De fortæller om krigen som et grusomt chok, da de uforberedte kom til Balkan, og troede de skulle på badeferie.
Unge mænd og kvinder, der tager afsted som fredssoldater for at gøre en forskel og bringe demokratiet til Irak og Afghanistan, men her opfattes de som en fjendtlig besættelsesmagt og snart bliver den simple oplevelse det reelle mål.
Gennem seks timer oplever vi den ene udsendte dansker efter den anden fortælle om de svigt, skiftende danske regeringer udsatte dem for, da de blev efterladt langt hjemmefra omringet af fjender.
Det gør ondt.
’Velkommen til frontlinjen’ dokumenterer nemlig i afsnit efter afsnit vores svigt overfor de udsendte, men også overfor de lande, vi troede, vi hjalp.
Vi kom til Balkan, men vi kom for sent, og vi vidste slet ikke, hvad vi gik ind til.
Stærkest i serien står anklagen mod daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), der trodsede FN's våbenkontrol og sammen med USA og England gik ind i Irak og væltede diktatoren Saddam Hussein.
Men samtidig flygtede landets veluddannede middelklasse ud af landet, menneskemængder stormede butikkerne, infrastrukturen brød sammen og de danske tropper blev efterladt i midten af en borgerkrig.
Da man endelig erkendte, at der nok ikke havde været masseødelæggelsesvåben i Irak, var det for sent, skaden var sket, Irak gik fra slemt til værre og de udsendte danskere vendte desillusionerede hjem.
Den store skurk i ’Velkommen til frontlinjen’ er Anders Fogh Rasmussen
Også i Afghanistan måtte vi erkende, at det vestlige demokrati ikke uden videre kunne eksporteres til lande uden tradition for den slags. Også her endte kampen mod Taliban i fiasko.
Den store skurk i ’Velkommen til frontlinjen’ er Anders Fogh Rasmussen, der ikke har ønsket at kommentere seriens kritik af hans regeringsførelse.
Det er ærgerligt, for netop svar fra Fogh Rasmussen ville have bibragt serien - og historieskrivningen - nogle nuancer, ikke mindst i overvejelserne op til invasionen i Irak, der ville klæde både serien og vores kollektive evaluering.
Men der er også sande helte i ’Velkommen til frontlinjen’. Den danske soldat Claus Gamborg døde i Kroatien, men i serien giver hans soldaterkammerater og ikke mindst hans mor ham et minde, der kun kan give én en klump i halsen.
Han og de 30.000 andre soldater, der tog til Balkan, Irak og Afghanistan er historiens sande helte. De gav deres liv til krige, vi i dag kan se, ikke var godt nok forberedte og gennemført.
Også Jesper Helsø, der var forsvarschef i perioden 2002-08, fremstår som et menneske, der tør se sandheden i øjnene og erkende, at den danske indsats endte som en fiasko.
Anders Riis-Hansen og hans to medinstruktører har skabt den dokumentarserie, Danmark havde brug for.
Vi må erkende, at serien kun er begyndelsen på en dybtgående national og politisk evaluering
Filmet i halvtotal på sløret mørk baggrund og med øjnene direkte i kameraet fortæller de danske udsendte, pårørende, officerer og nogle af fjenderne derude om 30 års dansk krigsindsats.
De begivenheder og kampe, der omtales, er rekonstrueret visuelt og med grafik, men på en nænsom og smagfuld måde, der ikke nærmer sig det dramatisk sensationelle.
’Velkommen til frontlinjen’ er fornem dokumentarisme, som DR prisværdigt lægger sendetid til.
Men vi må erkende, at serien kun er begyndelsen på en dybtgående national og politisk evaluering, der må og skal forhindre, at vi gentager de fejl, vi begik på Balkan, i Irak og Afghanistan.
'Velkommen til frontlinjen'. En dokumentarserie af Anders Riis-Hansen, Laurits Nansen og Amalie Sally Hovøre.
Afsnit 1: Vi kommer med fred. Afsnit 2: Verden bliver aldrig den samme igen. Afsnit 3: Vi var jo bare besættere. Afsnit 4: Op til halsen i krig. Afsnit 5: Den gode krig. Afsnit 6: Jorden er giftig. Kan ses på DRTV. Produceret af Hansen & Pedersen. 2024.
Kommentarer
Et fin artikel, men p.g.a ferie har jeg ikke set serien.
For en god ordens skyld var ingen af soldaterne tvunget til at gå "i krig", de var alle frivillige, og havde selv valgt at blive soldater som bl.a. uddannes til at "dræbe" andre mennesker (fjenden). Det er ikke et erhverv for "sarte" sjæle når virkeligheden banker på og en deltagelse i krig ikke kan undgås.
Forsvaret har en stor medskyld i at så mange hjemvendte soldater efterfølgende har fået PTSD og Traumer fra deres deltagelse i div. krige, de burde havde foretaget en undersøgelse af de enkelte soldaters psyke inden de blev optaget i militæret for at blive uddannet soldat, en tilværelse som de tilsyneladende ikke kunne klare da det gjaldt.
Soldaterne er sikkert ok mennesker. Måske. Men den politiske ledelse var en enormt fiasko, hvor der tankeløst blev gjort hvad end amerikanerne beordrede os at gøre. ¨
Hvilket sikkert har ændret sig. Mette er en rigtig klog selvstændig dygtig fiasko leder.