Annonce

En forlomme til dem, som har trukket mindst på vores uddannelsessystem

I december vedtager vi endeligt en permanent ret til faglært uddannelse på 110 procent dagpenge. For selvfølgelig betyder økonomien noget, hvis man vælger at gå nye veje samtidig med man også har en privatøkonomi, der skal hænge sammen.
Foto: Marie Hald/Folketinget.dk
Folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører, Jens Joel (S).
Måske har du selv prøvet det? Eller kender en, der har mistet arbejdet og haft brug for at skifte spor.

Måske fik du ikke taget en uddannelse tidligt i livet, og nu er du blevet 30, har fået børn, et hus eller begge dele og regninger, der skal betales.

Derfor er det vigtigt for mange ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse, at vi i december endeligt vedtager permanent ret til faglært uddannelse på 110 procent dagpenge, der hvor vi virkelig mangler dygtige medarbejdere.

Ordningen har været indført og forlænget midlertidigt ad flere omgange, men nu bliver den et redskab, der altid ligger i skuffen, når nogle af dem, der har trukket mindst på uddannelseskontoen tidligt i livet, får brug for en ny start.

Selvfølgelig betyder økonomien noget

Uddannelsesløftet giver mulighed for, at nogle af dem der har brug for et sporskifte, kan tage en af de uddannelser, hvor vi mangler allermest arbejdskraft.

Den grønne omstilling kræver flere elektrikere, VVS’ere og industriteknikere. For der er ikke nogen klimakamp, i hvert fald ikke i praksis, uden dygtige håndværkere.

Og en værdig ældrepleje kræver flere social- og sundhedsassistenter og -hjælpere. Og ikke mindst i forhold til de uddannelser har ordningen allerede vist, at den er en god ide både for den enkelte og samfundet.

De gange hvor vi har indført ordningen midlertidigt, har op mod en tredjedel af dem, der har benyttet den, valgt at søge social- og sundhedsvejen.

Vi ved, at det kan være svært at finansiere et sporskifte på nogle af de uddannelsesordninger, man normalt har

En faggruppe, der er vigtig for vores velfærdssamfund, og som vi ved, at vi kommer til at mangle fremadrettet, når der heldigvis bliver flere ældre, der lever længere.

Bliver man arbejdsløs midt i livet kan der være behov for, at man skifter spor uden at økonomien falder helt fra hinanden. Fordi selvfølgelig betyder økonomien noget, hvis man vælger at gå nye arbejdsmæssige veje samtidig med man også har en privatøkonomi, der skal hænge sammen.

Og vi ved, at det kan være svært at finansiere et sporskifte på nogle af de uddannelsesordninger, man normalt har.

En retfærdig forlomme

Derfor er muligheden for at tage en faglært uddannelse inden for de områder, hvor vi mangler mest arbejdskraft på 110 procent dagpenge fuldstændig afgørende for lønmodtagerne - men også for vores velfærdssamfund og for den grønne omstilling.

Og så er det i øvrigt både retfærdigt og rigtigt, at give en uddannelsesmæssig forlomme til nogle af de ledige på dagpenge, der har trukket allermindst på vores fælles uddannelsessystem i første omgang.

Efter endt uddannelse vil den enkeltes muligheder for at finde et job og få en bedre løn forbedres

Ordningen har vist gode resultater og gjort en forskel for både lysten og den økonomiske mulighed for at gå nye veje. Det gælder på den korte bane – når en ufaglært er under uddannelse – men også på længere sigt.

Efter endt uddannelse vil den enkeltes muligheder for at finde et job og få en bedre løn forbedres. Med andre ord gør et uddannelsesløft en kæmpe forskel for både det enkelte menneske og for sammenhængskraften i vores samfund.

Derfor er det godt nyt, at det nu bliver gjort permanent, så endnu flere kan få glæde af det.

Folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Som skrevet står "Den grønne omstilling kræver flere elektrikere, VVS’ere og industriteknikere. For der er ikke nogen klimakamp, i hvert fald ikke i praksis, uden dygtige håndværkere."

Forleden morgen hørte jeg ellers i radioen en bæredygtighedskonsulent i en virksomhed beskrive dén dags første opgave inden for hans område, bæredygtighed: Jo, han "skulle sætte en seddel op på virksomhedens opslagstavle om at kollegerne skulle huske at ... "

Det skal da nok rykke noget.

Det er jo et glimrende initiativ. Faktisk noget i retning af det, jeg selv efterlyste så sent som i går:
https://piopio.dk/comment/41036#comment-41036

Godt at ordningen bliver gjort permanent - tiderne kalder på visionær nytænkning på mange faglige områder - Så mere af den slags fremover - Tak!