Annonce

En amerikansk Mette Frederiksen havde slået Donald Trump

Hverken De Radikales rettighedsliberalisme eller venstrefløjens identitetspolitik kan tage luften ud af højrepopulismen
Foto: Frej Rosenstjerne
Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio
Her er mit bud: Var Donald Trump blevet mødt af en amerikansk Mette Frederiksen: En klassisk socialdemokrat med hård værdipolitik og blød velfærdspolitik og med appeal til arbejdervælgerne i provinsen, så havde hun vundet stort.

Mit bevis? At den socialdemokratiske valgsejr i 2019 slog bunden ud af Dansk Folkeparti.

På trods af Inger Støjbergs traktordemonstrationer, borgerforslag om rigsretssager, Løkkes intriger og al balladen med Nye Borgerlige, så har højrefløjen siden været en skygge af sig selv.

Og selvom uligheden vokser i Danmark, så har vi stadig en stærk fagbevægelse, der sikrer, at reallønnen indhenter inflationen.

En legitim folkelig protest

USA og Danmark er vidt forskellige samfund. Det står mildest talt klart, når kun fire procent af danske vælgere håbede på en Trumpsejr.

Men der er også ligheder. På samme måde som Dansk Folkeparti var herhjemme, er Trump en legitim folkelig protest mod en elite, der har opgivet at kontrollere grænserne og de riges egoisme.

Over alt i vesten kræver vælgerne tre simple ting: Styr på grænserne, styr på kriminaliteten og en stat, der omfordeler fra rig til fattig.

Kun ved at sikre fremgang for flertallet, kan støtten til retssamfundet opretholdes

Vil man som progressiv vinde valg, er der ingen vej uden om den sandhed.

Få styr på grænsen og integrationen. Styrk industrien og velfærdssamfundet i bredden. Grøn omstilling og vækst går hånd i hånd. Det er opskriften på sejr.

En amerikansk udgave af De Radikale

Når Demokraterne tabte stort, så var det fordi de med USA-kender Mads Fugledes (DD) ord har opgivet partiets arbejderklasserødder for i stedet at ende som en kæmpe amerikansk udgave af Det Radikale Venstre.

Den progressive rettighedsliberalisme, hvor man holder sig for næsen over pøblen, er aristokratisk og forkælet. Kun ved at sikre fremgang for flertallet, kan støtten til retssamfundet opretholdes.

Identitetspolitikken har kun appeal til unge hvide universitetsstuderende

Og i stedet for at opbygge fællesskab ved at fokusere på alt det progressive i USA's historie, vælter venstrefløjen statuer og opløser samfundet i en masse små indbyrdes stridende stammer.

Identitetspolitikken har kun appeal til unge hvide universitetsstuderende. Selv om Harris fik flest stemmer, så stemte et overraskende stort antal sorte og latinoer på Trump.

En katastrofe for Europa

Som den første dømte forbryder i USA’s historie er Donald Trump ikke alene blevet præsident.

Han har sandsynligvis også flertal i begge af kongressens kamre og total kontrol over Reagan og Lincolns gamle parti.

Det er slemt nok for USA, men for os i Europa er det intet mindre end en katastrofe. Værst står de heltemodige ukrainere.

Det er kort sagt nemt at forfalde til fortvivlelse, men det må ikke ske

I det mindste kan de nu se frem til en hurtig afgørelse, frem for den langsomme kvælningsdød et impotent NATO har påført dem.

Den verdensorden, vi tager for givet, vakler, og det er kort sagt nemt at forfalde til fortvivlelse, men det må ikke ske.

Tiden er ikke til angst og hændervriden. I stedet må alle gode kræfter stå sammen om at styre Danmark sikkert gennem stormen.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nej, feministen tabte.
Mette er jo også feminist og SD har en feministisk ideologi -Ikke ligemuligheder men lige resultater. Kønskvotering forslaget ved kongressen blev jo nedstemt af os alm. socialdemokrater. SD har allerede tabt de timelønnede mænd og de unge mænd 18-34år. Spørgsmålet er om mænd skal fortsætte med at stemme på SD og feministisk partier.

“Få styr på grænsen og integrationen. Styrk industrien og velfærdssamfundet i bredden. Grøn omstilling og vækst går hånd i hånd. Det er opskriften på sejr.”

Og alligevel flygter vælgerne i Danmark!

“Her er mit bud: Var Donald Trump blevet mødt af en amerikansk Mette Frederiksen: En klassisk socialdemokrat med hård værdipolitik og blød velfærdspolitik og med appeal til arbejdervælgerne i provinsen, så havde hun vundet stort.”

Og alligevel flygter vælgerne i Danmark efter to år med Mette!

Seneste opinionsmåling tæt på det amerikanske valg: En tilbagegang for Mette fra 50 mandater til 34 mandater.

Men vi må forstå at i USA ville Mette Frederiksen have vundet?

Og hun fører sig frem som var det også tilfældet!

“Jeg er på god talefod med den nye præsident Trump. Han kalder mig wonderful!”

Så det er intet under at chefredaktør Niels Jespersen er på endnu en af sine “vidunderlige lørdagsrejser”!

Tabet af Mettes 16 mandater ligger alene i den sandhed at fagbevægelsen tabte stort til Mette vedrørende tabet af Store Bededag!

En samlet fagbevægelse tabte stort!

Og fagbevægelsen i lille Danmark er kæmpestor sammenlignet med den lille fagbevægelse i det kæmpestore USA!

Alene her begår Niels en kæmpe brøler!

Fagbevægelsen i USA er lig den enkelte vælger!

Og vælgeren oplever inflation, arbejdsløshed, dyre energipriser, manglende boliger som kan betales, men alligevel et langt bedre land end Mexico og andre nabostater!

Men Niels (chefredaktøren interesserer sig mere for Ukraine!

Præcist som Mette Frederiksen!

Derfor ville Mette Frederiksen også tabe stort i USA!

Derfor kalder Donald hende wonderful!

Kvinder der forstår at styre kalder han “Ice-Maiden”

“Trump kaldte hende ’the Ice Maiden’ fra scenen. Danske USA-eksperter ved knap nok, hvem hun er!

Ikke engang i USA ville Niels Jespersen kunne udtale sig som ekspert!

Danske lønmodtagere kender manden ikke, langt mindre amerikanske!

Mette Frederiksen ville falde med et brag i USA.

I Danmark fortæller meningsmålingerne det samme!

Men hvem Tican slagteriarbejderne vælger i Thisted, ja, det står og falder med vindmøllerne i Østerild eller sommerhus beskyttelsen ved Vesterhavet eller måske co2 afgifter på flyrejser!

Selv Jylland er uforståelig for Niels langt værre på den anden side Atlanten!

En stejl læringskurve for Niels og Mette og Zelenskyj!

Men året har 52 lørdage!

….sagde en Inge Støjberg tilhænger uden reelt udsyn!

Der er kun at sige at vores selvglade statsminister er stærkt overvurderet.

Bent Hansen.
Mener du virkelig at det flertal i Danmark, der på demokratisk vis, bakkede op om valget af vor dygtige og respekterede statsminister, har undervurderet din formidable indsigt???
I så fald er det IKKE Mettes evner, der er stærkt overvurderet!!!

Netop. Men næste gang går den ikke, for i SVM var desværre ikke meget af det.

"Som den første dømte forbryder i USA’s historie er Donald Trump ikke alene blevet præsident."

Vi kan jo starte med at forhindre, at en dømt forbryder kan blive statsminister i DK ved lovgivningsmæssigt at forhindre, at man overhovedet kan stille op til valg i offentligt regi, hvis man er idømt straf af visse kagegorier af overtrædelser.

Det er vist en overdrivelse at kalde Trump en forbryder. Retssagerne mod ham blev kun færdige i første instans. Ingen tvivl om at sagerne kunne ankes.

For en gangs skyld er jeg enig med Niels Jespersen. Med det forbehold, at jeg faktisk ser Trumps sejr som en god ting for Europa, for så vidt der er en historisk mulighed for at de europæiske lande nu igen kan føre en selvstændig udenrigspolitik, uden hele tiden at skulle spørge de amerikanske krigsfanatikere om lov.

Trumps styrke er hans uforudsigelighed, så hvis europæiske politikere ønsker klarhed og forudsigelighed i de internationale relationer, må de jo begynde at tænke selvstændige tanker uden hele tiden at læne sig op ad amerikanerne. Som det første kunne regeringen jo prøve at finde ud af, hvad Danmarks interesser virkelig er.

Selvstændig tænkning indenfor udenrigspolitikken er så ikke Socialdemokratiets stærke side, hvilket vi jo netop har set med statsministerens udmelding om at "USA er vores vigtigste allierede." På trods af at vi jo i virkeligheden ikke deler ret mange værdier med amerikanerne. Så har Lars Løkke til sammenligning været langt mere pragmatisk i sine udtalelser, hvilket tjener ham til ære.

Men al begyndelse er svær. Og i takt med at USA lukker sig om sig selv, må de danske politikere jo i gang med at tænke store tanker. Igen ikke noget, danske politikere er ret gode til, men Mette Frederiksen har overrasket før, så jeg ser ingen grund til at hun ikke skulle kunne gøre det igen.

I 2016 på valgdagen mente medierne Hillary Clinton havde 85% chancer for at vinde valget. Trump vandt - Ikke mindst til sin egen store overraskelse og blev USA's præsident.

I 2024 på valgdagen mente medierne Kamala Harris og Donald Trump var i tæt løb og sejen kunne gå begge veje. Trump vandt overlegen med 312 valgmænd mod Harris 226 valgmænd. Trump vandt i øvrigt alle svingstater. Det er ikke sket siden Ronald Reagan i starten af 80'erne.

Så hvad er det lige, der får valg analyserne til at ramme så meget ved siden af på valgaftenen? En trang til at holde fast i det etablerede status quo, hvor alle spiller efter fastgroede regler med det gode solide og sikre afkast til en elite frem for uvished? Thjaaa. Det vides ikke med sikkerhed.

Nu er der som bekendt ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Og Trumps sejer kan måske være det, som får EU til at sætte gang i en selvstændighedsproces, som er nødvendig for et fortsat frit EU og Europa. Et frit EU, hvor vi selv vælger vores vej i samspil med resten af verden frem for bare at følge med med logrende hale.

Det er en hel del sværere at lave valgprognoser i USA end i Danmark. De dygtigste analytikere hedder sjovt nok "Rasmussen Reports", og de har heldigvis intet med Anders Fogh at gøre, de ramte rigtigt i 2016 og i 2024, men hvis medierne ikke bryder sig om deres prognoser, så bringer de dem jo ikke, så hellere forsøge at give modparten en lille sejr, der måske kan medvirke til en selvopfyldende profeti.
(Jeg husker ikke hvad Rasmussen Reports havde af forudsigelser i 2020-valget - hvor der var fup og fiduser for 400 mio dollars fra Marc Zuckerberg til rådighed for demokraterne).

Det ser godt nok overvældende ud at Trump har opnået så stor en politisk dominans som valget peger på - Men men men - dermed er det jo ikke givet at han kan komme igennem med alle sine ønsker , også når drejer sig om de mest rabiate af slagsen .

Der findes jo også blandt republikanerne Senatorer og kongresmedlemmer der ikke er så udelt begejstret for alt, hvad der kommer fra hans drejebog . Så mon ikke der efterhånden vil opstå sprækker internt hos republikanerne , det tror jeg ,det så vi jo også i perioden 2016 - 20 .Jeg kan bare nævne en Nikki Haley som tidligere har været i direkte konfrontation med Trump - Hvad skulle dog få hende til at ændre sit syn på mandens person og hans meninger uden at tabe ansigt udadtil - Og sådan er det givet vis også blandt andre republikanere der efterhånden , som den nye administration under Trump begynder at rulle hans politiske visioner ud , ikke kan se sig selv i det .

Jeg tror Trump inden for nogen tid sænker sig selv eller den amerikanske våbenindustri ved eventuelle toldmure får Trump uskadeliggjort. Trump er jo bindegal!!

Fremtiden byder på store kontroversielle forandringer. Men det er ikke alverdens politikere, som kommer til at sætte dagsorden her. Hverken til højre eller venstre. Hver USA eller Kina. Hverken demokratier eller diktatorer.

Det gør derimod moder natur - Den kommer til at sætte dagsorden for os mennesker. Nu, hvor vi ikke selv kan finde ud af det.