Annonce

Signes far er en god mand - Nyrup deler sin sorg

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen ser sorgen over sin datters selvmord i øjnene og forsøger at komme videre for åben skærm i ny og dybt bevægende dokumentar.
Foto: DR/Jakob Thorbek
'Nyrup - Signes far' er en dybt bevægende dokumentar.
Det værste man kan komme ud for som forælder, er at miste sit barn.

Poul Nyrup Rasmussen var netop blevet socialdemokratisk formand og statsminister i 1993, da hans datter Signe tog sit eget liv.

Hun havde lidt af paranoid skizofreni. Nyrup blev kastet ud i sit livs værste krise, men han blev som statsminister helt frem til 2001, og først nu åbner han for kassen med Signes efterladenskaber, som han siger i dokumentaren ’Nyrup - Signes far’ på DR1.

I to udsendelser forsøger Nyrup at finde ud af, hvad der skete i Signes sind dengang og ikke mindst, hvad det var, der gjorde, at hun tog sit eget liv.

"Kunne jeg have forhindret det?", spørger Nyrup sig selv.

"Jeg havde så travlt med at forandre verden", siger han, og erkender, at "jeg ikke altid var så opmærksom på min datter", som han i dag kunne have ønsket, at han havde været.

Hun bliver fjern, får paranoia og han oplever "for få lykkelige øjeblikke" med hende.

Dybt bevægende

I de to udsendelser opsøger Nyrup Signes nærmeste veninder. De fortæller om deres venskaber med Signe, og om hvornår de opdagede, at hun var syg.

I Glostrup Psykiatriske Center møder han en ung kvinde, Emilia, der meget smukt og konkret fortæller Nyrup om, hvordan det er at høre stemmer inden i sig selv, og hvorfor man som skizofren kan føle trang til at gemme sig bag et tørklæde.

På Gentofte Sygehus fortæller professor i klinisk psykiatri, Merete Nordentoft, om den sygdom, Signe led af.

I den sidste udsendelse ser vi, hvordan sorgarbejdet får Nyrup til at tage initiativ til det landsdækkende samtaletilbud til unge mellem 12 og 26 år, Headspace.

Man er en skarn, hvis ikke man fælder en tåre undervejs

Det er første gang, Poul Nyrup Rasmussen deler sin sorg med offentligheden.

Og lad mig sige med det samme: ’Nyrup - Signes far’ er dybt bevægende, relevant og tankevækkende fra først til sidst.

Nyrup ser sorgen i øjnene og forsøger at komme videre for åben skærm. Man er en skarn, hvis ikke man fælder en tåre undervejs.

Det er rørende at opleve den åbenhed, Nyrup udviser. Han lytter, spørger ind og viser sig som en følsom, modig og empatisk samtalepartner, hvad enten han møder Signes veninder eller en ung psykiatrisk patient.

Ikke et minut for lang

Nyrup giver også plads til tvivlen.

"Politik tog noget af min tid med Signe. Det kan jeg godt fortryde i dag", siger han.

"Hun betalte en pris for mit job", fortsætter han og kommer flere gange ind på spørgsmål, han ikke fik stillet Signe i tide.

Som statsminister fik Nyrup bugt med arbejdsløsheden og orden i statskassen

’Nyrup - Signes far’ er ikke et minut for lang. Faktisk ville jeg gerne have haft en faglig vurdering af, om skilsmisse og Nyrups arbejdspres betød noget for Signes skizofreni, eller om der var tale om en neurologisk betinget sygdom.

Det kan ofte være en lettelse for de pårørende at få at vide, at en alvorlig sygdom har rent neurologiske årsager, og ikke skyldes eksempelvis en stresset livsstil.

Derfor kan statsministerens arbejdspres selvfølgelig godt have betydet, at han i perioder ikke var optimalt nærværende i forhold til Signe.

Som statsminister fik Nyrup bugt med arbejdsløsheden og orden i statskassen.

Tør se sorgen i øjnene

I udsendelsesserien ’Nyrup - søn af en udstødt’ (2022) kæmpede han for oprejsning til sin far, der som dreng blev tvangsanbragt på en åndssvageanstalt i syv år.

Her viste Nyrup sin dybe retfærdighedsfølelse og det menneskesyn, der har præget ham siden barndommen i Esbjerg.

Tak for det

Med ’Nyrup - Signes far’ er vokser han endnu mere som statsmand og menneske.

’Nyrup - Signes far’ vil trøste, hjælpe og støtte familier, der har mistet et barn. Udsendelserne vil skabe identifikation, eftertanke og sætte tanker i gang hos enhver, der er blevet forælder.

’Nyrup - Signes far’ viser et menneske og en politiker, hvis storhed består i, at han tør se sorgen og sine medmennesker i øjnene.

Tak for det.

 

’Nyrup - Signes far’. To dokumentarprogrammer på hver 30 minutter. Andet afsnit sendes på DR1 mandag den 15. januar kl. 21.25. Begge programmer kan allerede nu ses på DRTV.

Kulturkommentator og forfatter. Forhenværende kulturredaktør på Det fri Aktuelt og i DR Nyheder.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Stor Anerkendelse til Poul nyrup Rasmussen,med de initiativer og projekter som P N.R. har startet, mange foredrag &åbenhed om et stort og personligt tab &en sygdom, der har været et tabu..P.N.R..er en nærværende &meget givende person..værdsat &al respekt..🚩

Underkender ikke PNRs tab, det er gruefuldt. Jeg tænker så at der er malurt i bærgeret når jeg tænker at PNR selv har ledet landet og bidraget til udsultningen af psykiatrien.
Hvorfor så gode i skåltalerne? Den førte politik gør folk som Corydon og Vanopslagh ikke kan være i deres krop af lykkefølelse. Måske skulle socialdemokraterne også komme hjem.