Annonce

Danmark opretter Ukraine-fond og sender ny donationspakke

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Et bredt flertal har onsdag indgået aftale om en Ukraine-fond på syv milliarder kroner. Fonden finansierer en ny donationspakke fra Danmark til Ukraine. Og så får Danmark muligvis et sæde ekstra i EU-Parlamentet.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Ukraine-fond på syv milliarder kroner

Et bredt flertal i Folketinget har onsdag indgået en aftale om en Ukraine-fond.

Fonden, der består af syv milliarder kroner i år, skal hjælpe Ukraine.

“Det bliver gjort på en økonomisk ansvarlig måde ved, at vi letter finanspolitikken en anelse og tager lidt af overskuddet i 2023 og hjælper ukrainerne,” siger finansminister Nicolai Wammen (S) ved et pressemøde i Finansministeriet.

Alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet er med i aftalen. Det skyldes, at de to partier ikke er med i de kommende forhandlinger om et forsvarsforlig.

Af de 7 milliarder kroner går 5,4 milliarder kroner til militær støtte til Ukraine, mens 1,2 milliarder kroner afsættes til civil støtte, mens 400 millioner kroner bruges på at støtte erhvervsindsatser.

Fonden finansieres ved at lempe finanspolitikken med 0,2 procent af BNP i år. Resten hentes ved at bruge 1,2 milliarder kroner af Danmarks bistand til udviklingslandene.

Det sidste er De Radikale ikke glade for:

“Men vi vil selvfølgelig gerne være med til at støtte Ukraine. Derfor er vi med,” forklarer De Radikales leder, Martin Lidegaard.

Læs mere her.

 

Ny donationspakke til Ukraine

Et bredt flertal i Folketinget støtter en stor donationspakke for 1 mia. kroner til Ukraine. Indholdet består af materiel, som Ukraine specifikt har anmodet om.

Donationspakken indeholder blandt andet ammunition til håndvåben, tunge maskingeværer, panserminer og luftforsvarsmissiler. Den er finansieret af den nystiftede ´Ukraine-fond´, som Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige står bag.

Ruslands brutale invasion af Ukraine kræver, at Danmark fortsætter sin støtte. Derfor er der indgået en bred politisk aftale om oprettelse af den såkaldte ´Ukraine-fond´, som vil gøre det muligt for Danmark at fortsætte med at være en de mest markante bidragsydere i forhold til vores størrelse.

”Jeg er meget glad for, at et bredt flertal i Folketinget står sammen om at hjælpe Ukraine med deres frihedskamp. Det er en stor donationspakke på 1 mia. kroner, som vi sender afsted. Ukraine mangler ammunition, og donationspakken indeholder derfor materiel, som Ukraine meget specifikt har anmodet om. Jeg er stolt af, at vi i Danmark kan imødekomme det ønske,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Forsvaret er begyndt at klargøre og forberede donationerne, så materiellet hurtigst muligt kan blive overdraget til Ukraine.

De seneste år har Danmark doneret våben og materiel til Ukraine for næsten 5 mia. kroner – donationer, der har haft stor betydning for Ukraines frihedskamp.

Indhold af kommende donationspakke IX:

  • Ammunition til håndvåben: 5,56mm ammunition til håndvåben

  • Yderligere donation af 12,7mm tunge maskingeværer

  • Yderligere donation af større mængde anti-panserminer

  • Drivladninger, fængrør og brandrør til 155mm artilleriammunition.

  • Yderligere missiler til luftforsvar

  • Bomberydningsrobotter: 21 stk. bomberydningsrobotter

  • Indkøb af ikke-dødbringende materiel via NATO for op til 100,0 mio. kr

  • 15 stk. militære (hærdede) generatorer

  • 8.000 styk huer og 15.000 sæt regntøj

  • 9 stk. mobile værkstedsløsninger til reparation af større militære køretøjer

  • 6 stk. hangartelte

 

Forslag om endnu en plads i EU-Parlamentet til Danmark

Danmark kan ende med at få et ekstra medlem af Europa-Parlamentet udover vores nuværende 14.

To EU-parlamentarikere lægger op til at udvide Europa-Parlamentet med 11 medlemmer. Heraf skal en af de nye pladser gå til Danmark.

Det fremgår afet udkast til et forslagtil en ny fordeling af sæderne i Parlamentet, skriver netmediet Altinget..

Danmark startede tilbage i 1973 med at have 16 medlemmer af Europa-Parlamentet. Det blev reduceret til 14 i 2004 efter den store udvidelse mod øst.

I forbindelse med Rumæniens og Bulgariens optagelse i EU i 2009 faldt vores repræsentation i EU-Parlamentet til 13. I 2020 fik Danmark i forbindelse med Storbritanniens brexit igen 14 pladser i parlamentet.

Læs mere her.
 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet