Annonce

Luk hullet i loven: Tag fradraget fra de gule!

Det giver ingen mening, at vi giver fradrag for medlemskab af Krifa og Det Faglige Hus. Der er et hul i loven, som skal lukkes.
På Socialdemokratiets kongres gik jeg på talerstolen som delegeret for min lokale partiforening. Jeg slog et slag for ordentlige arbejdsvilkår og for de overenskomstbærende fagforeninger. Det er et så vigtigt emne, at jeg derfor også har valgt at skrive det her debatindlæg. Ordentlige arbejdsvilkår kræver, at lønmodtagerne står sammen og forhandler i fællesskab. Enhed gør stærk, mens vi splittet står svage tilbage som lønmodtagere. Det kender jeg selv til fra Esbjerg, hvor Det Faglige Hus og Johnny Nim holder til.

De gule ”fagforeninger” (eller forretninger bør vi nok kalde dem) som for eksempel Krifa og Det Faglige Hus tager intet socialt ansvar, men alligevel får deres kunder skattefradrag for deres indbetalte kontingenter.

De gule ”fagforeninger” som for eksempel Krifa og Det Faglige Hus tager intet socialt ansvar

Fagforeningerne løfter en samfundsopgave
Når vi har valgt at give fradrag for fagforeningsmedlemskab, er det jo fordi, at fagforeningerne løfter en samfundsopgave. I andre lande er der rigtig meget lovgivning på arbejdsmarkedsområdet. Det har vi ikke i Danmark.

Vi har lagt en stor del ud til arbejdsmarkedets parter – til arbejdsgiver og arbejdstager, der i fællesskab indgår overenskomster, som regulerer arbejdsmarkedet. Derfor giver vi fradrag. Vi vil gerne som stat og samfund give lønmodtagerne en økonomisk gulerod til at bakke op om den måde, arbejdsmarkedet er organiseret på i Danmark.

Der er en lang række områder, hvor de gule intet ansvar tager og ingen samfundsopgave løser. Lad mig nævne i flæng:

  • De kollektive overenskomster, lokalaftaler m.m., som jo regulerer løn, arbejdstid, pension, barsel m.m.
  • Uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter på virksomhederne
  • Udvikling af erhvervsuddannelserne, så de er tidssvarende og opfylder virksomhedernes behov
  • Driften af det arbejdsretlige system, så uoverensstemmelser bliver løst hurtigt og effektivt

Kun fradrag for fagforeninger med overenskomst
I mine øjne skal man kun få adgang til fradrag, når man er medlem af en fagforening, som laver overenskomster og alle de andre ovenstående opgaver. Det giver ingen mening, at vi giver fradrag for medlemskab af Krifa og Det Faglige Hus. Der er i min optik simpelthen et hul i loven, som skal lukkes.

Man skal kun kunne få fradrag, hvis man løser en samfundsopgave – og det gør de gule ikke.

 

Bjarne Bach Madsen er faglig sekretær i Metal Vest, Esbjerg.

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.


Flere artikler om emnet