Annonce

Debat: Gør retten til et uddannelsesløft permanent

Retten til at tage en erhvervsuddannelse på 110 procent af dagpengesatsen er en investering i flere faglærte og den grønne omstilling, mener forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen.
Foto: Jonas Krøner
Formand Henrik W. Petersen fra Blik- og Rørarbejderforbundet.
Ved årsskiftet udløb ordningen med ret til uddannelsesløft på 110 procent af dagpengesatsen.

I perioden fra 1. august 2020 til 31. december 2022 har ledige over 30 år haft ret til at tage en faglært uddannelse på 110 procent af dagpengesatsen.

Det betyder, at dagpengemodtagere har haft mulighed for at blive opkvalificeret ved at påbegynde en erhvervsuddannelse inden for de brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Derfor er det også glædeligt, at beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nu har meddelt, at regeringen vil genindføre retten til opkvalificering på 110 pct. af dagpengesatsen, så  den gælder fra 1. juli og resten af 2023.

Stor skuffelse

Det vækker dog samtidig stor skuffelse, at der kun er tale om en midlertidig ordning.

Siden ordningen blev indført, har der ifølge Beskæftigelsesministeriet selv været "historisk mange uddannelsesløft" af både ufaglærte og faglærte lønmodtagere. Til gavn for både den enkelte og  erhvervslivet, der skriger på faglært arbejdskraft.

Den forhenværende socialdemokratiske regering lagde da også op til – både i reformudspillet "Danmark kan mere I" og i finanslovsudspillet for 2023 – at gøre ordningen permanent fra januar 2024.

Siden da er der kommet en ny regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Der er ingen tvivl om, at rekrutteringsudfordringerne på arbejdsmarkedet og behovet for reformer, der øger arbejdsudbuddet, er en vigtig prioritet for den nye SVM-regering.

Skal klare den grønne omstilling

Derfor undrer det mig også, at netop denne regering ikke lægger op til, at ordningen – på trods af de gode erfaringer og resultater – gøres permanent, som den tidligere socialdemokratiske regering ellers klogt lagde op til.

Det burde i øvrigt ikke være nødvendigt at minde regeringen om, at manglen på faglært arbejdskraft – særligt inden for de tekniske fag i bygge- og installationsbranchen – er en af de største barrierer for, at Danmark kan leve op til de ambitiøse klimamål.

Den grønne omstilling fører mange muligheder og grønne jobs med sig. Men hvis der ikke er nok VVS'ere og andre grønne faglærte til at føre den grønne omstilling ud i livet, så forbliver det bare ved snakken og de grønne skåltaler.

Retten til at tage en erhvervsuddannelse på 110 procent af dagpengesatsen er en investering i flere faglærte og den grønne omstilling.

Jeg vil på det kraftigste opfordre regeringen til at gøre ordningen permanent.

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet


Flere artikler om emnet