Annonce

Flosklerne hober sig op omkring Anker

Andet afsnit af tv-serien om Anker Jørgensen tegner et glansbillede af ham, Socialdemokratiet og dansk politik
Foto: TV 2/Henrik Petit
Andet afsnit af tv-serien om Anker Jørgensen handler om hans duel med Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup.
I 1970erne var Mogens Glistrup det store dyr i åbenbaringen. Stifteren af Fremskridtspartiet ville nedlægge forsvaret og erstatte det med en telefonsvarer, der fortalte, at Danmark havde nedlagt våbnene og overgav sig.

Men hovednummeret var skatten, som advokat Glistrup mente var for høj og selv undlod at betale. Han pralede ligefrem af sin skatteprocent på nul komma nul.

Imens ebbede ungdomsoprøret ud i iltfattige fraktioner af kommunisme og venstresocialistisk udenomsparlamentarisme med slangebøssen som symbol.

Socialdemokratiet stod tilbage på perronen med et indestængt raseri over Glistrups glade dage, men også med en frustration over mandens umiddelbare folkelighed.

Tilbage i Statsministeriet

Anden del af tv-serien om Anker Jørgensen (1922-2016) begynder i 1975. Arbejdsløshed præger nationen, lønstigninger udebliver og krisen kradser internationalt.

Efter at have overladt kontoret til Poul Hartling (V) i halvandet år, er den ufaglærte arbejdsmand, Anker Jørgensen, tilbage i Statsministeriet.

Imens har Glistrup medvind

Thomas Nielsen, der er formand for landsorganisationen LO, indtager uanmeldt Ankers kontor, og bliver ved med at mobbe og tryne vores helt og hovedperson.

Jens Jørn Spottag spiller en frysende kold, ond og magtsyg fagforeningsleder, der minder mere om den amerikanske fagforeningsgangster Jimmy Hoffa end danske Nielsen.

Duellen med Glistrup

Imens har Glistrup medvind. "Regeringen har mistet jordforbindelsen", tordner han. Anker nægter at tage Glistrup alvorligt, kalder ham "charlatan" og "psykopatisk" og taber den første af de to dueller om Danmark, der giver andet afsnit af ’Anker’ undertitlen ’Duellen om Danmark’.

I Socialdemokratiet frygter den magtfulde Per Hækkerup, at Anker vil få "røvfuld for åben skærm" i duellen med Glistrup. Ritt Bjerregaard præsenteres som "regeringens nye hårde banan", mens Svend Auken kaldes et "stort politisk talent - og meget ambitiøs".

Ritt råder Anker til at angribe Glistrup

Da Anker taber den første duel mod Glistrup, indkalder han til en ny. "Luk munden på Glistrup", lyder kravet fra parti og fagbevægelse.

Ritt råder Anker til at angribe Glistrup, i stedet for at forsvare Socialdemokratiet.

"Vælgerne falder for Glistrups evne til at sætte ord på deres utilfredshed", lyder hendes analyse i serien.

Glansbillede

Anker er til tælling i den anden duel, da han kaldes til telefonen og i en pause får at vide, at hans elskede faster Karla ligger på dødslejet, får han kræfter til at sætte skattesvindleren Glistrup på plads med ordene "Du er en parasit og samfundsnasser!"

Vi ser den marcipanglade skatteadvokat blive pebet ud, mens Anker tiljubles af unge socialdemokrater med Svend Auken i spidsen.

’Anker: Duellen om Danmark’ tegner unægtelig et glansbillede af Anker Jørgensen, Socialdemokratiet og dansk politik. Flosklerne hober sig op om Anker.

Var der virkelig ikke idekraft i Socialdemokratiet til at imødegå den skattesnydende fremskridtsmand? 

Konflikten mellem Anker og Glistrup er ellers tankevækkende.

Hvordan gik det til, at en højrevendt anarkistisk advokat kunne fremstå mere folkelig end arbejdsmanden fra Borgbjergsvej i Sydhavnen?

Var der virkelig ikke idekraft i Socialdemokratiet til at imødegå den skattesnydende fremskridtsmand? 

Hvordan kan tv-serien skildre Glistrup som jubelidiot, når han trods alt var så stor en trussel for det kongelige danske socialdemokrati? 

Kan det virkelig være rigtigt, at Thomas Nielsen blev ædt op af magtfuldkommenhed og helt glemte sine medlemmer, sådan som serien giver indtryk af?

Jeg tvivler.

Banal hanekamp

Det folkelige oprør fra højre fortsatte over i Dansk Folkeparti (DF) og videre til Danmarks Demokraterne (DD).

Socialdemokratiets nuværende formand, Mette Frederiksen, har forsøgt at imødekomme oprøret ved først at flirte med DF og dernæst at indgå i regering med Venstre og Moderaterne.

Der er stadig meget at lære og forstå om det folkelige oprør, Glistrup satte i gang i 1970erne.

I ’Anker: Duellen om Danmark’ bagatelliseres de reelle politiske modsætninger til fordel for en banal hanekamp mellem vores allesammens Anker og den marcipanædende skattesnyder Glistrup.

Det er for nemt.

 

’Anker’. Dramadokumentar. ’Duellen om Danmark’ er andet af tre afsnit på 40 minutter.Instruktion og manuskript: Bo Tengberg. Medvirkende: Lars Ranthe, Maria Rich, Jens Jørn Spottag, Esben Dalgaard, Natalie Madueño, Ole Lemmeke m.fl. TV2 og Tv2 Play.

Kulturkommentator og forfatter. Forhenværende kulturredaktør på Det fri Aktuelt og i DR Nyheder.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg har fravalgt at se af TV serien om Anker da jeg allerede efter 10 minutter af første del fik nok af det "bras" og ud fra ovenstående kritik af andet afsnit, ser det ikke ud til at jeg er gået glip af noget desuden er jeg så gammel at jeg husker hvad der virkelig skete og hvordan det blev omtalt i radio, TV og div. aviser.

Der skulle stå: Jeg har fravalgt at se mere af TV serien.

Jeg synes, at skuespillerne er fantastiske. Det er imponerende, hvordan de formår, at sætte liv og følelser i et dramma, der er langt væk fra, hvad det skal forestille, at handle om.
Anker er et bestillingsarbejde af TV2. Der er afsat 3 gange 40 minutter, hvoraf 3 gange 10 minutter er rulletekst og ligegyldigheder.
Selv ikke de allerdygtigste filmfolk kan beskrive den epoke på en ordentlig måde og det lykkes naturligvis heller ikke med serien om Anker. Det hele ender da også som historieforfalskning. TV2 burde skamme sig.

Der findes INGEN politiker som Anker Jørgensen. Et ægte menneske med hjerte. Sådan et fantastisk uegennyttigt menneske findes ikke længe i kongeriget Danmark.

Jeg glemmer aldrig da Anker kom hjem fra Irak med tårer i øjnene, hvor han enemand som privatperson med personlige forhandlinger med Sadam Hussain fik danske gidsler frigivet og med hjem i sikkerhed til Danmark.

Al ære og respekt for Anker Jørgensen.

Sådanne mennesker findes desværre ikke mere i TikTok Danmark, hvor en hver er sig selv nærmest.

Ærgeligt den er lavet af TV2. Så bliver det ikke til andet end en omgang Badehotel frem for DR kvalitet som Borgen, som har haft international succes og bevågenhed.

Det er en ommer at gøre bedre hos DR. Men det er blevet kraftigt beskåret af de borgerlige partier, som ikke bryder sig om den kvalitet det offentlig kan byde på helt uden for privat rækkevide.

DR har været en alt for stå succes og måtte slagtes for at bane vej for det private. Præcis som det offentlige sygehusvæsen, ældrepleje, daginstitutioner, folkeskoler, forsynings virksom osv., som er blevet systematisk ødelagt gennem kontinuerlige økonomisk nedskæring i over 20 år af de borgerlige partier med Dansk Folkeparti som brækjern.

De yngre generationer ved intet om, hvad de har mistet.