Danmark skal være en stormagt for plantebaseret mad

Plantebaserede varer bliver en stor del af fremtidens fødevaremarked. Vi skal sikre, at danske landmænd tager føringen på området, mener SF's klimaordfører.
Foto: Wikipedia
Folketingsmedlem Signe Munk (SF).
Flere og flere danskere spiser mindre og mindre kød, og grundene er mange: Dyrevelfærd, klima og miljø er bare tre af hovedårsagerne til, at danskerne skifter det animalske protein ud med det plantebaserede.

Og det er rigtig godt. Det bidrager nemlig blandt andet til regnskabet i det samlede mål om 70 procents reduktion af vores klimagasser inden 2030.

Men det er ikke nok, at flere danskere har lyst til at spise mere grønt. Det er nemlig ikke altid lige til, selvom lysten faktisk er der. Derfor er det helt afgørende, at det er nemt at vælge det grønne alternativ, så flere og flere danskere får øjnene op for andre proteiner end de animalske.

For kan alle ikke godt klare sig igennem dagen på jobbet uden at skulle vælge mellem fire forskellige slags kød i kantinen til frokost? Det er jeg ret sikker på, at de fleste danskere sagtens kan. Og ja, du kan godt blive mæt uden at spise kød.

Mindre kød i de offentlige køkkener

Men det kræver bare, at de offentlige køkkener prioriterer plantebaseret kost, så det rent faktisk er lækkert og velsmagende.

Det er altså vigtigt, at der bliver stillet krav til CO2-reduktionerne i de offentlige køkkener. Derfor har jeg foreslået, at alle offentlige køkkener skal mindske deres kødforbrug med en fjerdedel inden 2025. Det er både godt for os selv og for klimaet.

Alle offentlige køkkener skal mindske deres kødforbrug

Samtidig skal landbruget øge produktionen af plantebaserede fødevarer. Efterspørgslen er der, og både landmænd og virksomheder er klar på at øge produktionen af plantebaserede varer, så det er bare om at komme i gang.

Godt for klimaet

Landbruget er en af de helt store klimasyndere. Landbruget står samlet set for godt og vel 31 procent af Danmarks samlede danske klimabelastning, hvoraf produktionen af foder og animalske fødevarer står for 89 procent. Det danske landbrug er altså ét af de steder, hvor det er fuldstændig afgørende, at vi sætter ind.

Markedet for plantebaserede fødevarer bliver ved med at stige

Mange landmænd er allerede begyndt. Det er virkelig godt, for omlægningen af det danske landbrug afhænger af fremtidens fødevareefterspørgsel, og mange undersøgelser viser, at markedet for plantebaserede fødevarer bliver ved med at stige.

Derfor er det vigtigt, at de danske landmænd bliver førende på det globale marked i dyrkelsen af plantebaserede fødevarer.

Ingen vej udenom

Det vil ikke kun bidrage til klimaet og de samlede CO2-reduktioner, men også til endnu en dansk erhvervsmæssig styrkeposition for slet ikke at nævne miljø, natur og skov, biodiversitet og et rigere dyre- og planteliv i vand, på land og i luften, dyrevelfærd og bæredygtighed.

Der er ingen vej uden om. Plantebaserede varer er og bliver en stor del af fremtidens fødevaremarked. Og det er fantastisk. Men derfor er det også vigtigt, at vi rider med på den grønne bølge, så vi sørger for, at Danmark bliver en stormagt på det plantebaserede fødevaremarked.

Signe Munk er klima, energi og forsyningsordfører for SF.


placeholder

Annonce