Annonce

Dansk Metal bakker op om 3F’s slagsmål med Tesla og verdens rigeste mand

Presset stiger på elbilsproducenten, som i forvejen ligger i konflikt med flere svenske fagforeninger.
Foto: UK Government/Wikimedia Commons
Elon Musk, direktør i Tesla
”Tesla skal selvfølgelig ikke have mulighed for at omgå de konfliktværktøjer, de har i Sverige ved at sende deres biler igennem Danmark til Sverige. Derfor bakker vi fuldt ud op om 3F’s sympatikonflikt på transportområdet.”

Sådan lyder det tirsdag fra næstformand for Dansk Metal, René Nielsen, ifølge en pressemeddelelse, om den sympatikonflikt som 3F Transport i Danmark har varslet efter anmodning fra den svenske fagforening IF Metall.

Tesla, som producerer elbiler, er ejet af rigmanden Elon Musk, og har ikke overenskomst. Derfor er selskabet endt i konflikt med den svenske fagforening.

Undersøger mulighederne

Ifølge 3F Transport har der været spekuleret i, om Tesla pønsede på at levere producentens biler til danske havne for derefter at transportere dem på lastbiler til Sverige, eftersom svenske havnearbejdere har blokeret for modtagelsen af bilerne i Sverige. Med sympatikonflikten vil det ikke længere kunne lade sig gøre.

Vi er lige nu i gang med at undersøge mulighederne for, hvilke skridt vi eventuelt kan tage i Danmark

Dansk Metal fokuserer selv på at få Tesla i Danmark til at tegne overenskomst. Og da det er 3F, som har transportområdet, så har Dansk Metal ikke samme mulighed for en sympatistrejke.

”Svenskerne har startet konflikten med Tesla, og det har vi fuld sympati for. Vi følger det, der sker i Sverige, meget tæt, og vi presser på for, at Tesla skal tegne overenskomst på sine værksteder i Danmark. Vi er lige nu i gang med at undersøge mulighederne for, hvilke skridt vi eventuelt kan tage i Danmark, hvis de ikke vil tegne overenskomst. Vi gør forarbejdet grundigt, så det er helt inden for skiven af den danske model,” siger René Nielsen og tilføjer:

”Det er en længere proces at tegne en overenskomst, som kræver dialog med både virksomheden og vores medlemmer”.

Vi har fuldstændig den samme problematik i Danmark med Tesla, som de har i Sverige

Dialog med Sverige og Tyskland

Hvad fremtiden bringer er endnu uvist, men Metal-næstformanden oplyser, at fagforeningen har samtaler i gang med fagforeningskolleger i både Sverige og Tyskland.

”Det er et problem, at der er selskaber, som kommer til Danmark for at drive virksomhed, men som samtidigt modsætter sig, at der skal være overenskomster. Det undergraver den danske model – og på lang sigt er det jo en trussel mod vores løn- og arbejdsvilkår i Danmark.”

”Vi har fuldstændig den samme problematik i Danmark med Tesla, som de har i Sverige. I Dansk Metal havde vi gerne set, at vi lavede en fælles nordisk koordinering for at lægge et så stort pres på Tesla som muligt. Vi har haft dialog med både IF Metall i Sverige og IG Metall i Tyskland.”

Solidaritet er grundstenen

3F Transport udsendte sit strejkevarsel mandag den 4. december, hvilket betyder, at sympatikonflikten kan starte fra omkring den 20. december.

"Selvom man er en af de rigeste i verden (Elon Musk, red.), kan man ikke bare lave sine egne regler. Vi har nogle aftaler på arbejdsmarkedet i Norden, og dem må man overholde, hvis man vil drive virksomhed her. Solidaritet er grundstenen af fagbevægelsen og strækker sig på tværs af landegrænser,” lød det fra Jan Villadsen, gruppeformand for 3F Transport.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Elon Musk har skabt sig indflydelse på krigen i Ukraine og Gaza. Nu vil han så undergrave fagforeninger i Sverige og Danmark for den sags skyld som han arrogant betegner et Adel/Bønner forhold.

Denne eneherskende diktator må og skal stoppes. Og det bliver han lige her i Danmark takket være 3F. Fagforretninger som Krifa og Det Fagligehus ved vi godt hvem de sympatiserer med: Adlen.

Tak til 3F. Dem kan danske lønmodtagere takke meget for gennem årene. Uden dem ville særligt de lavere lønnede ikke have de gode løn- og arbejdsforhold som de har.

Meld dig ind i 3F og medvirk til at sikre din og dinbe børns løn- og arbejdsforhold. Ellers bliver det mennesker som Elon Musk og en politik som Liberal Alliance, som kommer til at bestemme deres fremtid. En fremtid som du kan se i realiteten i bl.a. Tyskland, hvor det gode liv er fortid for millioner af mennesker uden økonomisk fremtid og en deraf afledt fremtid som fattige pensionister kun med en overlevelsesøkonomi. Resten er de rige løbet med.

Hvor har du ret Rasmus, de der er kunder i de der fagforretninger, finder ud af på et tidspunkt, at være hos dem for at spare penge, er det samme som at tisse i bukserne en kold vinterdag, dejligt varmt men meget koldt senere med en grim lugt efterfølgende

Elon Musk lider af Messias kompleks og mener han skal frelse menneskeligheden. Bl.a. fra svenske og danske fagforeninger, som efter Musk’s opfattelse står i vejen for hans mission.

Det er altid farligt når personer med mange penge kloger og blander sig på områder hvor de har ringe eller slet ingen kompetencer.

Den anden er ham I ved nok, der igen vil præsident i USA - bliv lidt klogere på ham: læs lidt i 'Bål og brand' af Michael Wolff
.

Annonce