Annonce

Fagbosserne stod i kø hos folkesocialisterne

Formændene for de store forbund brugte weekenden hos Pia Olsen Dyhr & Co.
Foto: SF
Henning Overgaard, formand, 3F, Pia Olsen Dyhr, formand, SF
SF holdt landsmøde i Kolding i weekenden. Humøret var højt. Selvtilliden i top.

Mest bemærkelsesværdigt var det, at fagbosserne nærmest stod i kø hos Pia Olsen Dyhr & Co.

På gæste- og talerlisten var ikke alene formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard. Formanden for Danmarks største forbund, 3F, Henning Overgaard, var også blandt gæsterne - og talerne.

Det samme var formanden for Danmarks 2. største forbund, HK Danmark, Anja C. Jensen. Og for at det ikke skal være løgn, så var formanden for Forbundet af Offentligt Ansatte, FOA, Mona Striib, skam også på gæste- og talerlisten.

Kolding-scenen udspillede sig på en 1. april. Socialdemokraterne havde nok gerne set, at det hele blot var en veltilrettelagt folkesocialistisk aprilsnar. Men, nej, den var god nok: Stimer af storsmilende fagbosser af kød og blod på venskabsvisit hos SF’erne i Kolding.

Til gengæld var aprilsnar et stort tema i SF-formand, Pia Olsen Dyhr, landsmødetale:

“Hvis nogen, for et år siden, havde sagt at Morten Bødskov og Sofie Løhde, Nicolai Wammen og Troels Lund Poulsen ville være ministerkollegaer i dag, så havde de fleste nok råbt: Aprilsnar!”

“Eller hvis nogen havde sagt, at vi ville få en regering, der afskaffer en helligdag for at skaffe penge til skattelettelser til dem der har mest - og så midt i en inflation, der særligt rammer dem med mindst?”

“Eller at Nye Borgerlige og Radikale ville stå side om side, med kritik af en bred midter-regering? Glem det, venner, ville nogen nok have sagt! ”Tror du, det er 1. april?”

“Så ville vi nok have råbt Aprilsnar!”

Og så nævnte Pia Olsen Dyhr dét emne, der ser ud til at blive næste store armvridning mellem Socialdemokratiet slash SVM-regeringen og FH-fagbevægelsen, nemlig seniorpensionen, som, ifølge SVM-regeringsgrundlaget “Ansvar for Danmark”, står over for at blive ændret til en ordning, man kan komme på højst tre år før folkepensionen - mod de nuværende seks år. Og til en markant lavere ydelse:

ville forringe muligheder for at trække sig tilbage som nedslidt?

“Eller hvis nogen, den 1. april for et år siden, havde sagt at en regering med Socialdemokratiet og Mette Frederiksen i spidsen, ville forringe muligheder for at trække sig tilbage som nedslidt? Og svække den tryghed, det er for hundrede tusindvis af lønmodtagere? Så ville vi nok have råbt Aprilsnar!”

Den melding kunne fagforeningslederne godt lide at høre. Formanden for FOA, Mona Striib, mente ligefrem, at Pia Olsens Dyhrs tale såmænd lige så godt kunne være holdt af hende på en FOA-kongres.

Grand old lady genopstiller ikke

SF’s grand old lady, 78-årige Margrete Auken, genopstiller ikke til Europa-Parlamentsvalget næste år.

Det meddelte hun fra talerstolen, mens stående ovationer fra de landsmødedelegerede bragede løs.

Det er på tide, jeg finder ud af, hvad jeg skal være, når jeg bliver stor

“Det er på tide, jeg finder ud af, hvad jeg skal være, når jeg bliver stor,” fortalte Margrete Auken de delegerede. Og understregede at det ikke var lysten, der manglede, men kræfterne.

På Twitter opregner Margrete Auken, at hun har været med i 15 valgkampe, og “siddet i både Borgerrepræsentationen (3 mdr!), Folketinget og EU-Parlamentet. Jeg har været med i utrolig meget forskelligt: Natur, miljø og klima højt på dagsordenen (men langtfra højt nok), stoppet a-kraft og sat gang i sol og vinde, forbedret cyklistvilkår, fartgrænser for biler, bremset det absurde overforbrug af plastikposer og engangsplastik i hele EU, sikret bedre åbenhed om medicin osv.”

Ebba Strange-prisen

En pris blev det også til på SF’ernes landsmøde.

Ebba Strange-prisen, SF’s ligestillingspris, går denne gang til medlem af Folketinget for SF frem til valget 1. november sidste år, Halime Oguz.

stået fast på etniske minoritetskvinders ret til et liv i frihed

Hun får prisen, fordi hun “trods trusler og strid modvind har stået fast på etniske minoritetskvinders ret til et liv i frihed”.

I sin tale til Halime Oguz betegnede Pia Olsen Dyhr prisvinderen som temperamentsfuld og omsorgsfuld på en og samme tid:

“Du iltre, omsorgsfulde kvinde. Furie og engel på samme tid.”

I kølvandet på landsmødet kan SF’erne mandag konstatere, at en del vælgere ser på SVM-regeringen på samme måde som Pia Olsen Dyhr & Co. gør. I al fald står SF aktuelt, ifølge dagens Voxmeter-måling, til 24 mandater. En fremgang på ni mandater i forhold til valget 1. november.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor kan jeg som rød vælger ikke lide SF og Pia Olsen Dyhr, fordi hun taler med to tunger. Jeg er ikke tryg ved hende. Det var jeg heller ikke dør valget