Annonce

Ingen overenskomst: Rekom Group modtager 154 mio. i statslig coronahjælp

Bar- og natklubimperie har sit “fulde fokus” på forretning og bevarelse af arbejdspladser, ikke indgåelse af overenskomst - “Uanstændigt,” lyder det fra 3F
På ti måneder har bar- og natklubimperiet, Rekom Group, modtaget - inklusive hjælp, der er på vej - 154 millioner kroner i statslig coronahjælp. Hertil skal lægges yderligere betragtelig statslig hjælp til koncernen til dækning af faste udgifter og lønninger i januar, februar og videre frem indtil barer og natteliv får lov til at genåbne.

Koncernen har ikke hidtil ønsket at tegne overenskomst med fagforbundet 3F for sine omkring 2500 ansatte rundt om på koncernens barer, cafeer og natklubber. Rekom Group finder nemlig overenskomster for utidssvarende.

Bar-imperiet omfatter konceptbarer som Heidi's Bier Bar, The Australien Bar, Den Glade Gris, Hornsleth Bar, Bæst, Tørst, La Tequila Bar og The Drunken Flamingo i København, Aarhus, Aalborg og andre større provinsbyer.

Den rundhåndede statslige coronahjælp har tilsyneladende ikke fået Skandinaviens største nattelivskoncern til at ændre sit syn på overenskomster.

"En dyr løsning for os"

Netavisen Pio har spurgt om Rekom Group i lyset af den statslige hjælp vil genoverveje at tegne overenskomst med 3F gældende for de ansatte i Rekom Groups omkring 85 danske barer, pubber og natklubber.

Svaret fra Rekom Group lyder, at koncernens “fulde fokus” er på at sikre forretningen og arbejdspladser: 

”Hele vores branche er tvangslukket, og det er snart et år siden, at vi blev lukket ned. Vores fulde fokus i disse måneder er på vores forretning og dermed sikre, at de op mod 2.500 arbejdspladser, vi skaber, stadig er der, når restriktionerne ophæves,” skriver Rekom Groups juridiske chef, Allan Steen Lynge, i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

Allan Steen Lynge fortsætter:

Det er en dyr løsning for os

“Vi har bevidst valgt at fastholde langt størstedelen af vores næsten 2.500 medarbejdere. Det er en dyr løsning for os, da lønkompensationen kun delvist dækker de hjemsendte medarbejderes løn. Jeg vil også gerne understrege, at den lønkompensation, virksomheder modtager, går direkte videre til de omfattede medarbejdere.”

3F: Uanstændig melding fra Rekom Group

Hos 3F Privat Service, Hotel og Restaurant finder man meldingen fra Rekom Group-toppen uanstændig:

”Vi er meget opmærksomme på at nedlukningen af restaurationsbranchen udgør en alvorlig trussel for erhvervet, men det ændrer ikke ved, at de mange unge medarbejdere udsættes for systematisk grov underbetaling. Så snart REKOM-restauranterne åbner op igen bør det ske under overenskomstmæssige forhold,” siger forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen til Netavisen Pio.

“At modtage 113 millioner kroner i støtte fra staten (Det beløb, som Rekom Group har modtaget - rekom Group har yderligere søgt om andre 41 millioner kroner, red.), der formodentlig sikrer kædens overlevelse, og ikke selv ville sørge for at medarbejderne får ordentlige løn- og ansættelsesvilkår er uanstændigt.”

Så snart REKOM-restauranterne åbner op igen bør det ske under overenskomstmæssige forhold

Sådan fordeler stats-hjælpen til Rekom Group sig 

Netmediet FødevareWatch har på baggrund af aktindsigter i Erhvervsstyrelsens foretaget en gennemgang af udbetalinger af lønkompensation og kompensation til betaling af faste udgifter.

Gennemgangen viser, at Nordens største nattelivskoncern, Rekom Group, og selskabets tilhørende over 90 datterselskaber gennem krisen samlet har modtaget omkring 113,7 mio. kr. på de to ordninger.

Rekom Group har, ifølge FødevareWatch, fået godkendt bevillinger for ca. 67,5 mio. kr. i kompensation for faste udgifter, mens omkring 46 mio. kr. er bevilget til lønkompensation fordelt på 2362 ansatte.

Dertil kommer selskabets igangværende ansøgninger, som dog endnu ikke er bevilget. Her har selskabet ansøgt om yderligere 22,1 mio. kr. i lønkompensation samt 18,5 mio. kr. i kompensation for faste udgifter.

I alt har Rekom Group således udsigt til statslig coronastøtte på 154,1 millioner kroner - dækkende perioden frem til 31. december 2020.

Rekom: Overenskomster er utidssvarende

I stedet for at tegne overenskomst, som andre større arbejdsgivere på det danske arbejdsmarked gør, så har Rekom Group hidtil valgt at tilslutte sig et FN-charter om god opførsel.

Det har Rekom Group’s juridiske chef, Allan Steen Lynge, tidligere oplyst over for Netavisen Pio.

”REKOM har, ligesom en del andre større restaurationsgrupper og koncerner, valgt at være en del af Restauratørernes Garantiordning, i daglig tale kaldet REGA. REGA har som mål at følge FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv (UNGPs) fra 2011; den internationale standard for ansvarlig virksomhedsadfærd. Alt sammen indenfor rammerne af FN’s Global Compact principper," udtalte Lynge.

Lynge lod forstå, at Rekom ikke finder overenskomster tidssvarende:

"(....) finder vi arbejdet med FNs standard tidssvarende og relevant, da det er en standard, som passer til alle vores forretninger – både indenfor og udenfor landets grænser, også når det gælder medarbejderforhold."

3F: FN-erklæring en gratis omgang

Rekom Groups tillutning til FN-charteret falder ikke umiddelbart i god jord hos 3F Privat Service, Hotel og Restaurant, der organiserer ansatte inden for privat service, hotel og restaurationsbranchen:  

”Det ligner mest af alt et forsøg på at give systematisk, grov underbetaling et skær af etik og moral,” har 3F-forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen tidligere udtalt til Netavisen Pio.

Han mener at Rekom Groups tilslutning til FN-erklæringen er en gratis omgang:

”Rekom Groups ”kamp” mod afpresning, børnearbejde og tvangsarbejde, som FN Global Compact-målene blandt andet handler om, er så lidt relevante i Danmark, at det ikke koster Rekom Goup en enkelt lønkrone at iklæde sig dén glorie. Og imens triller millioner af kroner – der burde gå til fair danske lønninger til personalet – i stedet ind i Rekoms kasse.”

at det ikke koster Rekom Goup en enkelt lønkrone at iklæde sig dén glorie

“Systematisk grov underbetaling”

Netavisen Pio har tidligere afsløret, at Rekom Group typisk lønner sit barpersonale med 105 kroner i timen.

En løn, som 3F-forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen tidligere over for Netavisen Pio har betegnet som “systematisk grov underbetaling”.

Ifølge Peter Lykke Nielsen er timelønnen hos Rekom Group i Danmark mindst 40 kroner for lav:

”Alene timelønnen ligger mindst 40 kroner under minimallønnen f.eks. for bartendere/tjenere. Der mangler tillæg for helligdage, anciennitet, pension (8 procent), særligt tillæg (3,85 procent), men mindst lige så vigtigt, så mangler der fuld løn under sygdom, vagtplaner, overarbejdsbetaling, pauser, 5 ekstra feriefridage med løn. Jeg kunne blive ved.”

Peter Lykke Nielsen fortsatte:

bedriver systematisk, grov underbetaling af de unge, og løndumping af værste skuffe

”Niveauet for de løn- og ansættelsesvilkår jeg i uddrag nævner her, er så almindelige på det danske arbejdsmarked, at der slet ikke i mine øjne kan være tvivl om, at Rekom Group – i det lys – bedriver systematisk, grov underbetaling af de unge, og løndumping af værste skuffe i forhold til markedet.”

Rekom-barer i København

Ifølge Rekom Groups hjemmeside ejer bar-imperiet blandt andet følgende barer og nat-klubber i København:  

  • Vestergade: Guldhornene, Musen & Elefanten, Heidi's Bier Bar, Tyrolia, A-Bar, Dorsia, Tørst Bar, Stereo Bar, La Boucherie, The Drunken Flamingo
  • Gothersgade: Cucaracha Bar, Rabalder Bar, Andy's Bar, Da Vinci Bar, Natcafeen, Lola Club, Aloha Beach Bar, Stereo Bar
  • København: Hvide Lam, Skaal Beer and Food, Rhino Bar, No Stress, Simpelt V., Bar 7, Eldorado, Hive, Farfar, Bæst, Paperball, Little Green Door, Den Glade Gris, La Tequila Bar, Hornslet Bar

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

3F er jo ikke en del af magten i Danmark, selvom de har betalt for regeringens valgkamp!
Lidt komisk at de blander overenskomst ind i hjælpepakker, når over halvdelen af befolkningen ikke ønsker at stå i en politisk fagbevægelse!

JPN du har sikkert dit på det tørre med nogen som sørger for dine lønforhold, så skidt med de andre .

Hvis en fagforening ikke er politisk, er det ikke en fagforening. Er det svært at forstå?

Rekom skal selvfølgelig indgå overenskomst, så de kan drive deres forretning i fred og ro - alternativt vil der blive iværksat blokader og folk undgår Rekom steder...
Og de kan så fyre alle deres medarbejdere, som så er på dagpenge, og de finder sig et bedre betalt job...

Hvis man ikke har er overenskomst, troede jeg ikke man kunne få del i hjælpepakker.