Ung socialdemokrat langer ud efter venstrefløjen: De glemmer “elefanten i rummet” 

Frederik Vad inviterer alle dem, som normalt er ude efter hans parti til at forklare, hvorfor Socialdemokratiet og venstrefløjen taber unge i Europa.
Foto: Sille Veilmark, Grafisk Afdeling
Frederik Vad Nielsen, udlændinge- og integrationsordfører og medlem af Folketinget for Socialdemokratiet
Sommeren er lavsæson for politiske tiltag, men højsæson for idéer og debat.

Det har Frederik Vad taget til sig. Frederik Vad er forhenværende formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og sidder i Folketinget for Socialdemokratiet.

Før sommerferien stillede han et spørgsmål på det sociale medie X, tidligere kaldet Twitter:

“Centrum-venstre taber i Europa. Nye generationer stemmer på højrepartierne. Til alle jer herinde, der plejer at være efter mig og andre socialdemokrater: Hvad tror I er grunden? “ 

Netavisen Pio har fanget Frederik Vad til en snak om, hvad han har lært under sommerferien af venstrefløjs-revsere, om hvad venstrefløjen skal gøre bedre for at få politisk momentum.

Elitær venstrefløj 

“Min egen tolkning af det er, at man har en oplevelse af, at venstrefløjen taler ind i en elitær virkelighed,” siger Frederik Vad til Netavisen Pio.

man har en oplevelse af, at venstrefløjen taler ind i en elitær virkelighed

“Og når jeg siger venstrefløjen, mener jeg centrum-venstre. Altså fra midten og helt ud til venstre. Identitetsplejende politik fylder mere og mere. Man er ikke så optaget af at lave den rigtige økonomiske politik, som sikrer fremgang for de mennesker, der har oplevet tilbagegang,” siger Frederik Vad og tilføjer:

“Elefanten i rummet er indvandring og kulturkamp, som man mange steder ikke har adresseret ordentligt.” 

For den unge socialdemokrat er kulturkamp tæt forbundet med en anden vigtig kamp i politik, nemlig kampen for en bæredygtig klimapolitik.

“Grunden til at det her optager mig meget er, fordi jeg er blevet enormt optaget af klima og biodiversitet. Jeg kan se, hvordan klimakrisen slet ikke bliver adresseret i det omfang den skal i hele Europa. Det går alt for langsomt,” siger Frederik Vad.

Ikke helt så galt i Danmark 

Herhjemme er det dog ikke så galt, som tilfældet er i mange europæiske lande. I hvert fald ikke hvis man spørger Frederik Vad.

“I Danmark står vi et langt bedre sted. Den sidste socialdemokratiske regering, vi havde, lykkedes med at undgå et kæmpe skred til den yderste højrefløj, fordi man håndterede den økonomiske politik rigtigt, man håndterede land og by, man førte en stram indvandringspolitik og havde en forståelse for kulturkampen. Den lærdom bærer vi stadig med os ind i det her regeringssamarbejde,” siger Frederik Vad.

Hvad siger du til tankegangen om, at den faldende tilslutning hænger sammen med manglende solidaritet fra Socialdemokratiet inden for integrationspolitikken, og at partiet på den måde har glemt sine rødder? 

“Hvis det var rigtigt, ville Socialdemokratiet i de lande, hvor man ikke har været opmærksom på problemet, stå meget stærkere. Socialdemokraterne og de røde partier taber valg i Europa i øjeblikket, blandt andet fordi de ikke håndterer det problem ordentligt,” siger Frederik Vad.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Frederik har hurtigt lært at snakke uden om, og lefle for partitoppen.
Socialdemokratiet i Dk. har indtil nu mistet 10 mandater, i flg. målingerne, pga. utroværdighed over for egne vælgere. Og svigtet ser ud til at fortsætte.
Frederik stemmer jo for alle forslag, uanset at det er hans egne vælgere det rammer.
Som målingerne ser ud pt. så kan Frederik godt begynde at se sig om efter andet job. Han har i hvert fald skuffet mig meget, men sikkert ikke Mette F.

Frederik Vads analyse er god og solid, og ville sidde lige i skabet, hvis vi stoppede uret lige før regeringsdannelsen sidst i 2022.

Så kunne vi også have undgået denne her:
"Den lærdom bærer vi stadig med os ind i det her regeringssamarbejde”

Jeg er med på, at han ikke kan gå ud med det modsatte budskab. Men nogle gange er det klogest bare at tie.

Når Frederik har en opfattelse af centrum/venstre som elitær, giver jeg ham helt ret.

En anden ting er, i min optik, den noget stalinistiske fremgangsmåde: "Tillid er godt, men kontrol er bedre".

Både den sidste S-regering med, Mette i spidsen og den nuværende forsøger en stram statsstyring af samfundet. Der spyttes forbud ud på samlebånd.

Hvis man går ind for demokrati skal man ikke stemme på socialdemokratiet, der lovgiver og forbyder i en
uendelighed, i stedet for at følge op på eksisterende love.

der er ingen klimakrise, Frederik. Absolut ingen.
Vi har til gengæld rigtigt mange uintegrerbare tilflyttere, der helst skal ud af landet igen ret hurtigt.

Vi har i hvert fald alt for socialdemokrater, der deler netop dette menneskesyn. Det er jo taget direkte fra DFs program.

https://www.dmi.dk/nyheder/2023/sommerens-ekstreme-vejr-i-et-klimaperspe...

https://www.dmi.dk/nyheder/2023/rekordvarm-juli-paa-toppen-af-groenland/

https://www.dmi.dk/nyheder/2023/rekordvad-juli/

Rekord efter rekord efter rekord. År efter år efter år. Over hele kloden. Og det er alt sammen helt normalt. Intet at se her.

Og det er lige bizart, hver gang man hører det. Ikke at det ændrer noget af betydning, for spillet er slut, og vi tabte. På det ene spektakulære selvmål efter det andet. Og "vi" er i denne sammenhæng ikke bare menneskeheden men også +90% af klodens øvrige arter. Eneste uafklarede punkt er nu, hvor stort vi tabte, og hvor grimt det bliver. Men det kan da også blive spændende nok.

Koger kloden?
Kender Guterres begrebet kogepunkt?
Er vejret = klimaet?
Nej
Nej
Nej

Det var nu også bare en tør konstatering. Jeg har alligevel større chancer for at få min cykel til at se virkekigheden i øjnene end dig ;-)

.. og det er såmænd ikke fordi min cykel er klogere end andre cykler.

Jeg har for længe siden solgt min sidste cykel (i øvrigt til en herre på dengang 95 år). men ellers kunne jeg skrive stort set det samme som du skriver.
Det er besynderligt - i mine øjne - at man tror man kan gøre noget ved klimaet, og så tilmed ved at reducere udledningen af CO2! Jeg har trods alt lært et og andet i min gymnasietids undervisning i geologi og geografi. Men ikke det.
Til gengæld tror ingen tilsyneladende på at man kan reducere antallet af uintegrerbare indvandrere!
DET er tidens største paradoks.

Skal jeg skære det ud i pap:
Vi tror vi kan ændre naturlovene, men vores egne love ved vi at vi ikke kan ændre!
Uanset hvor mange og hvor kloge cykler, vi har.

Ja, lad nu få det opgør med 'kritisk raceteori' og 'mænd der kan føde børn' Det er sgu for langt ude... https://ekstrabladet.dk/underholdning/article9911443.ece

Annonce