Annonce

Eksperter slår bak: Advarer Løkke mod at nedlægge regionerne

Med inspiration fra tre sundhedseksperter vil regeringen nedlægge regionerne, men selvsamme eksperter advarer nu: Det vil gøre ”problemet meget større”
Regeringen med statsminister Lars Løkke sidder i disse dage og lægger sidste hånd på en sundhedsreform, der efter planen fremlægges lige efter efterårsferien. Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen planlægger regeringen at nedlægge de fem regionsråd.

Planen er at erstatte regionspolitikere  med nye administrative enheder renset for folkevalgte politikere.

Inspireret af tre velanskrevne sundhedseksperter overvejer regeringen at oprette en ny type samarbejde – såkaldte sundhedsklynger - mellem landets i alt 21 akutsygehuse, de praktiserende læger og de omkringliggende kommuner.

De nye sundhedsklynger vil få hver sin ledelse, og skal ifølge regeringen sikre et mere sammenhængende lokalt sundhedsvæsen. Regeringen har, ifølge Mandag Morgen, ikke mindst hentet inspiration i en kronik i dagbladet Politiken, som de tre i fællesskab forfattede tilbage i marts måned.

Eksperter vil ikke tages til indtægt

Der er bare ét problem: De selvsamme tre sundhedseksperter advarer nu regeringen mod at nedlægge regionerne:

Nedlægger man regionerne fuldstændig, bliver problemet meget større

”Nedlægger man regionerne fuldstændig, bliver problemet meget større,” lyder den klare advarsel fra de tre eksperter i et helsides debat-indlæg i Politiken søndag.

Eksperterne – professor ved Aarhus Universitet, Frede Olesen, professor i sundhedsøkonomi- og sundhedspolitik, Kjeld Møller Pedersen og tidligere administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Petersen – understreger samtidig, at man ikke kan tage deres oplæg til indtægt for en nedlæggelse af regionerne:

”Det har imidlertid aldrig indgået i vores overvejelser eller i vores model at nedlægge regionerne og fjerne den direkte valgte politiske ledelse af sundhedsvæsenet. Vi har heller aldrig hørt nogen gode argumenter for dette. Tværtimod. Alene ideen bag sundhedsklynger/sundhedsfælleskaber peger på problemer, som kræver regional involvering,” skriver de tre eksperter nu.

Regionsrådsformand: Ingen eksperter støtter nedlæggelse

Det glæder regionsrådsformanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), at de eksperter, der tilsyneladende inspirerer regeringen til at flirte med tanken om at nedlægge regionerne, ”nu sætter tingene på plads”:

”Det er glædeligt, at de tre sundhedseksperter nu sætter tingene på plads. Faktisk er der ingen sundhedseksperter overhovedet, der støtter en nedlæggelse af regionerne. Også de faglige organisationer – Lægeforeningen, sygeplejerskerne, FOA og HK – hele vejen rundt – advarer mod at nedlægge regionerne,” siger Kühnau til Netavisen Pio.

Det er glædeligt, at de tre sundhedseksperter nu sætter tingene på plads

”Du kan simpelthen ikke fjerne et regionalt niveau, hvor man koordinerer den sundhedsindsats, der sker på tværs af hospitalerne i en region. Det er helt nødvendigt at du har den sammenhæng mellem hospitalerne. Hvis regeringen lytter til dem, der ved noget om sundhedsvæsenet, så vil de også vide, at det er en rigtig dårlig ide at nedlægge regionerne,” lyder det fra Kühnau.

Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, frygter, at regionerne bliver genstand for interne studehandler i regeringen:

"Man kan godt blive lidt rystet over, hvordan regeringen sidder og arbejder med det fremtidige sunhedsvæsen, når man bruger de tre eksperter som løftestang. Og så viser det sig at eksperterne nærmest mener det stik modsatte. Jeg er nervøs for, at regeringen lige nu sidder og spiller hasard med sundhedsvæsenet. Det ser ikke ud til, at det handler om at skabe det bedste sundhedsvæsen. Det handler mere om interne studehandler internt i regeringen," siger Heino Knudsen til Netavisen Pio.

Opdateret  kl.15.10 med kommentar fra Heino Knudsen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet