Annonce

“Det er ikke forbrugeroplysning. Det er rent salg”

”Det skal klart og tydeligt fremgå, at portalen er en ren og skær annonce,” siger Forbrugerrådet om annonce-sider, der udgiver sig for at være uvildige.
“De her portaler forsøger at tage sig ud som god og saglig forbrugeroplysning om forbrugermarkedet. Men det er ikke forbrugeroplysning. Det er rent salg. Og forbrugerne skal være meget på vagt over for sådanne portaler på nettet.”

Sådan siger cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, til Netavisen Pio om de mange portaler på internettet, der sammenligner priser på alt fra valg af fagforeninger til valg af mobiltelefonselskab.

Rigtig mange af siderne handler om at vælge det bedste og billigste banklån.

Man maskerer det som forbrugeroplysning

“Man maskerer det som forbrugeroplysning, når der reelt er tale om en ren annonce, som firmaerne betaler for at være med i. Man slører billedet ved at pakke annoncen ind i en seriøs indgangsbøn, for eksempel ved at skrive, at forbrugerne skal være på vagt, når de skal vælge, hvor de vil låne penge,” fortæller Morten Bruun Pedersen.

Forbehold med småt

Samme mekanisme gør sig, ifølge Morten Bruun Pedersen, gældende for den portal, som Netavisen Pio omtaler, hvor det handler om valg af fagforening.

Portalen Fagforeninger.nu har helt undladt at oplyse forbrugerne om, at der slet og ret er tale om en annonce, og det finder Morten Bruun Pedersen uacceptabelt.

Portalen Lånlån.dk har lagt et forbehold ind under ordet “Reklameinformation”, men det er meget svært at finde forbeholdet - og forstå rækkevidden af forbeholdet:

Det skal klart og tydeligt fremgå, at portalen er en ren og skær annonce

“Det skal klart og tydeligt fremgå, at portalen er en ren og skær annonce. Teksten i forbeholdet skal være til at forstå for alle. Hvis de to ting ikke er opfyldt, så er der efter vores opfattelse ikke tale om god skik og adfærd på nettet,” siger Morten Bruun Pedersen.

Portal-bagmand erkender: Det er en annonce

Netavisen Pio omtalte tirsdag portalen Fagforeninger.nu, som giver sig ud for at være en saglig og objektiv informationsside om valg af fagforening.

Men under “alle fagforeninger” nævner Fagforeninger.nu kun seks gule fagforeninger/tværfaglige fagforeninger, der står uden for Akademikerne og Fagbevægelsens Hovedorganisation.

En af bagmændene bag portalen Fagforeninger.nu erkender over for Netavisen Pio, at portalen ikke er en saglig og objektiv side om valg af fagforening, men derimod en annonce:

“Vi fremhæver de fagforeninger, som giver os en form for kompensation, når vi skaffer dem et medlem for eksempel. Der er tale om en annonce-side,” erkender Mike Nedergaard, der står bag hjemmesiden, der har eksisteret siden 2015.

Han erkender samtidig, at det er en fejl, at det ikke noget sted på siden er oplyst, at der altså er tale om annoncørbetalt indhold.

Der plejer normalt på vores sider at stå en ansvarsfraskrivelse

“Jamen, det er en fejl, hvis der ikke gør det. Der plejer normalt på vores sider at stå en ansvarsfraskrivelse, at listen ikke er udtømmende og at rækkefølge på de nævnte fagforeninger kan afhænge af den kompensation vi modtager fra de nævnte fagforeninger,” forklarer Mike Nedergaard.

Han oplyser, at portalen nu vil blive opdateret og forsynet med de omtalte forbehold.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fejl?? -- Pågældende side er forhåbentligt blevet politianmeldt !!!