Danmarks vigtigste landshold udmærkede sig ved VM i håndværk

”Danmarks vigtigste landshold” har været til WorldSkills i Kazan. 8 ud af 14 danske håndværkertalenter kommer hjem med udmærkelser.
”Det er kæmpestort hernede!”

Sådan siger kokkeelev Magnus Rosendahl til Netavisen Pio.

Han er en af de 14 unge håndværkertalenter i alderen 18-21 år, som har repræsenteret Danmark ved konkurrencen WorldSkills 2019. Et verdensmesterskab for elever på erhvervsuddannelser og unge håndværkere, som afholdes hvert andet år. I år fandt begivenheden sted i byen Kazan i Rusland.

Det er kæmpestort hernede!

Magnus Rosendahl er 19 år og bor i Kastrup. Han går til daglig i skole på Kokke- & Tjenerskolen i Slagelse (ZBC) og er i lære hos Michelin-restauranten Kokkeriet, som er centralt beliggende i København.

Ved WorldSkills 2019 skulle han dyste mod og med kokke fra hele 48 andre nationer. Udover konkurrencen i kokkefaget var der dyster i 55 andre fag fra automekaniker til plaststøbning. Mere end 1300 unge mennesker fra 63 lande deltog i konkurrencerne.

Lige ved og næsten

Det blev ikke til guld, sølv eller bronze for det danske WorldSkills-landshold. Men 8 ud af de 14 danske håndværkertalenter fik udmærkelser i form af en ”Medaillons of Excellence”. En medalje, der gives for en præstation og et pointresultat i den absolutte top, men som lige akkurat ikke rækker til en podieplads.

Det maksimale antal point er 800, og medaljen gives til dem, der har fået over 700 point, fortæller Magnus Rosendahl.

”Man er tæt på, men ikke tæt nok,” siger han og griner.

I Magnus’ tilfælde kommer man dog ikke meget tættere på en podieplads. Han var nemlig kun en lille håndfuld point fra bronzemedaljen og opnåede således en fjerdeplads, lyder det i pressemeddelelsen fra SkillsDenmark.

Dermed var Magnus Rosendahl den af danskerne, som klarede sig bedst i hele WorldSkills-konkurrencen. Det blev belønnet med en ekstra medalje til den unge kokkeelev for ”Best of Nation”.

Syv af danskerne endte desuden i top-10 i deres individuelle konkurrencer.

Fedt at se Putin live

Både åbningsceremonien og medaljeoverrækkelsen fandt sted på det store Kazan Arena, hvor de mere end 1300 deltagere fra 63 nationer for alvor fik oplevelsen af at være en del af et kæmpe show.

Magnus Rosendahl er da heller ikke tvivl om, hvad han vil fremhæve som det største.

”Den største oplevelse er, når man går ind på scenen til åbningsceremonien med vores flag og den store fane, mens alle klapper og hujer af én. Og så var det selvfølgelig også kæmpestort, at jeg fik en fjerdeplads,” siger han.

Ved gårsdagens medaljeoverrækkelse var der også en tale fra den russiske præsident, Vladmir Putin, der roste alle deltagerne for deres bidrag.

Det er jo altid meget fedt at kunne sige, at man har set Putin i real life

”Det er jo altid meget fedt at kunne sige, at man har set Putin i real life,” fortæller Magnus Rosendahl.

Træt af den boglige folkeskole

Magnus Rosendahl var aldrig i tvivl om, at han skulle tage en erhvervsuddannelse.

Han kalder det ”en super mulighed for at komme ud og bruge sin kreativitet i stedet for bare at tage en gymnasial uddannelse”, som de fleste unge på hans alder gør. Han understreger dog, at han ikke har noget imod, at folk vælger gymnasiet og uddyber:

Jeg kunne bare mærke, at jeg var rigtig træt af alt det boglige i folkeskolen

”Jeg kunne bare mærke, at jeg var rigtig træt af alt det boglige i folkeskolen. Det var derfor, jeg valgte en erhvervsuddannelse. Jeg elsker at være kreativ og have med mad at gøre.”

Man skal dog kun vælge en erhvervsuddannelse, hvis man virkelig vil det, for det kræver hårdt arbejde, og specielt inden for kokkefaget ligger der meget arbejde bag, fortæller han:

Der er jo ikke nogen, der skal købe din dansk-stil

”Du bliver nødt til at være så meget nede i dine deltaljer, fordi det, du laver, er noget, som andre mennesker køber og bruger. Så det er nødt til at være et godt produkt. På gymnasiet skal du selvfølgelig også levere et godt produkt, men der er jo ikke nogen, der skal købe din dansk-stil. Det er mere bare for at vise læreren, at du har fulgt med i timen.”

Et budskab til forældrene

Historien er efterhånden velkendt. Der mangler kloge hænder, samfundet skriger efter faglært arbejdskraft, og flere unge skal tage en erhvervsuddannelse.

Magnus Rosendahl kan kun opfordre flere til at gå ad den vej. Han mener, at erhvervsuddannelserne skal tales op i uddannelsesvejledningen, og så mener han faktisk også, at forældrene bærer en del af ansvaret – og skylden – når deres barn skal vælge en ungdomsuddannelse.

Forældrene skal se en anden vej end gymnasiet

”Jeg tror ofte, det er vores forældre, der kan holde os tilbage fra at vælge en erhvervsuddannelse, fordi gymnasiet jo er det normale,” siger han og tilføjer:

”Jeg synes helt klart, forældrene skal se en anden vej end gymnasiet, for der er masser af muligheder og fremtid i at tage en erhvervsuddannelse.”

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce