Annonce

Det offentlige slår igen: Bryder privatiseringsbølgen

Kommuner og regioner vil igen selv udføre flere af de opgaver, som ellers var udliciteret til private virksomheder. Fagforening kalder det ”sund fornuft”.

Kommuner og regioner tager i stigende omfang opgaver hjem, som før var udliciteret til private.

Efter to årtier hvor andelen af offentlige opgaver, der udføres af private, er gået frem, er tendensen i de senere år stagneret, og det samlede antal af opgaver, der udsættes for konkurrence fra private, er svagt faldende.

Det skriver Berlingske.

Det er et problem, mener Dansk Erhverv, som repræsenterer nogle af de virksomheder, der byder på mange af opgaverne.

Dansk Erhvervs administrerende direktør, den tidligere konservative minister, Brian Mikkelsen, mener at der er grund til at hejse ”et meget stort advarselsflag”:

”Tendensen til, at det offentlige hjemtager flere opgaver, er dybt bekymrende, fordi vi står over for store udfordringer i samfundet. Vi bliver ældre, forlanger mere og mere af velfærdssamfundet og har store klimaudfordringer,” siger han til Berlingske og fortsætter:

”Vi risikerer at blive et mindre innovativt og fattigere samfund, hvis vi ikke markedsprøver de ydelser, der leveres af en af verdens største offentlige sektorer”.

Næsten halvdelen af kommunerne har hjemtaget udliciterede opgaver siden 2015, og kommunerne begrunder det med, at de kan løse opgaverne bedre og billigere end private.

Det viste en undersøgelse foretaget af Danske Kommuner og Dansk Erhverv tidligere i år.

FOA: Sund fornuft

Men Dansk Erhvervs bekymring deles ikke af medarbejdernes organisationer.

Hos fagforeningen FOA - der organiserer mange medarbejdere i velfærdssektoren, blandt andet SOSU-medarbejdere på plejehjem og rengøringspersonale, som i mange år har været konkurrenceudsat - er man ikke bekymrede over udviklingen:

”Det er udtryk for sund fornuft, når flere opgaver hjemtages. Kommuner har forsøgt med udlicitering, men konkluderet, at de bedre selv kan løse opgaven. Det må da være i samfundets interesse,” skriver næstformand Thomas Enghausen i et tweet.

placeholder

Effekten af udlicitering er omdiskuteret

Der er både gode og dårlige erfaringer med at udlicitere offentlige opgaver. De blandede erfaringer gælder både økonomien, kvaliteten i opgaveløsningen og arbejdsvilkårene for medarbejderne.

Det viser en omfattende gennemgang, som Vive, det nationale forskningscenter for velfærd, lavede af de seneste fire års danske og internationale undersøgelser på området.

Rapporten konkluderede blandt andet to ting;

”Det er mere usikkert, om udlicitering på de tekniske områder kan betale sig, end man hidtil har troet. Der er både eksempler på store besparelser på op til 40 procent, men også store fordyrelser op til 68 procent. Og alt derimellem.”

”Der er ret sikker dokumentation for, at udlicitering oftest fører til forringelser i medarbejdernes arbejdsvilkår. For eksempel i form af højere arbejdstempo eller lavere jobtilfredshed.”

Fakta om konkurrenceudsættelse

I 2016 konkurrenceudsatte det offentlige opgaver for 103 milliarder kroner. Af de 103 milliarder stod kommunerne for at konkurrenceudsætte for i alt 62 milliarder kroner.

I 2017 konkurrenceudsatte staten, regionerne og kommunerne således ifølge en opgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samlet set 25,5 pct. af de opgaver, det var muligt at udbyde.

Den tidligere regering havde en ambition om at 35 procent af alle offentlige opgave skulle konkurrenceudsættes,

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet