”Vi er enige med regeringen i, at beskæftigelsesindsatsen skal gentænkes og laves om. Men det giver ingen mening, at udgangspunktet for at forbedre det er en kæmpe besparelse,” siger næstformand i FH, Nanna Højlund og fortsætter:
“Det har vi prøvet før med både Skat og Forsvaret, og alle kan vel blive enige om, at det ikke virkede. Vi er nødt til at være mere ambitiøse, for vi ved, at en aktiv beskæftigelsespolitik virker.”
Regeringens ekspertgruppe på området er begyndt på arbejdet. I den forbindelse har FH lagt et udspil på bordet til en ny og forbedret beskæftigelsesindsats.
“Frihed. Tillid. Værdighed,” hedder FH-udspillet.
FH foreslår, at dagpengemodtagerne i et nyt beskæftigelsessystem bør have hele deres forløb i a-kasserne.
Kommunerne, inklusive jobcentrene, bør tages fuldstændigt ud af forløbet, foreslår FH.
A-kasserne overtager fra årsskiftet ansvaret for dagpengemodtagerne i de første tre måneders ledighed. Nanna Højlund og FH understreger, at A-kasserne kender sine medlemmer, og derfor bør man allerede nu gå et skridt videre:
A-kasserne kender sine medlemmer
”Der er ingen grund til at vente flere år på evalueringer og data, før vi tager det næste skridt. A-kasserne kender sine medlemmer og deres brancher bedre, end kommunerne nogensinde vil kunne, og det er altså en mellemløsning at give a-kasserne ansvaret i tre måneder og så alligevel mudre det til med flere aktører efter det. Kommunerne bør fokusere på andre grupper.”
FH foreslår, at der skal etableres en tværgående enhed i kommunerne, som kan tage sig af alle de arbejdsløse, der kæmper med andre problemer end kun ledighed. Det kan blandt andet være fysiske handicap, manglende integration eller mentale problemer.
”Det vil være i alles interesse at dele de arbejdsløse mere op. Det er meningsløst, at grupper med store behov som udgangspunkt bliver tilbudt den samme indsats som stærke arbejdsløse fra brancher med stor mangel på arbejdskraft. Vi må kunne koncentrere ressourcerne dér, hvor der er brug for dem,” understreger Nanna Højlund.
”Det er et nybrud med den måde, vi tænker beskæftigelse på. Det giver rigtig god mening, at kommunerne ikke skal bruge ressourcer på de stærkeste arbejdsløse. Ogvi ved fra a-kasseforsøget, at de arbejdsløse er rigtig glade for at have hele forløbet i deres a-kasse,” siger Nanna Højlund.
FH foreslår at man fjerner stort set alle formelle krav om møder, aktivering og uddannelse til de arbejdsløse.
Det skal i langt højere grad være op til den enkelte sagsbehandler og den enkelte arbejdsløse at tilrettelægge det passende forløb i hvert tilfælde.
Vi har et system i dag, som bygger for meget på mistillid og kontrol
“Vi skal fortsat have et system, som bygger på, at de ledige har nogle rettigheder og pligter, hvor den ledige har pligt til at forsøge at finde et job. Vi har et system i dag, som bygger for meget på mistillid og kontrol,” siger Nanna Højlund uddybende til Politiken.
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er, ifølge Politiken, mod at afskaffe de obligatoriske møder.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) erklærer sig enig med FH i, at der i dag bruges for meget tid på “at krydse af i skemaer”. Hun vil bureaukratiet til livs. Men hun understreger, at det skal ske på en måde, “så vi fastholder den lave ledighed”.
Kommentarer
Hvad med at give de ledige fred og ro til at finde et arbejde i stedet for at stresse dem fra sans og samling. Så kunne ledige måske ligefrem få overskud til at finde et arbejde. Alene at sætte sig ind i alle de procedure man som ledig skal gennemføre bare for at bevare retten til dagpenge er en kompliceret affære. At man så oven i købet konstant skal stå til regnskab og bliver mødt med mistro som om man var en krimminel efter mange år på arbejdsmarkedet grænser til statsorganiseret trusler og hævn mod borgerne.
Og så koster det oven i hatten 100 milliarder kr. årligt - Helt ærlig. Stop den hetz mod syge og ledige. De har ofte mere end nok udfordringer i livet.
Og hele det her møde hysteri på jobcentrene er der vist ingen som ved, hvad det egentlig går ud på. Andet end en lovgivning der skal opfyldes ved at sætte de samme flueben den ene gang efter den anden.
De fleste kan vel efterhånden blive enige om, at der ikke er flere jobs i et jobcenter, end der er hunde i hundekiks.
Den eneste logiske konsekvens af ovenstående er, at nedlægge jobcentrene.
Jobcentrene har overlevet sig selv, og det skyldes Bureokrati og regelrytteri, hvor logik og fornuft
er en by i Rusland. Dette må også være i den selvglade mettes Ånd, da hun vil forenkle papirnusseriet.