Annonce

En ny Mandela? Multimilliardær i spidsen for ANC

Det sydafrikanske regeringsparti ANC har valgt, hvem de ser som afløser for korruptionsanklaget præsident.

Sydafrikas vicepræsident Cyril Ramaphosa blev i weekenden valgt som ny formand for Sydafrikas regeringsparti, ANC. Han er dermed storfavorit til at blive landets næste præsident, når sydafrikanerne i 2019 skal vælge afløseren for den nuværende præsident, den korruptionsplagede Jacob Zuma.

Den 65-årig forretningsmand og anti-apartheidveteran vandt valget på ANC’s kongres med kun 179 stemmer over modkandidaten Jacob Zumas ekskone Nkosazana Dlamini-Zuma, der blev set som den mest yderligtgående og populistiske af de to. Ramaphosa fik 2440 stemmer, mens Dlamini-Zuma fik 2261 stemmer.

Ramaphosa har gjort kampen mod korruption og nepotisme til en central del af sin valgkamp, uden dog nogensinde at nævne Zuma ved navn i den sammenhæng.

Presset af korruptionsskandaler
ANC er presset af dårlige meningsmålinger, som for første gang siden apartheids ophævelse viser, at partiet står til at få under 50 procent af stemmerne. Mange håber, at man med valget af Ramaphosa kan lægge afstand til Zumas mange skandaler.

Forventningerne fra partifællerne er i hvert fald tårnhøje.

"Han er den nye Mandela, det tog mig lang tid at indse det, men han er den nye Mandela. Han vil forbedre regnbuenationen, vi tror på ham, og at han vil få orden på vores økonomi,” lød det fra ANC-medlemmet Faiez Jacobs ifølge sydafrikanske IOL.

Iagttagere af sydafrikansk politik vurderer imidlertid, at den nye ANC-leder kan få svært ved at få gennemført sine løfter om at bekæmpe korruptionen generelt og den nepotisme, som har kendetegnet ANC det sidste årti.

For mens Ramaphosa vandt formandsvalget, så er hovedparten af dem, som blev valgt til de øvrige ledelsesposter, fra Zumas fraktion. ANC er som bevægelse stadigvæk enormt topstyret, og partiets hovedbestyrelse har – i modsætning til danske partier – stor indflydelse på politikken.

Startede fagforening for minearbejdere
Cyril Ramaphosa startede den politiske karriere som generalsekretær for det magtfulde sydafrikanske minearbejderforbund, som den uddannede jurist selv var med til at stifte i begyndelsen af 1980’erne. Minearbejderforbundet voksede hurtigt til at have en halv million medlemmer og var en vigtig spiller i kampen mod apartheid-styret.


Cyril Ramaphosa og Nelson Mandela på et besøg i Soweto.

Efter Nelson Mandelas løsladelse blev Ramaphosa valgt som generalsekretær for ANC, og ved det første frie valg i 1994 blev han valgt til parlamentet og var formand for den forfatningsforsamling, der skrev Sydafrikas nye forfatning.

Han forlod i første omgang politik i 1997, da han tabte kampen om at afløse Nelson Mandela til Thabo Mbeki. Han skiftede i stedet til erhvervslivet, hvor han på få år formåede at bygge en enorm personlig formue op på investeringer i blandt andet energi, ejendomshandel, bank- og forsikringsvirksomhed og telekommunikation. Han vurderes til at have en formue på omkring 3 milliarder kroner.

Man bliver dog ikke så rig i Sydafrika, uden at det medfører utallige mistanker om svindel og korruption. Han er dog ikke dømt. Cyril Ramaphosas firma Shanduka Group optrådte i november 2017 i de såkaldte Paradise Papers for at have forsøgt at undgå at betale skat.

65-årige Cyril Ramaphosa er født i Sydafrikas mest kendte township, Soweto, syd for Johannesburg, men bor i dag i et mindre slot med udsigt udover Cape Town.

Han er gift med en læge, der er datter af en sydafrikansk milliardær, og han har fire børn.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet