Annonce

Fagforbund “begejstret” over aftale: Autorisationsordning på asbestarbejde bliver en realitet

En ny autorisationsordning skal sikre, at virksomheder opfylder en række krav, når de sanerer for asbest. Det glæder fagforbundet Blik- og Rørarbejderforbundet.
Foto: Jonas Krøner
Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet
Færre skal udsættes for asbest. Det bliver for alvor slået fast i den arbejdsmiljøaftale, som alle partierne i Folketinget med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i spidsen torsdag aften kunne præsentere.

Den indeholder blandt andet en autorisationsordning som skal sikre, at virksomhederne opfylder en række krav, når de sanerer for asbest, og Arbejdstilsynet skal fremover kunne udstede bøder, hvis virksomheder ikke anmelder asbestarbejde.

Har været efterspurgt længe

Forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen, er begejstret for, at autorisationsordningen nu endelig bliver en realitet.

Den har længe været efterspurgt af Blik- og Rørarbejderforbundet, som tilbage i maj 2021 kunne præsentere forslaget som en del af otte initiativer i udspillet ’Vejen mod et asbestfrit Danmark’.

“Det har længe været et stort ønske for os at få en autorisationsordning for virksomheder, der arbejder med asbest. I dag ser vi desværre alt for mange eksempler på, at firmaer som skal fjerne og indkapsle asbest og rengøre for asbeststøv, ikke gør det godt nok. Vi er meget optaget af, at der er foretaget en ordentlig asbestsanering, inden vores medlemmer skal udføre deres arbejde,” siger Henrik W. Petersen til Netavisen Pio.

Op mod 1.300 dør hvert år

Det er svært at fastslå præcis hvor mange der hvert år dør af at have indåndet asbest.

Eksperter vurderer, at 300 danskere årligt dør af asbestrelaterede sygdomme. Men et nyt europæisk samarbejde peger på, at der dør helt op til 1.300 danskere om året.

Selvom det har været forbudt at bruge asbestholdigt materiale i mere end 40 år, findes det livsfarlige materiale stadig i rigtig mange bygninger.

Faktisk anslås det, at der findes asbest i en tredjedel af den eksisterende bygningsmasse i Danmark.

Ifølge forbundsformanden bør en autorisationsordning betyde, at virksomheder, der arbejder med asbestsanering, skal leve op til en række kvalitets- og kvalifikationskrav. Og ikke mindst at virksomhederne kan få frataget deres autorisation, hvis ikke de lever op til de krav der stilles til et ordentligt saneringsarbejde.

Nu skal Arbejdsmarkedets parter i gang

Autorisationsordningen træder først i kraft 1. januar 2025.

Det skyldes blandt andet, at der ligger et stort arbejde forude, hvor arbejdsmarkedets parter inddrages i at udvikle autorisationsordningen. Desuden skal virksomheder have tilstrækkelig tid til at lade sig autorisere.

Selv om der er næsten to år til autorisationsordningen er en realitet, bekymrer det ikke blik- og rørformanden:

“Det giver god mening at inddrage arbejdsmarkedets parter, blandt andet fordi vi i fagforeningerne kender asbest-problemerne fra vores medlemmer, der desværre ofte støder på det livsfarlige materiale.”

“Vi er i den grad klar til at smøge ærmerne op for at få lavet en autorisationsordning, så vores medlemmer kan blive en bekymring mindre,” siger Henrik W. Petersen,

Stadig mere at gøre

Selvom forbundsformanden er begejstret for asbestinitiativerne i arbejdsmiljøaftalen, mener han, at der stadig er lang vej endnu før hans medlemmer helt kan slippe asbest-risikoen.

 “Vi er ikke i mål. Vi ønsker blandt andet, at det skal være forbudt at indkapsle asbest, som man ofte gør det i dag. Det skal fjernes fuldstændigt, når man støder på det. Ellers efterlader vi bare en risiko til den næste generation.”

På forbundets ønskeseddel står desuden oprettelsen af et nationalt register for de medarbejdere, der bliver udsat for asbest, og at virksomheder, hvis medarbejdere kan risikere at støde på asbest i forbindelse med deres arbejde, skal være forpligtet til at undervise i asbest én gang årligt.







 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet