterretningstjenester blot ukritisk USA’s forlængede arm?"

placeholder

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, mener, at Danmark skylder nabolandene en undskyldning og kræver en garanti for, at anklagen om den amerikanske spionage bliver undersøgt i forbindelse med den igangværende kommissionsundersøgelse.

placeholder

Spionagen bliver ikke nævnt i det lovgrundlag, der udstikker rammerne for kommissionsundersøgelsen. Og regeringen har hidtil ikke villet svare på, om spionagen er en del af undersøgelsen, som foregår bag lukkede døre på FE’s kommende hovedkvarter på Svanemøllen i København.

Trine Bramsen vil ikke kommentere oplysningerne, men skriver i en mail til DR:

Skiftende regeringer er og vil være enige

"Systematisk aflytning af tætte allierede er uacceptabel. Det antager jeg, at skiftende regeringer er og vil være enige i."

Operation Dunhammer

Aflytningen fremgår af en hemmelig, intern undersøgelse i FE med kodenavnet "Operation Dunhammer", som en arbejdsgruppe afsluttede i maj 2015. Og det er disse konklusioner, DR har kunnet afsløre i samarbejde med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR og Le Monde baseret på DR's research.

Et problem i Europa

Spionagen giver Danmark "et problem i Europa", siger lektor og efterretningsforsker Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet til DR, og sagen har da også allerede medført reaktioner både herhjemme og i vores nabolande.

Den amerikanske whistleblower og tidligere efterretningsansatte Edward Snowden mener, at det ikke bør komme som nogen overraskelse.

"hvis der kun havde været en eller anden grund til at undersøge for mange år siden," skriver Edward Snowden sarkastisk på Twitter.

"åh hvorfor advarede ingen os"

placeholder

Whistleblower gik til tilsyn

Operation Dunhammer satte dog ikke et punktum for sagen.

I 2018 besluttede et af arbejdsgruppens medlemmer ifølge DR's oplysninger at kontakte Tilsynet med Efterretningstjenesterne, der fører kontrol med de danske efterretningstjenester.

Medarbejderen videregav oplysninger om Operation Dunhammer til tilsynet, som på den baggrund indledte en undersøgelse.

Tilsynets undersøgelse endte i august 2020 med et brag, da det afleverede en fire bind lang redegørelse til Trine Bramsen og udsendte en pressemeddelelse med historisk hård kritik af FE.

Undladt at følge op på eller nærmere undersøge

I pressemeddelelsen beskyldte tilsynet blandt andet FE for at have ”undladt at følge op på eller nærmere undersøge indikationer på spionage”.

Kritikken fik Trine Bramsen til at hjemsende FE's daværende chef, Lars Findsen, FE’s indhentningschef, chefen for ledelsesstaben og yderligere én FE-medarbejder.

Den tidligere chef for FE, Thomas Ahrenkiel, der på det tidspunkt var på vej til en stilling som ambassadør i Tyskland, blev også fritaget fra tjeneste.

Regeringen nedsatte desuden en undersøgelseskommission med tre landsdommere, som undersøger udvalgte dele af tilsynets kritik af FE. Den undersøgelse ventes senest færdig ved udgangen af 2021.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Havde venstre ikke vagten fra 15 til 19 når nu aastrup jensen har så travlt med at pege finger af Trine Bramsen og hele tjavset i endnu et samråd,hvad med at tage Claus Hjort med også,jeg tror at Trine Bramsen har nogenlunde fået ryddet op og fyret folk fra fe,men det er ikke nemt i det råddenskab der er i fe også i pet kan man også tage med

Enig - Hjorten er "medskyldig"...

Men der bliver spioneret mod alt og alle...på kryds og tværs af verden...
Det er store interesser der er på spil...
Dermed ikke sagt, at det er acceptabelt - det skal bekæmpes med alle midler...

"Systematisk aflytning af tætte allierede er uacceptabel. Det antager jeg, at skiftende regeringer er og vil være enige i."
Jeg hæfter mig ved ordet "systematisk". Hvornår er det det?
Og hvis det IKKE er systematisk, så må man åbenbart godt.

Kan du godt forstå at USA vil vide hvad Angela Merkel foretager sig. Hun taler jo russisk, og taler med Putin på tomandshånd. I min optik ikke særligt betryggende.

Annonce