Annonce

FH-formand om opsigtsvækkende omfang af sexchikane på erhvervsskoler: Både trist og forarget 

Alt for mange elever på erhvervsskoler oplever uønsket seksuel opmærksomhed. FH-formand frygter, at unge skræmmes væk fra uddannelserne.
Foto: Jesper Ludvigsen
Morten Skov Christiansen, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Hver syvende elev på erhvervsuddannelserne har oplevet uønsket seksuel chikane.

Det samme gælder hver fjerde kvindelige elev under 17 og hver tredje kvinde på mandsdominerede uddannelser ifølge en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder.  

Tallene gør Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), både trist og forarget.

Kan skræmme unge væk 

“Jeg er ganske enkelt både trist og forarget på en gang. Det er selvfølgelig langt fra i orden, at så mange elever ikke kan passe deres uddannelse uden at blive udsat for uønsket seksuel opmærksomhed,” udtaler Morten Skov Christiansen ifølge en pressemeddelelse.

FH-formanden understreger, at det både er et problem for den enkelte, som får dårlige oplevelser med i bagagen, men også for samfundet, som har brug for at flere unge vælger en erhvervsuddannelse til:

Jeg er bange for, at unge vælger erhvervsuddannelserne fra, hvis risikoen for uønsket seksuel opmærksomhed er for stor

“Jeg er bange for, at unge vælger erhvervsuddannelserne fra, hvis risikoen for uønsket seksuel opmærksomhed er for stor”, siger Morten Skov Christiansen.

Påvirker uddannelsesvalg

Frygten for seksuel chikane påvirker unge mennesker, som skal vælge uddannelse. Det viser en undersøgelse, som FH har lavet sammen med Dansk Arbejdsgiverforening DA, Kommunernes Landsforening KL og Danske Regioner fra 2022.

Undersøgelsen viste blandt andet, at særligt unge kvinder pegede på frygten for chikane og og en hård tone som årsag til fravalg af uddannelser.

“Med den baggrundsviden vi allerede har om emnet, så er der grund til at tro, at studiemiljøet rent faktisk får nogle unge til at vælge en anden uddannelse, end den de egentlig drømte om – og som vi som samfund gerne vil have, at de vælger,” udtaler Morten Skov Christiansen.

Han opfordrer børne - og undervisningminister, Mattias Tesfaye (S), til at indkalde til arbejdsmarkedsparterne til at drøfte, hvordan problemet kan løses:
“Det må vi selvfølgelig have rettet op på hurtigst muligt, og derfor foreslår vi, at ministeren hurtigst muligt indkalder de relevante parter til at trække på de gode erfaringer der er fra treparten om seksuel chikane, der blev indgået i marts 2022”, siger Morten Skov Christiansen.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg vil i hvert fald være tilbageholdende med at have nogen firkantede meninger om dette, så længe det er udtryk som "uønsket seksuel opmærksomhed", der bliver kastet rundt. Den slags vendinger er simpelthen for luftige til, at jeg kan bruget det til noget.

Det kan sagtens være, der er et reelt og betydeligt problem, men kan vi så ikke få noget mere konkret på bordet?

eg hørte en ung kvinde her til morgen på P1 - 10 minutter over 6 25 januar, fortælle om sine gode oplevelser, den skulle i tage at lytte til, for det var den samme historie, men hun så den blot fra en anden vinkel.
Jeg ville ikke lytte alt for meget til "Institut for Menneskerettigheder" for de tjener en overordentlig høj løn, for at finde den almindelige dansker racistisk, alt for hvid og uanstændig, på tusind forskellige måder.