Annonce

Lærlingeformand: Vores oprør handler ikke bare om flere penge

Politikerne har taget flot imod lærlingenes opråb om bedre forhold på de udsultede erhvervsskoler. Nu skal skåltalerne afløses af konkret handling, skriver formand for blikkenslager- og VVS-lærlinge.
Det er kun lidt over en måned siden, at jeg fik bragt min allerførste klumme her på Netavisen Pio. Det var samtidig min debut som skribent i det hele taget.

Siden da er der ikke sket så lidt. Der er startet et lærlingeoprør under overskriften "vi sikrer Danmark – hvem sikrer os?", og den 10. maj ramte lærlingeoprøret forsiden af Politiken.

Jeg har – sammen med bl.a. Carl Emil Lind fra Metal Ungdom – deltaget i radioprogrammet "Verdens lykkeligste arbejdsmarked" på Radio4 til en snak om lærlingeoprøret.

Faktisk blev jeg inviteret på baggrund af min klumme her i Netavisen Pio, som Nicolai Bentsen, der er tillidsrepræsentant for 3F'erne på Det Kongelige Teater og vært på programmet, havde læst.

Skriv under på borgerforslag

I forbindelse med ”lærlingeoprøret” blev der afholdt en demonstration i København.

Og som noget af det vigtigste lige nu er der blevet oprettet et borgerforslag om investeringer i erhvervsuddannelserne.

Håbet er (naturligvis), at borgerforslaget når de 50.000 underskrifter, der skal til for, at et borgerforslag bliver fremsat i folketingssalen – og dermed pålægger Folketingets partier at tage stilling til det.

Jeg håber, at DU vil støtte op om lærlingeoprøret og skrive under på vores borgerforslag.

Faglig stolthed

Som formand for Blik og Rør Ungdom er jeg naturligvis stolt af, at vi er et af de faglige ungdomsforbund, der står bag Lærlingeoprøret og samtidig er en aktiv del af det.

Men jeg er først og fremmest stolt af, at vi – på tværs af uddannelser, brancher, fagforbund, skoler og geografi – står op for vores fag og siger fra.

At vi sender et kraftigt signal om, at nu vil vi ikke længere finde os i det. Vi råber vagt i gevær – fordi vi har en faglig stolthed!

Skud ud fra statsministeren

I sin tale fra Hovedscenen på Folkemødet på Bornholm gav statsminister Mette Frederiksen (S) dét, der – i hvert fald blandt unge – populært kaldes et "skud ud" (shout-out) til lærlingeoprøret.
 

placeholder


Man kan selvfølgelig altid tage automatreaktion-brillerne på og sige, at det er en gratis omgang, hvis de flotte ord ikke følges op med handling. Det er jeg sådan set enig i.

Men i første omgang vil jeg faktisk gerne takke statsministeren for anerkendelsen af  lærlingeoprøret og uddannelsessnobberiet i Danmark. Det er en start – og et skridt i den rigtige retning.

Jeg tror på, at vores lærlingeoprør rykker noget

Som blikkenslagerlærling er det ikke hverdagskost, at politikere og journalister interesserer sig for mig og mine lærlingekammerater.

Måske er jeg naiv. Men jeg tror på, at vores lærlingeoprør rykker noget. Jeg tror på, at når landets statsminister siger klart og tydeligt, "at der ikke er uddannelser, der er finere end  andre", så betyder det noget i folks bevidsthed.

Og jeg tror faktisk på, at når statsministeren fremhæver lærlingeoprøret, så er det, fordi vores opråb og vores historier har gjort indtryk på hende.

Ikke flere skåltaler

Vores lærlingeoprør handler ikke bare om "flere penge". Det handler om manglen på faglært arbejdskraft og dansk erhvervsliv. Det handler om dansk økonomi og dermed også vores velfærdssamfund.

Det handler om den grønne omstilling og klimakampen, som alle – især politikerne – snakker om. For det er os, der bygger fremtidens Danmark og de grønne løsninger.

Nu skal de politiske skåltaler afløses af konkret handling. Ikke flere halvhjertede lappeløsninger til de udsultede erhvervsskoler, der er blevet svigtet i årtier!

Vi kræver bedre faciliteter, opkvalificering af lærerne, ordentligt værktøj og tidssvarende udstyr.

Vi kræver, at der for alvor bliver investeret i erhvervsuddannelserne og fremtidens faglærte. Vi kræver mindre snak og mere handling!

Men lad mig gentage min pointe fra før: Vores lærlingeoprør handler ikke bare om flere penge.

Daniel Arildslund er udlært blikkenslager og tidligere formand for Blik og Rør Ungdom.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Held og lykke med det. Jeg vil straks klikke på dit og de andres borgerforslag og sætte min underskrift.

Kære Daniel,læg ikke for meget i mettes udsagn, så bliver du ikke skuffet.