Annonce

Zombier, apokalypsen og vampyrer - 2023, here we come!

’The Last of Us’ er HBO Max' nye stort anlagte serie om en svampeinvasion, der har angrebet menneskeheden. Andre titler i samme stil er på vej.
Foto: HBO Max
'The Last Of Us' kan ses på HBO Max.
Det nye år er skudt i gang, og måske er du en af dem, der er gået i gang med at se HBOs nye post-apokalyptiske serie, ’The Last of Us’, skabt af blandt andet instruktøren, der står bag en anden, apokalyptisk successerie, nemlig ’Chernobyl’.

’The Last of Us’ er bygget over et computerspil fra 2013, og det handler om en art svampeinvasion, der har angrebet menneskeheden på hele kloden. Og lanceringen af den nye serie er ikke gået stille af sig. Den har allerede fået masser af god omtale.

I modsætning til computerspillet begynder serien kort med et klip fra 1968, hvor nogle videnskabsmænd sidder i et tv-studie og snakker om en svampeart, der invaderer myrer, udvikler sig inde i dem, og overtager deres hjerner, for siden at fortære dem.

Disse svampe eksisterer skam i virkeligheden, men er først blevet opdaget senere. Pointen i Tv-serien er så, at klimaforandringerne har hævet temperaturen på jorden, og derfor er det blevet muligt for svampenes mycelium at bebo mennesker, overtage deres bevidstheder og langsomt udslette dem.

placeholder

Klassisk zombie-apokalypse

Hurtigt hop fremad indtil vi i afsnit et ender i den nærmeste fremtid, hvor de overlevende mennesker kæmper for at overleve og forsvare sig imod de inficerede, der angriber dem. Samtidig er der både en oprørsgruppe, samt en ”regering”, der er blevet diktatorisk.

Dette er klassisk zombie-apokalypse, som vi kender den fra successerien, ’The Walking Dead’, der nåede sin afslutning sidste år. Det var den første af sin slags, og det har vist sig, at serieformatet passer fremragende til sådan en historie.

Så ja, der er seertal i zombier og undergangsfortællinger

’The Walking Dead’, der er bygget over en tegneserie, og produceret af selskabet AMC, der også er kendt for serierne, ’Mad Men’, ’Breaking Bad’ og ’Better Call Saul’, har været en gigantisk succes. Den tog sin begyndelse tilbage i 2010, og da den var allermest populær, sprængte den alle rekorder og var den mest sete serie overhovedet.

Hele 11 sæsoner er det blevet til, og selvom dens kvalitet dalede kraftigt, så var universet tilsyneladende holdbart - levedygtigt - ligesom de zombier, den handler om, for den har allerede kastet flere nye serier af sig, blandt andet ’Fear of The Walking Dead’, og alene i år vil der komme fire nye serier med forskellige af karaktererne fra den oprindelige.

Så ja, der er seertal i zombier og undergangsfortællinger.

Mere på vej

Og nu har AMC så opkøbt rettighederne til den berømte succesforfatter Anne Rices vampyrbøger, og det forventes, at der vil komme mindst en serie baseret på dem i år.

Samtidig er traileren til en anden vampyrfilm, ’Renfield’, blevet lanceret, med Nicolas Cage i hovedrollen, der skal genstarte selskabet Universals ’Dracula’-succeser.

placeholder
 

Så 2023 bliver et år med masser af serier fyldt til randen med zombier og blodsugende vampyrer.

’The Last of Us’ er skabt af Craig Mazin og Neil Druckmann. De første to afsnit er allerede tilgængelige. Scenografien er formidabel med masser af vues ud over storbyen, der er tilgroet med grønne vækster.

selve idéen om en svampeinvasion er i grunden også godt udtænkt

Selve de inficerede mennesker virker ikke særlig overbevisende på mig, selvom det levende mycelium, der kravler ud af deres munde ser ubehageligt ud.

Og selve idéen om en svampeinvasion er i grunden også godt udtænkt.

Men først og fremmest er det bekymrende for seriens videre forløb, at den teenagepige, som handlingen centrerer sig om, og som altså ikke har levet, mens verden endnu var som i de gode gamle dage, ikke virker særlig klar til apokalypsen.

Ej heller de voksne, der efter mere end tyve års kampe med disse zombier i det mindste må vide, hvordan de bliver dræbt.

Setup kunne lige så godt være et andet

Sådanne småting går jeg selv op i. At serien mest af alt handler om en voksen mands ansvar overfor en teenager er sådan set fint nok, men det er bare ærgerligt, at hele setuppet lige så godt kunne være et andet, uden at den historie skulle ændres.

Sådan var det, trods alt, ikke i ’The Walking Dead’, og slet ikke i de første mange sæsoner, hvor alle de overlevende bar præg af truslen udefra, og samtidig forsøgte at bygge nye og mere empatiske samfund op.
 

’The Last of US’. Craig Mazin og Neil Druckmann. Distribueret af Warner Bros Television Studios. Vises på HBO.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet