Dansk Singapore-rus

Efter topmødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un taler statsminister Lars Løkke og udenrigsminister Anders Samuelsen om ”diplomatisk gennembrud”
På Christiansborg og i regeringen er der overordentlig stor tilfredshed med det foreløbige resultat af topmødet i Singapore mellem USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un: En fælles erklæring i fire punkter.

I fælleserklæringen bekræfter USA og Nordkorea at de ønsker fred, og begge lande vil arbejde for en varig fred på Den Koreanske Halvø.

Forhåbentlig er der tale om et første skridt mod skabelsen af en varig fred på Den Koreanske Halvø

”Mødet mellem den amerikanske præsident og Nordkoreas leder er et diplomatisk gennembrud. Det er overordentlig positivt, at det har været muligt at engagere det nordkoreanske styre i en dialog om nedrustning. Forhåbentlig er der tale om et første skridt mod skabelsen af en varig fred på Den Koreanske Halvø,” skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar.

”Det er helt oplagt et gennembrud. Vi skal selvfølgelig se, hvordan tingene udvikler sig. Jeg tror, at der kommer både op- og nedture, men det er klart, at der nu er etableret en form for tillid mellem de to, og det kan forhåbentlig føre til et mere perspektivrigt forløb herfra,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen.
Hækkerup: Mere sikker verden

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, er yderst tilfreds med tøbruddet mellem amerikanerne og nordkoreanerne:

”Det betyder, at der for de indeværende par år er blevet afmonteret en meget højspændt situation. Hvis denne her aftale bliver udfyldt, sådan som det er tænkt, så bliver verden helt stensikkert et sikrere sted.”

Også DF’s udenrigsordfører Søren Espersen er godt oppe at køre:

jeg tror, at det får vidtrækkende konsekvenser for hele regionen, også for nabolandene

”Man skal tale med hinanden, og derfor er det et meget, meget historisk møde, jeg tror, at det får vidtrækkende konsekvenser for hele regionen, også for nabolandene.”
Topmøde-erklæringen fra Singapore

1: USA og Nordkorea forpligter sig til at skabe nye relationer. Det fremgår, at befolkningerne i de to lande ønsker fred.
2: USA og Nordkorea vil sammen skabe en varig og stabil fred på Den Koreanske Halvø.
3: Nordkorea genbekræfter Panmunjom-erklæringen af 27. april om at arbejde for en total atomvåbenfri koreansk halvø.
4: USA og Nordkorea forpligter sig til at udveksle de jordiske rester af krigsfanger og personer, der er forsvundet i kamp.
Panmunjom-erklæringen

Panmunjom-erklæringen blev underskrevet på topmødet mellem Nordkoreas leder Kim Jong-un og Sydkoreas præsident Moon Jae-in i 27. april 2018.

1: I erklæringen forpligter Kim Jong-un og Moon Jae-in sig til at fortsætte forhandlingerne.
2: De lover at standse enhver fjendtlighed og arbejde for at afslutte konflikten mellem de to lande.
3: Erklæringen indeholder også tekst om at fjerne alle atomvåben fra den koreanske halvø.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce