Annonce

Danmarks nye frihedshelt

Frihedshelten fra Carlsberg vil konkurrere med østeuropæiske lønninger.
Sidste sommer fik Danmark en ny liberal frihedshelt i Amin Skov, der på Vejlegården gjorde en stor dyd ud af at servere stegt flæsk og persillesovs uden 3Fs overenskomster.

Nu har Fredericia så også fået sin egen frihedsfelt i skikkelse af tapperiassistenten Poul Erik Nielsen, der ikke vil være med i 3F, men hellere vil forhandle sin egen løn.

Fra onsdag i sidste uge og frem til fredag har 130 tapperiassistenter strejket hos Carlsberg i Fredericia. Tapperiassistenterne var utilfredse med, at en kollega ikke var organiseret i 3F på linje med de øvrige ansatte.

Strejken var overenskomststridig og førte ikke til noget resultat for de strejkende tapperiassistenter, da det jo er op til den enkelte at bestemme, om han vil være med i 3F. Og det vil Poul Erik Nielsen altså ikke.

Det er Poul Erik Nielsen som sagt i sin gode ret til at bestemme, men manden der har fået 130 kollegaer til at nedlægge arbejdet – og altså gå uden løn – i ni dage får, givetvis uforfarende, illustreret værdien (på lønsedlen) ved en stærk og velorganiseret fagforening, da han skal forklare, hvorfor han ikke vil være med. Poul Erik Nielsen leverer denne forklaring:

“Ledelsen har valgt, at vi er ansat på en overenskomst, som 3F har forhandlet sig frem til. Det har ikke noget med mig at gøre. Jeg har ikke bedt om det, og personligt ville jeg fortrække at forhandle min egen løn.”

Nu er det heldigvis hypotetisk, at Nielsen skal forhandle sin egen løn på et marked, hvor der ikke er overenskomster, som hans kollegaer gennem medlemskabet af 3F har finansieret og forhandlet hjem til ham. Men lad os forestille os at Nielsens hede drøm blev til virkelighed.

Ifølge 3Fs fagblad tjener en tapperiassistent 170-180 kr. i timen. Men nu vil Nielsen gå alene i budkrig med alle andre arbejdere – herunder en del arbejdshungrende østeuropæere - uden en overenskomst i hånden. Carlsbergs ledelse vil naturligvis gå efter at minimere lønomkostningerne for at blive mere konkurrencedygtige.

Mit bedste gæt er, at Nielsen hurtigt vil ende på en timeløn under 50 kroner. Så Nielsen vil næppe kunne forsørge sig selv og sin familie. Men en sand frihedshelt i Amin Skov klasse, det er han skam!


Flere artikler om emnet