Enhedslisten vil styrke rød flanke til venstre for Socialdemokratiet 

Sammen med SF og Alternativet drømmer Enhedslisten om en alliance, hvor man kan styrke samarbejdet med partier til venstre for Socialdemokratiet.
Foto: Lizette Kabré/Enhedslisten
Mai Villadsen, politisk ordfører, Enhedslisten
I lyset af den nye SVM-regering skal de tre partier, SF, Alternativet og Enhedslisten arbejde tættere sammen for at skabe alternativet til regeringens politik.

Det mener politisk ordfører for Enhedslisten, Mai Villadsen, i et interview med Information.

Et mere rødt og grønt samfund

Mai Villadsens mål er at presse regeringen i en rødere og grønnere retning.

“Vi kunne i hvert fald godt tænke os i de næste år at lave et tæt parløb med lige præcis SF og Alternativet og vise, at når man skal reformere det her samfund, for det skal man, for at investere i vores velfærd, lave grøn omstilling og sikre et bedre samfund så kan det godt ske på en god måde,” siger Mai Villadsen til Information.

Hun tilføjer, at hun overvejer, om de tre partier skal formulere et fælles papir om den politik, som binder partierne sammen.

Internationalt samarbejde

Udover samarbejdet i det danske Folketing, har Mai Villadsen rettet blikket mod EU.

SF var ved det seneste europæiske valg i 2019 i valgforbund med Socialdemokratiet, mens Alternativet har haft valgforbund med De Radikale.

Står det til Mai Villadsen burde der laves valgforbund mellem partierne til venstre for Socialdemokratiet.

Det bunder ifølge Mai Villadsen i, at Socialdemokratiet har dannet regeringen henover over midten, og at Enhedslisten ved partiets sidste årsmøde besluttede, at partiet ikke længere vil ud af EU.

Tidligere modstand 

Enhedslistens idé om, at skabe et stærkt rødt samarbejde med partierne til venstre for Socialdemokratiet er ikke ny.

I 2016 lancerede Pelle Dragsted begrebet “forandringsblokken”, som skulle presse den forhenværende regeringen med Mette Frederiksen i spidsen til venstre.

Altingets politiske kommentator Erik Holstein spåede dengang ikke projektet stor succes blandt andet fordi, han ikke troede på, at Enhedslisten kunne overtale SF til at gå imod Socialdemokratiet.

Om en regering over midten er det, der skal til, for at hidse folkesocialisterne op mod Socialdemokratiet i tilstrækkelig grad i denne valgperiode, må tiden vise.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Annonce