FH-formand om opsigtsvækkende omfang af sexchikane på erhvervsskoler: Både trist og forarget 

Seksuel chikane

FH-formand om opsigtsvækkende omfang af sexchikane på erhvervsskoler: Både trist og forarget 

Alt for mange elever på erhvervsskoler oplever uønsket seksuel opmærksomhed. FH-formand frygter, at unge skræmmes væk fra uddannelserne.

Morten Skov Christiansen, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Billedtekst

Morten Skov Christiansen, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Foto: Jesper Ludvigsen

Hver syvende elev på erhvervsuddannelserne har oplevet uønsket seksuel chikane.

Det samme gælder hver fjerde kvindelige elev under 17 og hver tredje kvinde på mandsdominerede uddannelser ifølge en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder.  

Tallene gør Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), både trist og forarget.

Kan skræmme unge væk 

“Jeg er ganske enkelt både trist og forarget på en gang. Det er selvfølgelig langt fra i orden, at så mange elever ikke kan passe deres uddannelse uden at blive udsat for uønsket seksuel opmærksomhed,” udtaler Morten Skov Christiansen ifølge en pressemeddelelse.

FH-formanden understreger, at det både er et problem for den enkelte, som får dårlige oplevelser med i bagagen, men også for samfundet, som har brug for at flere unge vælger en erhvervsuddannelse til:

Jeg er bange for, at unge vælger erhvervsuddannelserne fra, hvis risikoen for uønsket seksuel opmærksomhed er for stor

“Jeg er bange for, at unge vælger erhvervsuddannelserne fra, hvis risikoen for uønsket seksuel opmærksomhed er for stor”, siger Morten Skov Christiansen.

Påvirker uddannelsesvalg

Frygten for seksuel chikane påvirker unge mennesker, som skal vælge uddannelse. Det viser en undersøgelse, som FH har lavet sammen med Dansk Arbejdsgiverforening DA, Kommunernes Landsforening KL og Danske Regioner fra 2022.

Undersøgelsen viste blandt andet, at særligt unge kvinder pegede på frygten for chikane og og en hård tone som årsag til fravalg af uddannelser.

“Med den baggrundsviden vi allerede har om emnet, så er der grund til at tro, at studiemiljøet rent faktisk får nogle unge til at vælge en anden uddannelse, end den de egentlig drømte om – og som vi som samfund gerne vil have, at de vælger,” udtaler Morten Skov Christiansen.

Han opfordrer børne - og undervisningminister, Mattias Tesfaye (S), til at indkalde til arbejdsmarkedsparterne til at drøfte, hvordan problemet kan løses:
“Det må vi selvfølgelig have rettet op på hurtigst muligt, og derfor foreslår vi, at ministeren hurtigst muligt indkalder de relevante parter til at trække på de gode erfaringer der er fra treparten om seksuel chikane, der blev indgået i marts 2022”, siger Morten Skov Christiansen.

Emma Inge Hansen

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.