Danske Banks formand: “Vi udviser virkeligt samfundssind”

Bestyrelsesformand Karsten Dybvad forsvarer fordobling af udbetalingskravet til boligkøbere og markante forhøjelser af bankens bestyrelseshonorarer
Kritikken er haglet ned over Danske Bank de seneste måneder.

Først var stor-banken meget sen til at erkende, at det - henset til coronakrisen - var uholdbart at fastholde udbetaling af et udbytte til bankens ejere på 7,3 milliarder kroner.

Kritikken af Danske Bank tog til, da banken i april annoncerede, at koncernens realkreditselskab, Realkredit Danmark, over natten fordoblede kravet til udbetaling til boligkøbere fra fem til ti procent.

Det har heller ikke ligefrem fremmet bankens image, at man trods coronaens hærgen indtil for nylig fastholdt, at honorarerne til bankens bestyrelsesmedlemmer skal stige markant. Allerede i år.

Formanden for Danske Bank, Karsten Dybvad, forsvarer dispositionerne:

“Vi udviser virkeligt samfundssind,” siger han til Berlingske.

Fordoblingen af kravet til udbetaling betegner Dybvad som “yderst fornuftig”. Han mener, at førstegangskøbere i højere grad bør være opmærksomme på, at boligpriserne kan falde. Han mener, det er “fair” at sende et signal om, at den økonomiske situation er ændret med coronakrisen.

Han anerkender ikke, at det er udtryk for dårlig timing, at fordoble kravet til boligkøbere netop som regeringen har opfordret bankerne til at udvise større samfundssind:

Vi gør os store anstrengelser for også at være med til at hjælpe sunde virksomheder og gode privatkunder

“Vi udviser virkeligt samfundssind. Vi gør os store anstrengelser for også at være med til at hjælpe sunde virksomheder og gode privatkunder. Det gør vi virkelig. Men samfundssind er ikke kun et spørgsmål om tilstanden nu og her. Det er også et spørgsmål om tilpasse os situationen og sørge for, at krisen ikke bider sig fast. At være en god bank og en ordentlig bank er også at hjælpe vores kunder til at reflektere over det, de er i færd med f.eks. at tage en stor beslutning om at købe bolig,” siger Karsten Dybvad til Berlingske.

Forsvarer honorar-hop

I indstillingen til bankens generalforsamling, der oprindeligt skulle være afholdt i marts, hed det, at Danske Bank-bestyrelsens honorarer burde stige markant.

Ifølge Berlingske stod Karsten Dybvad selv, ifølge det oprindelige forslag, til at stige 1,2 millioner kroner i samlede honorarer. Dermed ville formandens samlede honorar løbe op på 3.795.000 kr. i 2020.

Danske Bank fastholder de markante honorar-hop, men de bliver nu først gennemført næste år: “Vi opretholder forslaget, men vi siger, at vi suspenderer det i 2020.”  

Over for Berlingske forsvarer Karsten Dybvad de markante honorar-spring med, at det er nødvendigt, at fastholde bestyrelseshonorarer, der er på niveau med “sammenlignelige banker”: 

Jeg kan godt forstå, at folk synes, at der er tale om store tal. For der er tale om store tal

“Jeg kan godt forstå, at folk synes, at der er tale om store tal. For der er tale om store tal. Men det er afgørende for os at kunne blive ved med tiltrække mennesker til bestyrelsen, som har mod på at gå ind i det, og som har de rette kompetencer,” siger Karsten Dybvad.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er absolut fornuftigt, at stille krav om øget selvfinansiering ved boligkøb og forbrugslån. Det burde alle banker - som ikke allerede har gjort det - selvfølgelig gøre. Der kommer en korrektion af de alt for høje boligpriser i Hovedstaden og større byer.
Det er helt urimeligt at lade politikerne bruge skatteydermidler på deres ambulancetjeneste til uansvarlige banker.

Men klart, at bestyrelses- og direktionsindtægter er udtryk for grov grådighed. Og hvorfor skal den administrerende direktør m.fl. betale mindre i skatteprocent end en Folkepensionist?

"........tiltrække mennesker til bestyrelsen, som har mod til at gå ind i det, og som har de rette kompetencer"
Jeg kan godt se problemet: Et KOMPETENT menneske, vil ikke på nuværende tidspunkt i historien og samfundsudviklingen, kunne gå ind i at fortsætte ulighedsskabende, kynisk, ond og hensynsløs profitjagt, som er det Danske Bank står for.
Så derfor er det nødvendigt at friste med mange penge.
Vor Herre bevare os.
palle

Tja... grådighed ødelægger forretningen, hvilket tydeligt ses i Danske Bank. I sin tid for mange år siden da jeg læste økonomi, kan jeg huske at vor lærer sagde: "Gå aldrig efter gevinst maksimering, gå derimod efter et rimeligt tilfredshedsniveau. Grådighed ødelægger ofte forretningen."

Og TumbeThomas er igen dummere end sædvanligt... naturligvis
Jeg husker tydeligt Anders Fogh Rasmussens skattestop, det gav over 600 nye afgifter, men afgifter er jo ikke "skat" bare penge som arbejdere og pensionister skal af med, som sædvanligt..
At komme med sådan et forslag viser at Jacob Lalleglad, aldrig skal være statsminister andre steder end hjemme hos konen...
Jeg husker tydeligt at det var en venstre ledet regering der gav bankerne i hoved og røv, under finanskrisen, så TumbeThomas, du kan ikke lave historien om og give andre end dig selv og dem du stemte på skylden for det morads som den nuværende regering skal rette op på !!!

Annonce