Annonce

TV-serien reducerer Anker til tegneseriefigur

Det er en indlysende god idé at lave en tv-serie om den ufaglærte statsminister Anker Jørgensen. Men skaberen Bo Tengberg er desværre en bedre billedmager end manuskriptforfatter.
Foto: TV 2/Henrik Petit
Lars Ranthe spiller rollen som den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen i ny dramadokumentar.
"Hej Anker!" lyder det i første scene i tv-serien om Anker Jørgensen, der var statsminister i Danmark i to perioder, fra 1972 til 1973 og igen i perioden 1975-82.

Anker kom hurtigt på fornavn med hele nationen, da han blev statsminister umiddelbart efter afstemningen om medlemskab af EF (nu EU) den 2. oktober 1972.

Han var blevet valgt som formand for Arbejdsmændene (nu 3F), det største forbund i landsorganisationen LO (nu Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH).

"Han var den første fagforeningsmand i første geled, der turde indrømme, at han interesserede sig mere for bøger end for bajere", har historikeren Søren Mørch sagt.

Indlysende god idé

Anker Jørgensen var imod amerikanernes krig i Vietnam, og turde sige det højt og tydeligt.

Han var medstifter af et diskussionsforum med det udtrykkelige formål at dreje Socialdemokratiet til venstre, for han var og forblev socialdemokrat fra fødsel i 1922 til død i 2016.

Han tilhørte den generation af socialdemokrater, for hvem politik handlede om at dele gaver ud, og han fik derfor skyld for at føre nationen mod afgrunden.

Det er en indlysende god idé at riste en rune - i form af en TV-serie - om den ufaglærte statsminister Anker Jørgensen, der efterfulgte velfærdsarkitekten Jens Otto Krag.

Et dokumentarisk klip i serien siger på en måde det hele. Vi ser Anker komme gående hen ad gaden.

Da han passerer en gruppe arbejdere på fortovet, siger en af dem til ham: "Tillykke med jobbet!".

Hertil svarer Anker: "Tak".

Han er nemlig ikke som alle de andre pampere i parti og fagbevægelse

Tv-serien 'Anker' viser Anker som en mand af folket. Anker "har levet et rigtigt liv" og "han har hjertet på rette sted", som faster Karla fastslår.

Hun er overbevist om, at den forældreløse dreng, der gik ud af syvende klasse og nu bor med Ingrid og to børn på Borgbjergsvej i Sydhavnen kan gøre "en forskel", som man siger på nudansk og i TV-serier på TV2.

Han er nemlig ikke som alle de andre pampere i parti og fagbevægelse, der i serien fremstår som en flok magtfuldkomne, intrigante levebrøds politikere.

Værst er formanden for LO, Thomas Nielsen, der synes besat af at ydmyge vores allesammens Anker.

Om udenrigsminister Per Hækkerup får vi at vide, at han har "usunde vaner". Her tænkes formentlig på mandens glæde ved whisky og andre stærke sager, men seriens portræt af den socialdemokratiske legende er ikke et ugeblad værdigt.

Politiske fantaster   

Tabloid og uden dybde er skildringen også af Erhard Jacobsen, der bryder ud af Socialdemokratiet og stifter Centrum Demokraterne.

Jacobsen havde som borgmester i Gladsaxe skabt en kommune, der var forbillede for mange andre rundt om i landet, og han repræsenterede trods alt en fløj i partiet, der dengang var lige så vigtig som Vestegns-borgmestrene er det i dag.

Det havde klædt ’Anker’ at skildre Erhard som mere end en fjollerik, der heldigvis forlod partiet.

Bo Tengberg er en gudsbenådet billedmager

Første afsnit af ’Anker’ skildrer årene 1972-73, da Danmark blev medlem af EU og hvor et jordskredsvalg i 1973 bragte ikke bare Centrum Demokraterne, men også Mogens Glistrups Fremskridtspartiet i Folketinget.

Desværre reduceres Glistrup ligesom Erhard til en politisk fantast i ’Anker’, selv om de jo begge i en historisk kontekst repræsenterede et folkeligt oprør mod de etablerede partier i dansk politik.

Og sådan kunne jeg blive ved. Bo Tengberg er en gudsbenådet billedmager, der formår at krydsklippe dokumentariske tv-klip med ny indspillet drama.

Manuskript mangler nuancer

Lars Ranthe gør en fin indsats i hovedrollen som Anker Jørgensen, men fremstår lige lovlig indestængt og alvorlig, helt uden det lune og den humor, der blandt andet fik Anker til at citere Gasolins ’Det er en kold tid, som vi lever i’.

Maria Rich tilfører Ingrid Jørgensen dybde, men rollen er simpelthen for sentimental til at Rich rigtig får noget at arbejde med.

Lige så virtuos Bo Tengberg er visuelt, lige så meget savner han en manuskriptforfatter, der kunne have forsynet serien med den dybde, en fortælling om Anker Jørgensen fortjener.

Jens Jørgen Spottag spiller ligeledes lydefrit som superskurken Thomas Nielsen, men hvad skal han gøre, når manuskriptet ikke giver rollen de fornødne nuancer? 

Natalie Madueño spiller udmærket Ritt Bjerregaard, Ole Lemmeke gør hvad han kan som Erhard Jacobsen og Esben Dalgaard slider i det som Glistrup, men der er simpelthen for lidt gods i rollerne.

Lige så virtuos Bo Tengberg er visuelt, lige så meget savner han en manuskriptforfatter, der kunne have forsynet serien med den dybde, en fortælling om Anker Jørgensen fortjener.

Svigter hovedpersonen

’Anker’ reducerer Anker Jørgensen til en tegneseriefigur og dansk politik til et magtspil.

Misforstå mig ikke. Selvfølgelig handler politik om magt, men det handler også om værdier, livssyn og kampen for kvalitet i almindelige menneskers hverdag.

Man behøver bare se et enkelt afsnit af ’Krøniken’ eller ’Matador’ for at forstå, at danmarkshistorie kan fortælles med stor indsigt i, hvad kampen om Danmark handler om.

Når det kommer til Anker Jørgensens betydning for nationen, svigter ’Anker’ virkelighedens Anker.

 

’Anker’. Dramadokumentar. 'Den ufaglærte statsminister' er første af tre afsnit på 40 minutter. Instruktion og manuskript: Bo Tengberg.

Medvirkende: Lars Ranthe, Maria Rich, Jens Jørgen Spottag, Esben Dalgaard, Natalie Madueño, Ole Lemmeke m.fl. TV2 og Tv2 Play.

Kulturkommentator og forfatter. Forhenværende kulturredaktør på Det fri Aktuelt og i DR Nyheder.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg frydede mig over fotograferingen og beskæring af fakta foto og fiktion. Teksten kan da godt være bedre. Men det giver et indblik fra den periode og det er fint

Egentlig bude man ikke nævner den udsendelse med et ord. Den var en skamplet og et fuldstændig ligegyldig forsøg på at gengive en historie som har haft så stor indflydelse på Danmarkshistorien.
Hvis TV2 ikke har penge nok til at producerer en ordentlig historist fortælling burde de holde snitterne væk. - Men det var vel at forvente.

Jeg er fuldstændig enig, jeg slukkede TV-et efter mindre end 10 minutter. Mage til "bras" skal man lede længe efter, når man kan huske hvad der virkelig skete.

Problemet er at de fleste kendte politikere fremstår som tegneseriefigurer i offentligheden.

Politikere mener så meget!
Politikere siger så meget!
Politikere gør så lidt!
Politikere bliver mest kendt for det som flest ikke brød sig om.

Blot spørg Mette Frederiksen?

Tilbage står tegneseriefiguren der spiser makrelmadder og lukkede minkfarmene og store bededag, men reddede danskerne fra coronaen sammen med en magtfuldkommen departementschef BB.

Manus er klar!

Skyd løs og klip fortid og nutid!

Merete Mærkedahl er selvskrevet til rollen som Mette Frederiksen!

Tegneseriefiguren der udnævner kronprins Frederik til kong Frederik den 10.

Tegneserier lærer de fleste børn at læse!

Og interessen for historie og politik starter tidligere end Besserwisserne aner!

Når det kommer til Mette Frederiksens betydning for nationen, svigter ’Mette’ virkelighedens Mette.

Det er filmen du burde kommenterer magen til vrøvl du skrivet skal man lede længe efter, men du fik dine 2 minutters udgydelser.

En velafbalanceret anmeldelse. Ærgerligt at TV2 ikke har prioriteret dette mere seriøst.

Enig med Poul Nielson. Det hidtil bedste ved Anker Jørgensen- filmen har været Fried-Nielsens anmeldelse. Den var hård - men fair.

Jeg synes, at ANKERs INGRID er fejlcastet......For alle, som kendte ANKER- og måske især ANKERs elskede INGSE er det cokerende at se serien. ANKER var ikke særlig høj....men INGSE var IKKE højere end ANKER.Og INGSE kiggede ikke "strengt" og bydende/bestemt ned til ANKERs ansigt, når hun talte til ham. Derfor sender (og skaber...) TV-billederne et helt forkert indtryk af de to højt elskede mennesker - og deres indbyrdes forhold. Forstå mig ret....INGRID snakkede og TALTE ikke "ned" til ANKER. Ved mange møder, hvor INGRID deltog - og hvor ANKER altid kom og hentede Ingrid - har jeg mange gange oplevet, hvordan de to søde mennesker " så op til hinanden" og respekterede hinandens meningen. Uanset dette sure opstød - glæder jeg mig meget til at se udsendelserne, når de omsider kommer på skærmen til alle os seere, som har betalt for at se dem.

Synes heller ikke den var særlig god meget forvirrende med de gamle oprigtige klip og "skuespillet.." -enig man skal passe på med og fremstille personligheder, som vi er mange der kan huske..det giver et misvisende billed
...den type dokumentar er ikke :ægte "selvom den prøver og vise en tid der var.

Jeg synes nu, det var interessant at følge første afsnit. At både Erhard Jakobsen og Glistrup bliver karikerede er fint med mig. Klippene mellem skuespillerne og de originale optagelser virker perfekte, og jeg glæder mig til at se de næste afsnit.